Gamen in Excel: stiekem gamen op het werk

Door: Wesley Akkerman | 16 september 2019 10:47

celvilization
How To

Excel is natuurlijk een prachtig programma om nummers in te verwerken. Maar wist je dat je er ook in kunt gamen? Dat laat een programmeur genaamd s0lly deze week zien tijdens het evenement OLC Codejam 2019. met zijn versie van het strategiespel [Cell]ivization. Dit is een Excel-versie van Civilization, compleet met een één-versus-éénmodus.

Je kunt het spel [Cell]ivization spelen met in totaal twee spelers, in potjes tegen elkaar. Beide spelers gebruiken de wasd-toetsen op het toetsenbord om de eenheden te verplaatsen. Dit vergt wel wat geduld, aangezien het enkele seconden duurt voordat die bewegingen doorberekend zijn. Nu is het nog vrij simpel allemaal, maar in de toekomst wil s0lly elementen als kunstmatige intelligentie (voor potjes tegen de computer), beschavingen, diplomatie, wetenschap en nieuwe grondstoffen toevoegen voor een complete ervaring. Verder is het zo dat het spel behoorlijk wat fouten bevat. Zijn er geen units meer of kunnen units geen kant meer op, dan loopt het spel vast, bijvoorbeeld.

celvilization

Gamen in Excel: nog meer games

Mocht je je overigens afvragen of dit het eerste spel is dat je in Excel kunt spelen, dan hebben we goed nieuws. In het verleden hebben programmeurs namelijk al gewerkt aan Excel-versies van bijvoorbeeld de sensatie Flappy Bird. Zo kun je dus tijdens je werk ongestoord Excel opengooien en het fladderende vogeltje tussen de Super Mario-achtige pijpen laten vliegen. Daarnaast hebben ook populaire mobile games als 2048 (waarbij constant een som maakt van 2, 4, 8, 16 of hoger) en Angry Birds (waarin je boze vogels tegen gebouwen aan katapulteert) hun eigen Excel-versies gekregen.

Indrukwekkender is misschien nog wel dat dezelfde maker het voor elkaar gekregen heeft ray tracing naar Excel te brengen. Ray tracing is, in het kort, een speciale techniek voor videogames en computerprogramma’s waarmee onder meer realistische licht- en schaduweffecten gesimuleerd kunnen worden. In Excel ziet het er natuurlijk minder indrukwekkend uit, maar het feit dat deze programmeur het voor elkaar krijgt, is al een indrukwekkend resultaat op zich. De techniek achter het afspelen van videogames in Excel is voor veel mensen misschien ingewikkeld, maar wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning voor een programmeeromgeving als Visual Basic en computerprogramma Adobe Flash. Ook komt dit doordat het programma macro’s ondersteunt: dit een actie of een set acties die je zo vaak kunt uitvoeren als je wilt.

0 Reactie(s) op: Gamen in Excel: stiekem gamen op het werk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.