Geld besparen met Spotify

Door: Laura Kempenaar | 21 augustus 2019 17:09

Privacyvoorwaarden Spotify
How To

Er zijn diverse muziekstreamingplatformen, maar in Nederland is Spotify de grootste. Dat komt onder andere omdat je op zoveel verschillende platforms Spotify kunt beluisteren. En omdat we toch Nederlanders zijn, ook omdat het in principe gratis is. Maar ook op je Spotify-abonnement en -gebruik valt te besparen.

Spotify is een muziekstreamingdienst waarmee je muziek kunt luisteren van nu, van vroeger, van allerlei stijlen en van bekende en minder bekende artiesten. Er staan miljoenen nummers op het platform en er komen elke week honderden nummers bij. Dat streamen doe je via wifi (of via je data-abonnement van je telefoon, maar pas op: dat kost je wel veel mb’s) via je telefoon. Het kan ook via de computer of tablet.

Datakosten

Muziekdienst Spotify is in principe gratis, maar dan worden je wel een aantal vervelende restricties opgelegd. Zo kun je met een betaald account bijvoorbeeld offline muziek luisteren mogelijk maken. Je kunt de nummers dan downloaden, waardoor je geen internetverbinding nodig hebt (of gebruikt) om te kunnen luisteren. Dat kan je enorm in datakosten schelen en je kunt hierdoor muziek luisteren in het vliegtuig. Er zit geen restrictie op de hoeveelheid muziek of de artiesten waarvan je muziek mag downloaden, al is op een gegeven moment je telefoon echt wel vol.

Wel kun je met een gratis account playlists aanmaken met daarin alleen nummers die jij zelf hebt uitgekozen. Wil je gewoon het album van je favoriete artiest luisteren, dan kan dat ook, want de muziekbibliotheek is zowel gerangschikt op genre met allerlei playlists, als op artiest met bij elke artiest de albums en singles die apart te beluisteren zijn. Kortom, ook met een gratis account heb je net zoveel toegang tot muziek. Alleen is er wel een belangrijke reden waarom mensen toch voor een Premium-account kiezen.

Advertenties

De grootste reden is dat mensen niet meer willen luisteren naar advertenties. De gratis Spotify heeft er een handje van je regelmatig dezelfde advertenties te laten horen, waardoor je er op een gegeven moment murw van wordt. Heb je een Premium-account, dan betaal je er een tientje per maand voor om dat niet te hoeven horen. Maar dus ook om muziek offline te kunnen horen.

Bovendien kun je bij een gratis account binnen een playlist niet specifiek een nummer kiezen, want alles gaat op shuffle. Dat is bij een betaald account niet het geval. Bovendien kan een betalende klant ook een betere geluidskwaliteit verwachten, want je kunt dan muziek van 320 kbps luisteren. Dat is echter zo’n beetje alles wat een betaald account als extra’s heeft, dus: offline kunnen luisteren, geen advertenties, in betere geluidskwaliteit en met specifiek de keuze voor bepaalde nummers in plaats van shuffle.

Afspeellijsten op Spotify

Bespaar met een familie-abonnement

Wil je zo’n betaald abonnement, dan kun je een eigen account nemen voor 9,99 euro per maand. Dan heb je echter een account voor één persoon, wat ook betekent dat je dan maar op één apparaat tegelijk kunt luisteren. Bovendien betaal je dan ook in je eentje het volle pond. Je kunt beter een familie-account nemen. Dat is vier euro duurder (14,99 euro), maar je kunt er met meerdere mensen gebruik van maken. Tot zes personen om precies te zijn. Als je die allemaal laat meedelen in de kosten, dan luistert iedereen voor slechts 2,50 euro Spotify Premium. Je kunt zo'n familie-abonnement natuurlijk delen met wie je wilt.

Er is nog een manier om korting te krijgen op Spotify, maar dan moet je een solo-account nemen en studeren. Spotify biedt een studentenkorting van 50 procent. Je moet wel kunnen aantonen dat je student bent via SheerID. Het is zelfs dan dus eigenlijk beter om een familie-abonnement af te sluiten, mits je genoeg mensen kunt vinden om dit mee te delen.

Spotify is een prima dienst om te gebruiken zonder te betalen, maar zeker als je er vaak gebruik van maakt, dan kunnen die advertenties erg irritant worden. Bovendien is voor mensen die veel vliegen het offline kunnen spelen van muziek een flinke pro. Het hangt er dus helemaal vanaf wat je eigen voorkeur is. Het voordeel is dat je Spotify gratis kunt gebruiken en dus gemakkelijk kunt testen wat het beste bij je past.

4 Reactie(s) op: Geld besparen met Spotify

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 augustus 2019 15:12 HannibalBarkas
  Je kunt Spotify Family inderdaad delen met wie je wilt, maar die moeten dan wel op hetzelfde adres wonen als jij.
  Spotify controleert dat ook en blijkt een gebruiker niet ophetzelfde adres te wonen als de abonnee, dan is het exit Family Plan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2019 23:20 Whitty
  En nu nog leren tellen: 9,99 + 4 = 14,99 ???? Het is 5 euro duurder. Nog even meegeven dat Spotify een minder kwaliteitsgeluid weergeeft dan vroeger. Dit is zeer duidelijk te horen als je Deezer beluistert tov Spotify. Daarom ben ik ook veranderd van streamingsdienst. Betere kwaliteit voor dezelfde prijs. Het is een beetje jammer dat Spotify alleen zo goed gekend is. Er zijn heel wat goeie op de markt voor dezelfde prijs. Zelfs voor klassieke muziek. Wat voor mij dan weer een openbaring was.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2019 23:59 blablablablaap
  Spotify lite: dit item is niet beschikbaar in jou land……
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 augustus 2019 07:40 pa3akf
  1. Als je in het gratis abonnement bij Spotify een album aanklikt kun je zelf het nummer uitkiezen dat je wilt horen zonder geshuffel.
  2. Tegenwoordig wordt vaak een half uur muziek zonder reclame aangeboden als je een reclamevideo van 30 sec bekijkt/beluistert. Dat videootje laat je lopen terwijl je iets anders doet en daarna heb je inderdaad een half uur geen reclame.
  3. Offline luisteren? Neem tevoren met een streamrecorderprogramma je muziek op van Spotify. Een goed programma filtert de reclameblokjes eruit en slaat die apart op, zodat je ze gemakkelijk kunt weggooien.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.