Gadwin PrintScreen 4.5

Door: guus-crone | 21 januari 2011 12:38

Apps & Software

Om een afdruk te maken van wat er op uw beeldscherm te zien is, kunt u op de PrintScreen-toets drukken. De aldus op het klembord geplaatste afbeelding plakt u vervolgens in een beeldbewerkingsprogramma, waarna u hem verder kunt bewerken. Deze methode heeft echter zijn beperkingen. Er bestaan verschillende programma’s waarmee u wat schermafdrukken betreft meer mogelijkheden hebt. Gadwin PrintScreen is daar een van.

Wanneer het gaat om het vastleggen van schermafbeeldingen, ook wel screenshots genoemd, blijft Gadwin PrintScreen mijn favoriete gratis programma. Het tooltje biedt een enorme hoeveelheid mogelijkheden. Zo kunt u voor het vast te leggen gebied kiezen uit het volledige scherm, het programmavenster, het actieve venster, of een zelf te bepalen gebied. Standaard gebruikt Gadwin de PrintScreen-toets, maar daarnaast kunt u een keuze maken uit maar liefst zestig andere toets(combinaties). Bij het maken van een screenshot kan het icoontje van Gadwin PrintScreen, dat zichtbaar is in het systeemvak, desgewenst verborgen worden. De gemaakte schermafbeeldingen kunnen naar het klembord, een printer, een e-mailprogramma of naar een bestand worden weggeschreven. De opties om screenshots direct te kunnen printen en e-mailen lijken ons overigens enigszins overbodig. Hiervoor hebt u voldoende andere mogelijkheden.

Gadwin PrintScreen biedt bijzonder veel mogelijkheden.

Wanneer u de schermafdrukken wegschrijft naar een bestand, hebt u daarbij de keus uit vijf bestandsformaten. Hierbij kan voor jpg’s de gewenste compressie ingesteld worden. Tevens kunnen de afmetingen van gemaakte afbeeldingen direct aangepast worden, waarbij u kunt aangeven dat de beeldverhoudingen bewaard moeten blijven. Daarnaast kunnen de screenshots zonodig in grijstinten worden opgeslagen, en u kunt er zelfs direct een schaduwrand aan toevoegen, evenals een datum- en tijdstempel. Bij het opslaan worden de afbeeldingen netjes genummerd.

Uiteraard hebt u de mogelijkheid om de cursor in het screenshot op te nemen, maar PrintScreen 4.5 is daarnaast een van de weinige programma’s in zijn soort, die eveneens selectiekaders in beeldbewerkingsprogramma’s laat zien. Bij het maken van tutorials over dergelijke programma’s is dat een onmisbare eigenschap.

Ten slotte kunt u het tooltje laten opstarten met Windows. Zelfs wanneer u weinig schermafdrukken maakt, is daar geen enkel bezwaar tegen. Het opstarten wordt er niet door vertraagd, en het programmaatje gebruikt nauwelijks systeembronnen.

Gadwin PrintScreen 4.5

Taal Nederlands

Download 2,8 MB

OS Windows 9x/Me/NT4/2000/2003/2008/XP/Vista/7

Systeemeisen 5 MB harde-schijfruimte

Maker Gadwin

Oordeel 9/10

Pluspunten

Zeer veel mogelijkheden

Minpunten

Sommige opties lijken wat overbodig

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Gadwin PrintScreen 4.5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.