Geany - Lichtgewicht ontwikkelomgeving

Door: Toon van Daele | 12 april 2020 12:30

Review

Om een paar tekstregels of een simpel scriptje in te tikken, gebruik je gewoon Kladblok. Maar zodra je coderegels wat ambitieuzer worden, ben je beter af met een lichtgewicht ontwikkelomgeving als Geany, met ingebouwde ondersteuning voor meer dan vijftig programmeertalen.

Geany

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows, macOS, Linux
Website
www.geany.org
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Brede ondersteuning voor programmeertalen
  • Syntax highlighting en parsing
  • Minpunten
  • Beperkt aantal plug-ins van derde partijen

Als je niet weet wat een IDE is (integrated development environment), dan gaat scripten of programmeren blijkbaar aan jou voorbij en kun je Geany rustig links laten liggen. Want hoewel Geany zich ook als een veredeld kladblok laat inzetten, ligt de focus van deze multiplatformtool duidelijk op programma-ontwikkelaars.

Codevenster

Scripten in Geany gebeurt in een venster met genummerde tekstregels. Het is ook mogelijk verschillende scripts tegelijk te openen: elk script komt dan op een afzonderlijk tabblad terecht.

Er zijn verschillende formatteringstools beschikbaar, waaronder regelafbreking en -terugloop en automatisch inspringen. Er is tevens een ruime selectie aan programmeertalen. Je kunt ook allerlei commentaar en tags invoegen.

Geany voorziet niet alleen in ‘syntax highlighting’, maar ondersteunt heuse ‘syntax parsing’, wat maakt dat bijvoorbeeld ook de methodes en klassen van een javascript kunnen worden weergeven. Absoluut handig is het automatisch aanvullen (zoals het correct sluiten van tags) en het snel kunnen in- en uitvouwen van code-onderdelen. Je script laat zich bovendien rechtstreeks vanuit Geany compileren en uitvoeren, uiteraard indien het vereiste platform beschikbaar is.

Geany herkent talrijke programmeertalen en dat uit zich al meteen in de syntax highlighting.

Extra’s

Geany is opensource en ondersteunt ook (externe) plug-ins. Die beheer je vanuit een ingebouwde plug-inmanager. Een paar plug-ins zijn al meegeleverd, waaronder een bestandsbrowser, een plug-in om je editorvenster op te splitsen, en één met extra functies voor het opslaan van je document (zoals automatisch en onmiddellijk bewaren). Het aantal plug-ins van derde partijen blijkt vooralsnog wel erg beperkt.

Onderaan zijn een drietal extra vensters beschikbaar, om vrije notities toe te voegen, om de status van diverse acties af te lezen en om je te attenderen op eventuele compileerfouten.

Conclusie

Er zijn krachtigere ontwikkelomgevingen dan Geany, maar weinig zo lichtvoetig als deze, terwijl je toch kunt rekenen op ondersteuning voor talrijke programmeertalen en op onmisbare functies als syntax highlighting en auto-aanvullen. Lichtvoetig, maar ook iets beperkt in functionaliteit. Niettemin, voel je geen gemis aan extra mogelijkheden, dan zal Geany je niet ontgoochelen.

Er worden een paar plug-ins standaard meegeleverd, waaronder eentje om het editorvenster te splitsen.

0 Reactie(s) op: Geany - Lichtgewicht ontwikkelomgeving

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.