Gemaakt voor amateurfilmmakers

Door: tom-roes | 06 september 2011 13:31

Apps & Software

Bij opnames van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, talkshows of concerten wordt meestal gebruikgemaakt van verschillende camerastandpunten.

Tussen de verschillende beelden kan live worden geschakeld om het onderwerp vanuit meerdere hoeken vast te leggen. Elke cameraman krijgt daarbij te horen welk shot hij moet maken, zodat de regisseur kan bepalen hoe de uitzending er precies uitziet. Zo wordt er bijvoorbeeld gewisseld tussen een close-up van de presentator, een wijder beeld van zijn gasten en reacties van het publiek.

Tot voor kort had je voor duizenden euro's aan geavanceerde apparatuur nodig om zo'n cameraregistratie in elkaar te zetten, maar met CollabraCam is dat een stuk goedkoper en eenvoudiger geworden. Met behulp van een wifi-netwerk kunnen tot vijf iPhones of iPads op elkaar worden aangesloten, waarna een regisseur vanuit één van de apparaten de regie voert. Hij ziet vier 'live'-schermpjes naast elkaar en klikt op het beeld dat moet worden opgenomen.

Via verschillende icoontjes kan hij aanwijzingen geven aan de filmers: beweeg de camera van links naar rechts, film vanuit een lage positie, ga naar achteren en draai een slag, om er maar een paar te noemen. Uiteindelijk wordt zo een video-opname gemaakt die meteen kan worden uitgezonden en waar je niets meer aan hoeft te monteren. CollabraCam is nog maar onlangs uitgebracht, en helaas is dat soms merkbaar. De meest vervelende eigenschap is het feit dat de audio niet op een centraal punt kan worden opgenomen, maar meeschakelt met de videobeelden. Daardoor klinkt een sprekende persoon bij het ene camerabeeld erg dichtbij, terwijl hij bij een ander camerabeeld - waarbij hij op grote afstand staat - juist erg ver weg klinkt. Dat leidt erg af.

Daarnaast wordt het beeld bij elke schakeling een kort moment zwart,en daarbij valt de audio vaak tijdelijk weg, waardoor de eindvideo nogal rommelig overkomt.

Kortom

Deze app zorgt zeker als dergelijke kinderziektes worden opgelost, voor een grote sprong voorwaarts voor amateurfilmmakers.

0 Reactie(s) op: Gemaakt voor amateurfilmmakers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.