Gezichtsherkenning in foto's

Door: Dirk Schoofs | 30 augustus 2010 09:08

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De tijd waarin gelaatsherkenning als een staaltje vergezochte computertechnologie gold is voorbij. Wij leggen uit hoe u de ingebouwde basiseigenschap Gelaatsherkenning in Photoshop Elements 8 en Picasa 3.6 kunt gebruiken om uw foto's te organiseren.

Photoshop Elements 8.0

01. Introductie

Gelaatsherkenning is een uitkomst voor gebruikers die hun fotocollectie graag organiseren, maar die er tegen opzien om iedere afzonderlijke foto handmatig te taggen. Met Elements 8.0 hoeft u niet langer door tientallen gigabytes aan kiekjes te ploeteren om de plaatjes van uw dochter te vinden. U vraagt gewoon aan het programma om alle foto's boven te halen die u in 2009 van Sophie hebt geschoten. Elements 8.0 combineert 'smart tagging' zelfs met gelaatsherkenning, waardoor het zoeken nog leuker wordt. De techniek van gezichts- of gelaatsherkenning is in Photoshop Elements zeer krachtig en razend handig. Helaas is de manier waarop binnen het pakket met deze techniek moet worden omgegaan niet altijd even helder. Wij schieten u te hulp en geven in de volgende tips uitleg over de handigste aanpak.

Met één enkele klik op de juiste naam worden alle afbeeldingen getoond waar Karin op staat.

02. Scannen

Het onderdeel gelaatsherkenning is ondergebracht in Organizer, het beheerprogramma van Photoshop Elements. Er zijn twee manieren om gelaatsherkenning te starten, afhankelijk van het aantal afbeeldingen dat u wilt laten scannen. U kunt uitgaan van een bepaalde selectie foto's waarin u Photoshop Elements naar personen laat zoeken, of u laat de volledige catalogus nazoeken op bekende gezichten. In het eerste geval gebruikt u de opdracht Zoeken, Personen zoeken om van een tag te voorzien of de toetscombinatie Ctrl+Shift+P. Wilt u alle weergegeven foto's middels gelaatsherkenning laten analyseren, dan klikt u in het Taakvenster (rechtsonder) op de knop Personen herkennen starten. De knop lijkt op een miniatuur van een polaroid-opname (zie volgende regel).

03. Miniatuur

Voordat u een van de in tip 2 beschreven methoden start, doet u er verstandig aan om de foto's te kiezen die u straks als miniatuur voor iedere persoon wilt gebruiken. Op die manier bent u er zeker van dat het basisminiatuur van iedere persoon er goed uitziet. Zoek dus voor iedere bekende in uw fotocatalogus één duidelijke foto. Houd vervolgens de Ctrl-toets ingedrukt en klik op al deze foto's. Op die manier maakt u een groepsselectie van goede opnamen. Daarna gebruikt u de opdracht Zoeken, Personen zoeken om ze van een tag te voorzien. In eerste instantie toont Elements in een groot venster alle hoofden die het heeft ontdekt. Rond ieder hoofd verschijnt een fijne witte rechthoek. Wanneer u de muisaanwijzer over zo'n rechthoek schuift, verschijnt onderaan de vraag 'Wie is dit?'. Klik op deze woorden en vul de naam in van de betreffende persoon. Staan er meerdere personen op hetzelfde plaatje, dan identificeert u op dezelfde manier de andere personen. Het is best mogelijk dat Organizer zich vergist en een standbeeld of een ballon per ongeluk aanziet voor een gezicht van vlees en bloed. Klik in dat geval op de sluitknop van het herkenningsvak en gebruik de pijl naar rechts om verder te gaan.

Soms vergist Elements zich. Zo wordt zelfs het doodshoofdje in deze sjaal als gelaat gezien.

04. Herkenning

Als Elements bij het doorzoeken van foto's een persoon herkent, zal het programma dat aangeven. Het enige dat u hoeft te doen, is dit te bevestigen door op de groene V-knop te klikken. Wanneer u klaar bent, zult u zien dat in het Taakvenster voor iedere herkende persoon een tag in de groep Mensen is aangemaakt.

Bij nieuwe afbeeldingen stelt het programma zelf de juiste naam voor.

05. Zoeken

Nu u voor ieder familielid, iedere kennis en iedere vriend een tag hebt aangemaakt, is het tijd voor het lopende bandwerk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u handmatig op iedere afzonderlijke foto de namen gaat invullen. Het programma neemt deze slavenarbeid van u over. Bij ons kostte het slechts tien minuten om vijfhonderd foto's op naam te laten zetten. Selecteer een grote groep afbeeldingen en gebruik de opdracht Personen zoeken om van een tag te voorzien of laat de gelaatsherkenner op de hele catalogus los via de knop Personen herkennen. Waarschijnlijk zullen in deze selectie dezelfde personen meer dan één keer voorkomen. Klik daarom op de knop Meer personen een naam geven. Het programma gaat uit van de gezichten die u al hebt benoemd en plaatst daarnaast zelf de miniaturen van de andere foto's waarvan het vermoedt dat het om dezelfde personen gaat. Elements is behoorlijk zeker van zichzelf en vraagt u om aan te duiden waar het zich heeft vergist. Op die manier maakt u de gelaatsherkenner van Elements 'slimmer'. Bevestig met de knop Opslaan.

Links staan de foto's die we eerder hebben benoemd, rechts vindt Organizer zelf alle andere foto's van deze personen.

0 Reactie(s) op: Gezichtsherkenning in foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.