Geblokkeerde bestanden verwijderen met Lockhunter

Door: Martin Gijzemijter | 03 september 2018 09:19

How To

Het is bloedirritant: je probeert een bestand te verwijderen en Windows vertelt je doodleuk dat je daartoe geen rechten hebt. Hoezo geen rechten? Van wie is die computer nu helemaal? Tijd om de controle terug te nemen, en zélf te bepalen welke bestanden je wist, met Lockhunter.

Stap 1: Even oppassen

Zoals gezegd is Lockhunter in staat om bestanden te wissen die Windows zelf weigert te verwijderen. De reden daarvoor kan zijn dat het bestand in gebruik is door een ander proces, en dan kan het verwijderen geen kwaad. Kwalijker wordt het als je het bestand niet kan en mag verwijderen omdat het een belangrijk systeembestand is, bijvoorbeeld de bestanden in de map System32. Ook dit soort bestanden zal Lockhunter zonder genade verwijderen en dat kan Windows onherstelbaar beschadigen. Kortom, gebruik met mate.

Dat je een bestand in de map System32 niet kunt verwijderen, daar is een goede reden voor.

Stap 2: Lockhunter downloaden

Lockhunter is een gratis programma dat al meer dan tien jaar bestaat en nog altijd bijgewerkt wordt, wat we een uitstekende prestatie vinden voor freeware. Je downloadt het programma via www.lockhunter.com met optie Download bovenin. Let wel op dat je echt Lockhunter downloadt en niet USB Safely Remove (dat programma staat er vlak onder). Fijn van de installatie van dit programma is dat je niet hoeft op te letten wat je aanvinkt, het programma zal niet proberen om allerlei software te installeren waar je niet om gevraagd hebt.

Download Lockhunter gratis, pas even op dat je niet per ongeluk USB Safely Remove downloadt.

Stap 3: Vergrendeld bestand wissen

Normaliter start je een gedownload programma op via je startmenu. Dat kan ook wel bij Lockhunter, maar echt nuttig is dat niet. Het programma is geïntegreerd in Windows Verkenner en werkt ook het best vanuit het contextmenu hiervan. Om een vergrendeld bestand te verwijderen, navigeer je in Verkenner naar dat bestand en rechtsklik je erop. In het contextmenu klik je vervolgens op What is locking this file. In dit voorbeeld gebruiken we even Taskmgr.exe, omdat we weten dat dit bestand (Taakbeheer) vergrendeld is. Even voor de goede orde: dit is dus zo’n bestand dat je niet wilt wissen, zoals vermeld in stap 1. In het venster dat verschijnt, zie je precies welk proces ervoor zorgt dat het bestand niet te verwijderen is. Je kunt nu klikken op Unlock it! om jezelf toegang te verschaffen en daarna op Delete it! om het bestand ook daadwerkelijk te verwijderen.

Verwijderen is vervolgens een kwestie van rechtsklikken, ontgrendelen en deleten.

0 Reactie(s) op: Geblokkeerde bestanden verwijderen met Lockhunter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.