Ga volledig online met deze 12 handige webdiensten

© PXimport

Ga volledig online met deze 12 handige webdiensten

Geplaatst: 26 maart 2014 - 06:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:37

Richard Veenstra

Op onze website kan je regelmatig lezen over onbekende webdiensten die jouw online leven leuker en makkelijker maken. Het internet verandert echter snel en daarom hebben we een nieuwe lijst met handige, creatieve en leuke online diensten voor je samengesteld.

Tip 01: Series kijken

Netflix verovert Nederland in rap tempo. De online videodienst is een soort Spotify voor films en series. Voor een vast bedrag per maand kun je duizenden films en series kijken op je pc of Mac. Meld je aan door op Start je gratis maand te klikken, je kunt met een creditcard betalen of kiezen voor automatische incasso of iDeal.

De eerste maand is gratis, daarna kost het 7,99 euro per maand. Ook als je alleen een gratis maand wil, moet je je betaalgegevens invoeren. De collectie is groot, maar niet alles is aanwezig. Het aanbod aan films is vooral erg karig, oudere titels zijn beter vertegenwoordigd dan nieuwere.

Het aanbod van series is veel groter, blockbusters als Breaking Bad, Dexter en Californication kun je zonder onderbreking van reclame en met ondertiteling kijken, net als de door Netflix geproduceerde serie House of Cards. Voor je iPad, iPhone of Android-toestel zijn speciale apps ontwikkeld en menig ander apparaat met een wifi-aansluiting wordt ondersteund, waaronder ook smart-tv's

 

© PXimport

Tip 01 Netflix is de ultieme dienst om series en films voor een vast bedrag per maand te kijken.

Tip 02: Notities maken

Met Keep van Google maak je handige notities. Keep is een onderdeel van Google Drive en om de dienst te kunnen gebruiken, moet je beschikken over een Google-account. Ga naar deze website en klik op Notitie toevoegen om een nieuwe notitie te maken. Geef de digitale post-it een titel en schrijf je tekst eronder. Wil je een lijstje maken, selecteer dan het derde icoontje van links en vul bij Lijstitem een onderdeel in.

Als je op Gereed drukt, wordt je notitie op het prikbord weergegeven. Je kunt ook een alarm aan een notitie meegeven door op het eerste icoontje te klikken, met het tweede icoontje verander je de kleur van de notitie. Je kunt ook een afbeelding aan je notitie kunt toevoegen.

Heb je een Android-smartphone of -tablet en ben je met hetzelfde account hierop ingelogd, dan verschijnen je notities automatisch op je Google-apparaat in de app Keep.

 

© PXimport

Tip 02 De bonte verzameling digitale krabbeltjes in Google Keep.

Tip 03: Foto's bewerken

Om een foto te kunnen bewerken, heb je niet per se een apart programma als Photoshop nodig, dit kun je tegenwoordig gewoon vanuit je browser doen. Ga naar www.pixlr.com/editor en klik op Open afbeelding van computer. Als je bekend bent met een fotobewerkingsprogramma, dan zal de vormgeving van Pixlr je bekend voorkomen.

Links vind je een aantal gereedschappen, rechts de verschillende lagen van je afbeelding en de bewerkingsgeschiedenis. Helemaal bovenaan zie je het menu waarmee je afbeeldingen kunt openen en opslaan of bijvoorbeeld het canvas kunt draaien. Net als Photoshop kent Pixlr ook een aantal effecten. Deze open je door op Filters te klikken.

Pixlr is geen speeltje, het voelt aan als een compleet pakket en het kan allerlei bewerkingen voor je doen. Het grootste voordeel is dat je het programma gratis kunt gebruiken zonder je aan te melden. Voor je mobiele apparaat zijn speciale app-versies beschikbaar.

 

© PXimport

Tip 03 De vormgeving van Pixlr doet erg denken aan die van Photoshop, links zie je de verschillende gereedschappen.

Tip 04: Reis plannen

TripAdvisor is één van de uitgebreidste reissites op het internet. Op de website vind je in een handomdraai hotels, restaurants en bezienswaardigheden in een bepaalde stad of regio. Typ je bestemming in het zoekvenster en selecteer Bestemmingen, de website geef je een overzicht van de populairste attracties op je bestemming.

Handig is dat alle attracties, hotels en restaurants een waardering hebben. Dit zijn waarderingen van TripAdvisor-leden, ze worden dus niet door reisbureaus of commerciële instanties geschreven. Zo weet je precies wat de écht leuke plekjes in een stad zijn. De site oogt een beetje rommelig, mede dankzij de vele reclame-uitingen, widgets en Facebook-modules aan de rechterkant van het scherm.

Voor iOS en Android zijn speciale apps beschikbaar. Een nuttige functie in die apps is dat je kunt naar het dichtstbijzijnde restaurant of hotel en je meteen ziet wat de waardering van andere reizigers is.

 

© PXimport

Tip 04 Met TripAdvisor ben je geen hulpeloze toerist meer. Door de waarderingen van andere gebruikers weet je precies waar je moet zijn in een stad of regio.

Tip 05: Sociaal netwerken

Path is een tegenhanger van Facebook die gefocust is op kwaliteit in plaats van kwantiteit. De mobiele apps van de dienst zijn erg minimalistisch en je kunt niet meer dan 150 vrienden hebben. Dit voorkomt dat je wordt overspoeld door onzinnige statusupdates, speluitnodigingen en andere informatie van vage kennissen waar je niks aan hebt. Om met Path aan de slag te gaan, meld je je aan door op Sign In en Not on Path? Get started here te klikken.

Omdat Path alleen voor smartphones en tablets is ontwikkeld, ga je op je mobiele apparaat naar de app-winkel en download je de app. Log in met je aanmeldgegevens en geef nog wat persoonlijke informatie op. Je kunt Path toegang geven tot je contacten, zodat de app weet welke vrienden al bij de dienst zijn aangemeld.

Ook kun je handmatig vrienden toevoegen via het e-mailadres waarmee men zich heeft aangemeld.

 

© PXimport

Tip 05 Path is alleen verkrijgbaar voor smartphones en tablets.

Tip 06: Muziek luisteren

Grote kans dat je de streaming muziekdienst Spotify al kent. De van oorsprong Franse dienst Deezer is echter een geduchte concurrent met een wat minder bekende naam. Het grote voordeel van Deezer is dat je via je browser de database kunt raadplegen. Meld je aan op de website door voor één van de opties te kiezen.

Je hebt de keuze uit aanmelding via Facebook, Google of via een e-mailadres. Je kunt nu gratis twee uur per maand naar muziek luisteren, al zie je wel reclame-uitingen op de website. Voor een bedrag van 4,99 euro per maand heb je al onbeperkt toegang zonder reclame. Het Premium+-abonnement kost je 9,99 euro per maand, met dit abonnement kun je ook de mobiele apps gebruiken voor onderweg.

De database en functionaliteit van Deezer is vergelijkbaar met die van Spotify. Net als Spotify biedt ook Deezer je gepersonaliseerde suggesties op basis van je muziekvoorkeur. De website ziet er overzichtelijk uit en de geluidskwaliteit is prima.

 

© PXimport

Tip 06 Deezer geeft je suggesties via de functie Hear This.

Tip 07: Vlucht boeken

Een vlucht boeken kun je op een heleboel websites, maar SkyScanner heeft een aantal handigheidjes in huis. Vul de gegevens van je gewenste vlucht in. Maakt het je niet uit wanneer je vertrekt, kies dan bij Vertrek voor De hele maand. Als je nu op Zoeken klikt, geeft SkyScanner je een handig maandoverzicht met de goedkoopste vluchten. Let er wel even op dat je de vinkjes bij Prijscontrole weghaalt, dit zorgt voor ervoor dat onnodige reclame-uitingen in pop-up-vensters verdwijnen.

Bovenaan vind je de mogelijke vertrekdata, onderaan de data voor de terugreis. Klik op een vertrekdatum en de dienst laat je automatisch de mogelijke retourdata zien, inclusief de laagste prijs. Om een vlucht te boeken, word je naar de website van de aanbieder geleid. Op SkyScanner vind je eveneens informatie over verschillende landen, luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden.

 

© PXimport

Tip 07 SkyScanner heeft een handige functie als je flexibel bent met je reisdata.

Tip 08: Online opslaan

Dropbox en SkyDrive zijn bekende online opslagdiensten, maar sinds kort gaat het Finse Younited de concurrentie aan. Nadat je je op de wachtlijst hebt gezet door je e-mailadres bij Reserve a spot te hebben achtergelaten, krijg je binnen een paar dagen een downloadcode om de app voor je systeem te downloaden.

Younited is beschikbaar voor je pc, Mac, iPhone, iPad en Android-toestellen. Als het programma is opgestart, voer je de code in die je in je mail hebt gekregen en wijzig je je wachtwoord. Vanaf nu vind je een icoontje in de taak- of menu-balk, afhankelijk van je besturingssysteem. Geef in het volgende venster een naam op voor het apparaat dat je gebruikt, zo kun je later gemakkelijk zien welke bestanden op welk apparaat staan. Younited ziet er vervolgens uit als een soort verkenner, sleep er een bestand naartoe en het wordt naar de servers van Younited geüpload.

Als je op een ander apparaat Younited ook hebt geïnstalleerd, verschijnt dit hier ook. Je hebt gratis 5 gigabyte tot je beschikking, een pakket van 200 gigabyte kost je 75 euro per jaar.

 

© PXimport

Tip 08 Younited is een online opslagdienst met het uiterlijk van een verkenner.

Tip 09: Website bouwen

Iedereen kan een website bouwen met behulp van Jimdo. Kies een webadres, vul je e-mailadres en een wachtwoord in en je kunt aan de slag. Je website wordt gehost op de servers van Jimdo, dit betekent dat het adres eindigt op .jimdo.com. In het volgende scherm zie je hoe je website eruit ziet, klik bijvoorbeeld op Voorbeeld titel en verander dit in een tekst naar keuze. Zodra je op Opslaan klikt, is de wijziging meteen online zichtbaar. Je kunt pagina's toevoegen, menu's aanmaken en alle kleuren en lettertypen veranderen.

Rechts zie je ten allen tijde een menu met gereedschappen om instellingen te wijzigen, een stijl te kiezen of de layout van de website te veranderen. Een blog of persoonlijke website is zo gemaakt met Jimdo, maar als je meer wil, dan kun je upgraden naar een Jimdo Pro- of Business-account.

Hiervoor krijg je je eigen webadres, een eigen e-mailadres en de mogelijkheid je logo op de website te plaatsen. Een webwinkel met PayPal- en creditcard-opties is eveneens met Jimdo te creëren.

 

© PXimport

Tip 09 Jimdo is een dienst om zelf je eigen website te bouwen.

Tip 10: Kopen en verkopen

Wil je originele en unieke voorwerpen of kleding online aanschaffen, kijk dan eens op de site van Etsy. Dit is een verzameling online shops van particulieren, speciaal gericht op handgemaakte producten, vintage artikelen en knutselspullen. Je kunt zoeken op bepaalde items of kijken welke items populair zijn bij andere gebruikers. Zie je iets leuks, voeg het dan toe aan je winkelmand en reken af via Paypal of een creditcard.

Iedereen kan een Etsy-winkel beginnen, ben je zelf goed met hout, metaal of plastic of ontwerp je je eigen kleding, denk er dan eens over na om je spullen op Etsy aan te bieden. Betalingen gaan via het systeem van Etsy en het bedrijf rekent hier een commissie voor. Deze commissie is slechts 3,5 procent en je bent er zeker van dat je je geld krijgt.

 

© PXimport

Tip 10 Op Etsy kun je unieke dingen kopen en verkopen.

Tip 11: Tegelijk updaten

Je hebt een Facebook-account, je twittert de hele dag en elke week upload je wel iets naar Instagram, Google+ of YouTube. De hoogste tijd om al deze sociale netwerken eens automatisch te updaten. Met Hootsuite heb je een overzicht van al je sociale netwerken en kun je statusupdates meteen naar meerdere netwerken sturen. Ook is het mogelijk om meerdere updates voor te bereiden en op een later tijdstip de wijde wereld in te sturen.

Aanmelden gaat op www.hootsuite.com via Facebook of met je e-mailadres. Klik op Account aanmaken en volg de stappen. Voeg je netwerken toe door op Add Social Network te klikken en kies voor Add Stream om een onderdeel van een sociaal netwerk weer te geven op je hoofdpagina. Dit kan bijvoorbeeld je Facebook-inbox zijn of je Twitter-vermeldingen.

Met de gratis basisversie van Hootsuite kun je tot vijf sociale netwerken toevoegen, heb je meer nodig, dan betaal je zo'n zeven euro per maand voor de Pro-versie. Met deze versie kunnen ook meerdere mensen updates creëren, perfect voor bedrijven dus.

 

© PXimport

Tip 11 Hootsuite is enorm uitgebreid en help je bij het organiseren van je sociale netwerken.

Tip 12: Sterren kijken

De laatste dienst in ons overzicht is niet zozeer een productieve, maar wel een hele leuke. Hiervoor heb je echter wel de Chrome-browser van Google nodig. In Chrome klik je vervolgens op deze link om 100.000 Stars te laden. Dit Google-experiment is een mooie weergave van honderdduizenden sterren.

Klik op Skip om het intro over te slaan. Je hoort een spacy muziekje en het universum draait rond. Met de schuif aan de rechterkant zoom je in of uit en met veeg- of muisbewegingen navigeer je door het heelal. Wil je een uitleg, dan kun je linksboven op Take a tour klikken. 100.000 Stars geeft een prachtig beeld van het heelal en legt uit op wat voor enorme afstanden sterren van elkaar staan. De muziek kun je uitzetten met de knop rechtsboven.

 

© PXimport

Tip 12 Met 100.000 Stars vlieg je door het heelal en zie je welke sterren waar in het universum zijn te vinden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten