GameMaker: Studio Professional - Je eigen game maken kan!

© PXimport

GameMaker: Studio Professional - Je eigen game maken kan!

Geplaatst: 12 mei 2015 - 04:20

Aangepast: 14 december 2022 - 12:24

Redactie ID.nl

Veel gamers hebben de droom om een eigen computerspel te maken. Deze stap is groot. Je moet kunnen programmeren, tekenen, muziek componeren en discipline hebben. Een lastige opgave, maar met GameMaker Studio geen onmogelijke. Zowel de professional als de amateur kan ermee uit de voeten.

Ben je een beginner, dan kun je in GameMaker Studio simpelweg pictogrammen naar acties verslepen. Dit is alsnog een vrij complexe opgave, maar het is een zeer effectieve manier om de basisprincipes van programmeren onder de knie te krijgen. Zo hoef je niet direct met lastige programmeertaal aan de slag. Ben je al wel toe aan het gebruiken van code? Ook dan kun je met GameMaker Studio mooie games creëren. Via de zo genoemde GML (Game Maker Language), heb je een stuk meer controle. Lees ook: 10 Steam-functies voor een ultieme game-ervaring op je pc.

Aan de slag!

De interface van GameMaker is duidelijk ingedeeld. Aan de linkerkant worden verschillende onderdelen van je spel via een boomstructuur weergegeven. Je vind hier onder andere je sprites (de afbeeldingen in een spel), geluiden, zelf geschreven scripts, rooms en objects terug. Spellen kunnen tussentijds worden getest en er is een Marketplace om kant-en-klare spellen, sprites (animaties), geluiden of scripts te kopen.

Een spel maken is niet zo gemakkelijk als het lijkt.

 

© PXimport

Met behulp van de ingebouwde tutorial kun je al een eerste spel maken en testen.

Om de hiërarchie van het spelontwerpen te begrijpen, biedt GameMaker een Engelstalige tutorial aan. Op basis hiervan kun je gemakkelijk bepalen of het spelletjes maken iets voor jou is. Mocht het games maken bevallen, dan raad ik de zelfstudiecursus van www.gameskool.nl aan. In de cursus komen alle aspecten aan bod die komen kijken bij het ontwerpen van een spel. Zo leer je sprites maken, krijg je tips om muziek te maken en leer je steeds meer zelf programmeren. Overigens hoef je niet direct voor GameMaker Studio Professional te kiezen, GameMaker Studio is er ook in een gratis variant. Deze biedt het basismateriaal dat je nodig hebt om een spel te maken en het programmeren van spellen te leren. Pas als je een spel wilt publiceren of je je verder wilt professionaliseren, dan is de een betaalde Professional of Master Collection nodig.

Conclusie

Een game heb je niet zomaar gemaakt. Met GameMaker: Studio Professional is dat niet anders. Toch biedt deze software een handige instap als je je echt eens wilt verdiepen in het maken van een game.

 

© PXimport

Beginners kunnen door middel van pictogrammen hun spel maken.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gemakkelijkste manier om te beginnen met programmeren

Overzichtelijke interface

Veel tutorials beschikbaar

Minpunten

Modules zijn erg duur

Conclusie

GameMaker: Studio Professional ------------------------------ **Prijs** € 80,- **Taal** Nederlands **OS** Windows XP/7/8 **Website** [http://www.yoyogames.com](http://www.yoyogames.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten