Geef Windows een complete make-over

Door: Maikel Dijkhuizen | 01 mei 2014 08:30

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Windows is een veelzijdig besturingssysteem waarvan je het uiterlijk gemakkelijk aanpast. Naast het opleuken van de gebruikersomgeving stel je ook talloze andere zichtbare Windows-snufjes naar eigen smaak in, zodat je lekker efficiënt kunt werken.

Tip 01: Aero-thema

Geschikt voor: Windows 7

Met een Aero-thema voorzie je de Windows-omgeving van allerlei visuele hoogstandjes. Zo zijn er transparante vensters zichtbaar zodat er meer diepte ontstaat. Verder bevat een Aero-thema diverse mooie animaties wanneer je bijvoorbeeld een venster minimaliseert of maximaliseert. De taakbalk toont bovendien een voorbeeldweergave van een programma zodra je met de muis een miniatuur aanwijst. Lijkt zo'n Aero-thema je wel wat? Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies voor Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.

Bij het onderdeel Aero-thema's heb je zeven standaardmogelijkheden om Windows een nieuw sausje te geven. Zodra je een keuze maakt, verandert direct de vormgeving in Windows. Je probeert ze op deze manier allemaal vrijblijvend uit. Leuk is dat er ook een Nederlands thema aanwezig is. Hierbij krijgen de vensters een oranje kleur en zijn er Hollandse bureaubladachtergronden zichtbaar.

Tip 01 In Windows 7 zijn verschillende Aero-thema's aanwezig, waaronder een Nederlands sjabloon.

Tip 02: Vensterkleur

Geschikt voor: Windows 7 en 8

Je kunt in Windows natuurlijk voor een standaardthema kiezen, maar het is ook mogelijk om de vormgeving helemaal zelf in te richten. Zo wijzig je bijvoorbeeld eenvoudig de vensterkleur. Open zoals in tip 1 omschreven de Persoonlijke Instellingen. Via Vensterkleur verschijnt er een overzicht waarin je keuze hebt uit zestien kleurstellingen. Je probeert ze gemakkelijk allemaal uit door erop te klikken.

Zit je favoriete kleur er niet tussen? Gebruik in dat geval de optie Kleurenmixer weergeven en stel zelf een mooi kleurtje samen. Bepaal via het selectiehokje verder of je wel of geen transparantie wilt inschakelen. Met de schuifregelaar stel je de kleurintensiteit in. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om gifgroene of helderrode vensters te gebruiken. Nadat je een keuze hebt gemaakt, sluit je af met Wijzigingen opslaan.

Tip 02 Door de vensterkleur te veranderen, krijgt Windows meteen een heel andere uitstraling.

Tip 03: Bureaublad

Geschikt voor: Windows 7 en 8

Sinds Windows 7 is het mogelijk om een diavoorstelling als bureaubladachtergrond in te stellen. Leuk, want je krijgt tijdens een computersessie automatisch verschillende beelden te zien. Je beslist zelf welke afbeeldingen je hiervoor gebruikt. Open wederom de Persoonlijke Instellingen en klik vervolgens op Bureaubladachtergrond.

Achter Locatie van afbeelding kies je voor Favoriete foto's. Staan je eigen kiekjes er nog niet tussen? Via Bladeren voeg je handmatig de fotomap toe. Markeer alle fotobestanden die je in de diavoorstelling wilt betrekken. Onder Afbeeldingspositie kies je op welke wijze Windows de verhoudingen van de foto aanpast. In de meeste gevallen is Vullen de beste optie, omdat er dan geen lelijke randen zichtbaar zijn. Bepaal verder na hoeveel tijd je van bureaubladachtergrond wilt wisselen.

Desgewenst speel je de diavoorstelling in willekeurige volgorde af. Bevestig tot slot met Wijzigingen opslaan.

Tip 03 Je stelt eenvoudig een diavoorstelling als bureaubladachtergrond in met daarin je mooiste foto's.

Tip 04: Schermbeveiliging

Geschikt voor: Windows Vista, 7 en 8

Met de schermen van tegenwoordig is het eigenlijk niet meer nodig om een schermbeveiliging in te stellen. Een moderne monitor brandt namelijk niet meer in. Toch heeft Windows evengoed nog een functie in huis om bij inactiviteit van het systeem na een bepaalde periode automatisch een animatie op te starten. Hoewel weinig zinvol, kan het leuk zijn voor het oog.

Open nogmaals de Persoonlijke Instellingen. Via Schermbeveiliging kies je in het uitrolmenu een mooie animatie uit. Als je zelf iets leuks wilt creëren, klik je op 3D-tekst. Via Instellingen geef je achter Aangepaste tekst aan welke woorden je wilt weergeven. In plaats daarvan kun je ook een klok tonen. Je past de instellingen helemaal naar eigen wens aan. Zo wijzig je onder meer de resolutie, grootte, draaisnelheid en kleur. Klik op OK / Voorbeeld om het resultaat te bewonderen.

Achter Wacht geef je aan na hoeveel minuten inactiviteit de schermbeveiliging op dient te starten. Sla de wijzigingen ten slotte op met OK.

Tip 04 Als schermbeveiliging stel je gemakkelijk een zelfgemaakte 3D-tekst in.

0 Reactie(s) op: Geef Windows een complete make-over

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.