Gebruikers locatiediensten vrezen inbrekers

Door: tonie-van-ringelestijn | 16 juli 2010 14:38

Apps & Software

Bijna de helft van de mensen die hun locatie delen via diensten als Foursquare en Twitter maakt zich zorgen dat inbrekers hun locatiegegevens kunnen misbruiken.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1500 gebruikers van sociale netwerksites, meldt securityleverancier Webroot. Van de respondenten gebruikt 39 procent mobiele locatiediensten waarmee ze delen met vrienden en de buitenwereld waar ze zich bevinden. Zo'n 45 procent is "zeer bezorgd" dat daardoor ook inbrekers weten dat ze niet thuis zijn.

Meer dan de helft (55 procent) zegt zich zorgen te maken over het verlies van privacy bij het gebruik van de locatiediensten. Bijna eenderde (30 procent) heeft wel eens zijn of haar locatie gedeeld met anderen dan alleen vrienden. Van de vrouwen maakt 49 procent zich zorgen om stalkers bij het delen van hun locaties. Bij de mannen is dit 32 procent.

Veel phishing en malware

Uit het Webroot-onderzoek blijkt ook dat bijna een kwart (22.4 procent) van de ondervraagden een phishingpoging voor hun online-identiteit heeft waargenomen. Daarbij was het doel om hun wachtwoord op de sociale netwerksite te ontfutselen. Ook is 16 procent besmet geraakt met malware via sociale netwerksites. Een op de negen antwoordt dat op zeker één van hun accounts is ingebroken.

Desondanks blijven gebruikers van sociale netwerken onveilig gedrag vertonen. Zo heeft bijna eenderde een vriendschapsverzoek van een vreemde geaccepteerd. Van de mannen tussen de 18 en 29 jaar deelt 27 procent al dagelijks zijn locatie met vrienden. De hoofdreden voor het gebruik is volgens de respondenten om te weten waar anderen zijn (67 procent), het ontmoeten van vrienden (43 procent) of het leren kennen van nieuwe mensen (14 procent).

PleaseRobMe

In februari van dit jaar hebben drie Nederlandse webontwikkelaars een wereldwijde hit gescoord met hun site Pleaserobme.com, die enkele weken lang toonde welke gebruikers van Foursquare en Twitter in elk geval niet thuis waren. De site was bedoeld als een waarschuwing over de privacygevaren die kleven aan het veelvuldig delen van locatiegegevens via internet.

0 Reactie(s) op: Gebruikers locatiediensten vrezen inbrekers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.