Gezichtsherkenning Facebook uitschakelen

Door: José Pauty | 08 juni 2011 11:06

Apps & Software

Facebook heeft enige tijd geleden vrij geruisloos gezichtsherkenning toegevoegd aan zijn arsenaal van functies, waarbij het uw gezicht herkent in foto’s en bijvoorbeeld automatisch bij uw vrienden voorstelt om u te taggen op die foto. Maar sommigen van u zullen dit beschouwen als een ongewenst inbreuk op uw privacy.

Het is kenmerkend voor Facebook dat het een dergelijke functie introduceert zonder het zijn gebruikers te vertellen. Het idee dat Facebook op de achtergrond alle geüploade foto’s scant op gezichten om in kaart te brengen wie wie is, geeft mij persoonlijk koude rillingen. De functie is gelukkig uit te schakelen: meld u aan op uw Facebook-account en klik rechtsboven op Account / Privacyinstellingen / Instellingen aanpassen. Scrol naar het kopje Dingen die anderen delen en klik op de knop Instellingen bewerken achter de optie Stel foto’s van mij voor aan vrienden. Kies in de keuzelijst voor Uitgeschakeld en klik op OK.

Schakelt u de tagvoorstellen uit, dan zullen mensen niet meer door Facebook worden geattendeerd om u bij een foto te taggen.

Helaas is het niet mogelijk om de gezichtsherkenning écht uit te schakelen, dat gebeurt immers volautomatisch op de achtergrond en het is gissen naar welke informatie Facebook opslaat en wat het daar in de toekomst nog mee gaat doen. Verder kunnen mensen u altijd nog handmatig taggen op een foto, er bestaat namelijk ook geen functie in Facebook die dat onmogelijk maakt. Wel is het mogelijk om uzelf handmatig weer van een foto te ‘untaggen’.