Gebruik de Windows 10 Taakplanner

Door: Ronald Smit | 24 november 2017 13:33

Windows 10 beschikt over een ingebouwde schakelklok in de vorm van Taakplanner
How To

Windows 10 beschikt over een taakplanner. Daarmee kan je heel ingewikkelde dingen uithalen. Of iets simpels realiseren als het op een bepaalde tijd opstarten van een programma.

Windows Taakplanner is eigenlijk een soort van schakelklok voor software. Je kan bijvoorbeeld Word of een browser op een vooraf gepland tijdstip laten starten. Desnoods met een interval als bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks. Op die manier kan je jezelf er bijvoorbeeld toe aanzetten om een taak als het werken aan je verslag of rapport uit te voeren. Je vindt de Taakplanner door met de rechter muisknop op Start te klikken. Klik dan op Computerbeheer in het getoonde paneel. In het venster Computerbeheer klik je op Task Scheduler, te vinden onder Systeemwerkset in de kolom links. Klik in de kolom rechts op Basistaak maken. Geef de taak een naam, bijvoorbeeld Start Kladblok. Klik op Volgende en geef aan met welke frequentie of op welk moment de taak gestart moet worden. Bijvoorbeeld Dagelijks is een optie. Kies je voor Gebeurtenis, dan kan je een logboek-event gebruiken als trigger. Iets voor de echte liefhebbers dus. Of je kiest voor Als de computer wordt opgestart, zodat een programma of tool direct na elke systeemstart beschikbaar is. In dit voorbeeldje gaan we uit van een Eenmalig voorkomende gebeurtenis; selecteer deze optie dan ook en klik op Volgende.

We gan in dit Taakplanner-voorbeeld voor een eenmalige actie

Instellen

Kies de gewenste datum en tijd waarop het straks in te stellen programma gestart moet worden. Klik weer op Volgende en selecteer de optie Een programma starten. Klik weer op Volgende en daarna op de knop Bladeren. Blader naar het uitvoerbare bestand. In het geval van Kladblok moet je daarvoor zijn in de map c:\Windows\System32; het gezochte programma heet notepad. Selecteer dit en klik op Openen. Klik dan op Volgende en Voltooien. Het Kladblok start nu op het ingestelde moment. Uiteraard kan je meer leuke dingen doen op deze manier. Veel programma's zijn met schakelopties te besturen. Zo zou je Word kunnen starten en gelijk een document kunnen openen. Schakelopties verschillen echter per programma, dus een algemene uitleg kunnen we je niet geven. Vaak biedt het helpprogramma of de handleiding uitkomst. Waar het onder de streep om gaat is dat je Windows kunt gebruiken om taken automatisch te starten. En dat biedt interessante mogelijkheden.

0 Reactie(s) op: Gebruik de Windows 10 Taakplanner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.