Gelijktijdig meerdere Firefox-profielen gebruiken

Door: Koen Vervloesem | 07 juni 2010 10:31

Apps & Software

In Firefox heeft elke gebruiker zijn eigen profiel met instellingen, voorkeuren, geïnstalleerde add-ons, enzovoort. Naast het standaardprofiel kunt u echter ook expliciet extra gebruikersprofielen aanmaken en kiezen. U kunt deze zelfs gelijktijdig gebruiken, wat handig kan zijn om websites met speciale eisen te draaien.

Stel dat één van uw favoriete websites niet goed samenwerkt met uw favoriete Firefox-add-on, en u die add-on niet kunt missen bij andere websites, dan moet u elke keer als u die website wilt bezoeken het volgende doen: de add-on uitschakelen, Firefox herstarten, de website openen, en na het gebruik van de website de add-on inschakelen en Firefox herstarten. Gelukkig kan dit handiger: dankzij gebruikersprofielen kunt u de weerbarstige website zonder add-on zelfs gelijktijdig met uw andere websites mét de add-on openen.

Om een nieuw gebruikersprofiel aan te maken, sluit u eerst alle vensters van Firefox. Vervolgens gaat u naar Start / Uitvoeren (of gebruik de toetscombinatie Windows+R) / tik firefox.exe -profilemanager. Met dit commando start u de profielbeheerder van de browser, waarin u een profiel kunt kiezen, aanmaken of verwijderen. Klik op Profiel aanmaken en geef een naam in voor het nieuwe profiel. Selecteer daarna het nieuwe profiel en klik op Firefox starten. Verwijder nu de add-on die voor problemen zorgt en stel eventueel de weerbarstige website als startpagina van de browser in. Alle wijzigingen die u doorvoert hebben geen effect op het standaardprofiel. Wilt u terug het standaardprofiel opstarten, kies dan default in de profielbeheerder.

Maak een nieuw profiel aan voor Firefox.

Snelkoppeling

Elke keer de profielbeheerder opstarten, is uiteraard wat omslachtig. Om Firefox rechtstreeks te starten met het speciale profiel, maakt u een snelkoppeling aan naar Firefox. Dan opent u de eigenschappen van de snelkoppeling en voegt u onder Doel achter firefox.exe de parameters -no-remote -P profielnaam toe, waarbij u profielnaam uiteraard vervangt door de naam van het speciale profiel. Als u daarna op de snelkoppeling dubbelklikt, wordt een nieuw Firefox-venster geopend met het nieuwe profiel.

Maak een snelkoppeling aan naar uw profiel.

Op dit praktijkvoorbeeld kunt u nog heel wat varianten verzinnen. U hoeft zich bijvoorbeeld niet te beperken tot add-ons: alle instellingen in een profiel blijven tot dat profiel beperkt. Zo kunt u bijvoorbeeld de website van uw bank in een profiel met strengere beveiligingsinstellingen bezoeken, of uw surfgeschiedenis scheiden door profielen aan te maken voor zakelijk en persoonlijk gebruik. Dankzij gebruikersprofielen hoeven websites en add-ons elkaar nooit in de weg te zitten.

0 Reactie(s) op: Gelijktijdig meerdere Firefox-profielen gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.