Gegevens uitwisselen in uw thuisnetwerk

Door: Robbin Ooijevaar | 12 mei 2011 17:13

Apps & Software

Het delen van bestanden en mappen in een thuisnetwerk is voor veel mensen een crime. In Windows 7 steekt deze functie eindelijk goed in elkaar, maar als u verschillende besturingssystemen gebruikt, is het nog altijd lastig. LAN.FS steekt in dat geval de helpende hand toe.

1. Installatie

Surf naar Lan.Fs en download LAN.FS. De website is Duitstalig, maar het programma is grotendeels in het Nederlands vertaald. Na de installatie wordt LAN.FS gestart en u vindt het programma terug in uw startmenu. De eerste keer dat u LAN.FS start, kan uw beveiligingssoftware vragen of LAN.FS toegang mag krijgen tot uw netwerk of tot internet. Keur dit goed en installeer LAN.FS ook op uw andere computers. De werking van LAN.FS is eenvoudig, u hoeft weinig in te stellen om bestanden tussen uw computers uit te wisselen. Ook kunt u chatberichten onderling uitwisselen en geavanceerde gebruikers kunnen het scherm overnemen van een andere computer in het netwerk. Voor deze laatste functie zijn echter betere alternatieven verkrijgbaar, zoals TeamViewer en CrossLoop. In deze snelstart beperken we ons tot de kernfunctie van LAN.FS: het versturen en ontvangen van bestanden.

Geef LAN.FS toestemming om uw netwerk te gebruiken.

2. Computers zoeken

Na installatie minimaliseert LAN.FS zich in uw systeemvak, rechtsonder in beeld naast de Windows-klok. Klik op het LAN.FS-icoontje en zoek naar andere computers in uw thuisnetwerk, met de knop AutoScan. De computernamen verschijnen nu onder Netwerk manager in beeld. Een groene stip geeft aan dat een gevonden computer LAN.FS gebruikt en bestanden kan ontvangen. Tijdens onze test viel op dat LAN.FS de automatische scan niet altijd goed uitvoert als deze voor het eerst wordt opgestart. Via de knop Nieuwe computer kunt u handmatig op computernaam zoeken, en het biedt ook uitkomst om LAN.FS af te sluiten en de autoscan opnieuw uit te voeren. Als LAN.FS nog steeds geen computer(s) vindt, is er meestal iets misgegaan bij het geven van toestemming in de firewall-instellingen. Boven in beeld vindt u drie knoppen. Met Berichtendienst kunt u berichtjes naar een andere computer sturen en Admin opdrachten maakt het mogelijk om beheertaken uit te voeren. Gebruik Bestandsoverdracht om bestanden te versturen.

Klik op AutoScan en laat LAN.FS naar andere computers in uw thuisnetwerk zoeken.

3. Bestanden versturen

Selecteer de computer waar u een bestand naar wilt versturen, door hem aan te klikken in de netwerkmanager. Klik op de knop Bestandsoverdracht, waarna het venster Gegevensoverdracht wordt geopend. U kunt bestanden versturen via de knop Bestand verzenden. Hiermee wordt een verkenner geopend waarmee u het bestand kunt aanklikken. Het is ook mogelijk om bestanden direct naar het venster Gegevensoverdracht te slepen. U kunt meerdere bestanden in één keer verzenden. Aan de kant van de ontvanger geeft LAN.FS de melding dat er een bestand is binnengekomen. LAN.FS kan het bestand direct openen of het ergens bewaren, bijvoorbeeld op uw bureaublad.

Sleep de te versturen bestanden naar het venster Gegevensoverdracht.

0 Reactie(s) op: Gegevens uitwisselen in uw thuisnetwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.