GameMaker: Studio Professional - Je eigen game maken kan!

Door: Robbert Brus | 12 mei 2015 08:20

Apps & Software

Veel gamers hebben de droom om een eigen computerspel te maken. Deze stap is groot. Je moet kunnen programmeren, tekenen, muziek componeren en discipline hebben. Een lastige opgave, maar met GameMaker Studio geen onmogelijke. Zowel de professional als de amateur kan ermee uit de voeten.

None

GameMaker: Studio Professional

Prijs

€ 80,-

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/7/8

Website

http://www.yoyogames.com

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gemakkelijkste manier om te beginnen met programmeren
 • Overzichtelijke interface
 • Veel tutorials beschikbaar
 • Minpunten
 • Modules zijn erg duur

Ben je een beginner, dan kun je in GameMaker Studio simpelweg pictogrammen naar acties verslepen. Dit is alsnog een vrij complexe opgave, maar het is een zeer effectieve manier om de basisprincipes van programmeren onder de knie te krijgen. Zo hoef je niet direct met lastige programmeertaal aan de slag. Ben je al wel toe aan het gebruiken van code? Ook dan kun je met GameMaker Studio mooie games creëren. Via de zo genoemde GML (Game Maker Language), heb je een stuk meer controle. Lees ook: 10 Steam-functies voor een ultieme game-ervaring op je pc.

Aan de slag!

De interface van GameMaker is duidelijk ingedeeld. Aan de linkerkant worden verschillende onderdelen van je spel via een boomstructuur weergegeven. Je vind hier onder andere je sprites (de afbeeldingen in een spel), geluiden, zelf geschreven scripts, rooms en objects terug. Spellen kunnen tussentijds worden getest en er is een Marketplace om kant-en-klare spellen, sprites (animaties), geluiden of scripts te kopen.

Een spel maken is niet zo gemakkelijk als het lijkt.

Met behulp van de ingebouwde tutorial kun je al een eerste spel maken en testen.

Om de hiërarchie van het spelontwerpen te begrijpen, biedt GameMaker een Engelstalige tutorial aan. Op basis hiervan kun je gemakkelijk bepalen of het spelletjes maken iets voor jou is. Mocht het games maken bevallen, dan raad ik de zelfstudiecursus van www.gameskool.nl aan. In de cursus komen alle aspecten aan bod die komen kijken bij het ontwerpen van een spel. Zo leer je sprites maken, krijg je tips om muziek te maken en leer je steeds meer zelf programmeren. Overigens hoef je niet direct voor GameMaker Studio Professional te kiezen, GameMaker Studio is er ook in een gratis variant. Deze biedt het basismateriaal dat je nodig hebt om een spel te maken en het programmeren van spellen te leren. Pas als je een spel wilt publiceren of je je verder wilt professionaliseren, dan is de een betaalde Professional of Master Collection nodig.

Conclusie

Een game heb je niet zomaar gemaakt. Met GameMaker: Studio Professional is dat niet anders. Toch biedt deze software een handige instap als je je echt eens wilt verdiepen in het maken van een game.

Beginners kunnen door middel van pictogrammen hun spel maken.

3 Reactie(s) op: GameMaker: Studio Professional - Je eigen game maken kan!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 mei 2015 17:27 darknessblade
  eerst was gamemaker nog gratis.

  als je nog een oude windows xp licencie hebt installeer deze op een vm.

  connect deze niet met internet, en installeer er de oude gamemaker 8.1 op, dan heb je gamemaker toch maar wel minder als de nieuwere versie's

  installeer-bestanden staan gewoon nog online.

  dit is gewoon legaal,

  een nader goed alternatief voor gamemaker is:

  RPG maker vx ace

  dit is helaas wel een betaalde software en er is geen gratis variant.
  maar bied wel een groot schala aan bestanden. waaruit je geweldige rpg's can maken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juni 2015 19:38 Anoniem
  beginners weten vaak niet goed hoe ze moeten beginnen, ze zouden een gamemaker zonder codering of andere ingewikkelde dingen kunnen maken. dat zou handig zijn voor veel mensen die een game willen maken of willen experimenteren met het maken van een game, hat is vaak ook duur om te beginnen met het maken van een game, het is ook jammer dat als je dus een kleine en simpele game wil maken toch veel moet gaan betalen. en als iemand weet waar ik robocraft pc versie kan kopen, plaats dan alstublieft even een link met een website of zo.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2016 20:20 Anoniem
  Waarom 80 euro dat is megaveel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.