Gemarkeerde tekst kopiëren doe je zo

Door: dirk-schoofs | 30 maart 2021 12:04

kopieren plakken plagiaat
How To

Om verschillende passages uit een lijvig verslag te gebruiken in een ander document kun je al die fragmenten stuk voor stuk kopiëren en plakken. Er is gelukkig een veel handigere methode waarbij je in een keer de gemarkeerde tekst kopieert.

Stap 1: Handmatige methode

Stel dat je uit een uitgebreid rapport verschillende fragmenten naar een Word-document wilt kopiëren. De tekst die je nodig hebt, kun je eerst markeren op dezelfde manier zoals je een markeerstift op papier gebruikt. Om al die niet-aaneengesloten passages te kopiëren kun je de handmatige methode gebruiken. Je selecteert een gemarkeerde passage, daarna druk je de Ctrl-toetst in en je selecteert een tweede passage. Dit herhaal je tot alle fragmenten zijn geselecteerd. Op macOS gebruik je hiervoor de Cmd-toets. Op die manier maak je niet aaneengesloten selecties. Druk vervolgens op Ctrl+C (macOS Cmd+C) om de tekst te kopiëren.

De handmatige manier om niet-aaneengesloten fragmenten te selecteren is alleen geschikt voor relatief korte tekst.

Stap 2: Opmaak zoeken

Maar hoe langer de tekst is, hoe groter het risico dat deze handmatige methode tijdrovend en dus vervelend wordt. Er is een veel eenvoudigere manier om alle gemarkeerde secties tegelijk te selecteren zodat je er geen enkele vergeet en ze allemaal in één keer kunt kopiëren. Druk op Ctrl+H om het dialoogvenster Zoeken en vervangen te openen. Daarna gebruik je het tabblad Zoeken. In dit venster klik je op de knop Meer zodat dit venster wordt uitgebreid. Links onderaan zie je bij de rubriek Zoeken de knop Opmaak. Wanneer je daarop klikt, selecteer je de opdracht Markeren. Als dat goed gaat, zie je bovenaan in dit venster de keuze Opmaak: Markeren. Vervolgens gebruik je in het midden van dit venster de knop Zoeken in en je selecteert Hoofddocument in het pop-upmenu. Je kunt ook eventueel binnen een bepaalde sectie zoeken.

Zoek op opmaak.

Stap 3: Voorwaardelijke opmaak

Word geeft aan hoeveel items het heeft gevonden die overeenkomen met dit criterium. Druk op de Esc-toets om het dialoogvenster te sluiten of klik op de X in de rechterbovenhoek van het dialoogvenster. Je zult zien dat alle gemarkeerde tekstfragmenten geselecteerd zijn. Sluit dit venster en gebruik Ctrl+C om de geselecteerde tekstblokjes te kopiëren. Vervolgens kun je de selectie in een nieuw of een ander document plakken, maar de markering wordt behouden en elk afzonderlijk stuk tekst wordt op een nieuwe regel geplakt. Je kunt de markering verwijderen door de functie Plakopties te gebruiken om de tekst te plakken zonder opmaak.

We plakken de tekst zonder opmaak om de markering te verwijderen.

0 Reactie(s) op: Gemarkeerde tekst kopiëren doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.