De tijd waarin gelaatsherkenning als een staaltje vergezochte computertechnologie gold is voorbij. Wij leggen uit hoe u de ingebouwde basiseigenschap Gelaatsherkenning in Photoshop Elements 8 en Picasa 3.6 kunt gebruiken om uw foto's te organiseren.

Photoshop Elements 8.0

01. Introductie

Gelaatsherkenning is een uitkomst voor gebruikers die hun fotocollectie graag organiseren, maar die er tegen opzien om iedere afzonderlijke foto handmatig te taggen. Met Elements 8.0 hoeft u niet langer door tientallen gigabytes aan kiekjes te ploeteren om de plaatjes van uw dochter te vinden. U vraagt gewoon aan het programma om alle foto's boven te halen die u in 2009 van Sophie hebt geschoten. Elements 8.0 combineert 'smart tagging' zelfs met gelaatsherkenning, waardoor het zoeken nog leuker wordt. De techniek van gezichts- of gelaatsherkenning is in Photoshop Elements zeer krachtig en razend handig. Helaas is de manier waarop binnen het pakket met deze techniek moet worden omgegaan niet altijd even helder. Wij schieten u te hulp en geven in de volgende tips uitleg over de handigste aanpak.

© PXimport

Met één enkele klik op de juiste naam worden alle afbeeldingen getoond waar Karin op staat.

02. Scannen

Het onderdeel gelaatsherkenning is ondergebracht in Organizer, het beheerprogramma van Photoshop Elements. Er zijn twee manieren om gelaatsherkenning te starten, afhankelijk van het aantal afbeeldingen dat u wilt laten scannen. U kunt uitgaan van een bepaalde selectie foto's waarin u Photoshop Elements naar personen laat zoeken, of u laat de volledige catalogus nazoeken op bekende gezichten. In het eerste geval gebruikt u de opdracht Zoeken, Personen zoeken om van een tag te voorzien of de toetscombinatie Ctrl+Shift+P. Wilt u alle weergegeven foto's middels gelaatsherkenning laten analyseren, dan klikt u in het Taakvenster (rechtsonder) op de knop Personen herkennen starten. De knop lijkt op een miniatuur van een polaroid-opname (zie volgende regel).

 

© PXimport

03. Miniatuur

Voordat u een van de in tip 2 beschreven methoden start, doet u er verstandig aan om de foto's te kiezen die u straks als miniatuur voor iedere persoon wilt gebruiken. Op die manier bent u er zeker van dat het basisminiatuur van iedere persoon er goed uitziet. Zoek dus voor iedere bekende in uw fotocatalogus één duidelijke foto. Houd vervolgens de Ctrl-toets ingedrukt en klik op al deze foto's. Op die manier maakt u een groepsselectie van goede opnamen. Daarna gebruikt u de opdracht Zoeken, Personen zoeken om ze van een tag te voorzien. In eerste instantie toont Elements in een groot venster alle hoofden die het heeft ontdekt. Rond ieder hoofd verschijnt een fijne witte rechthoek. Wanneer u de muisaanwijzer over zo'n rechthoek schuift, verschijnt onderaan de vraag 'Wie is dit?'. Klik op deze woorden en vul de naam in van de betreffende persoon. Staan er meerdere personen op hetzelfde plaatje, dan identificeert u op dezelfde manier de andere personen. Het is best mogelijk dat Organizer zich vergist en een standbeeld of een ballon per ongeluk aanziet voor een gezicht van vlees en bloed. Klik in dat geval op de sluitknop van het herkenningsvak en gebruik de pijl naar rechts om verder te gaan.

© PXimport

Soms vergist Elements zich. Zo wordt zelfs het doodshoofdje in deze sjaal als gelaat gezien.

04. Herkenning

Als Elements bij het doorzoeken van foto's een persoon herkent, zal het programma dat aangeven. Het enige dat u hoeft te doen, is dit te bevestigen door op de groene V-knop te klikken. Wanneer u klaar bent, zult u zien dat in het Taakvenster voor iedere herkende persoon een tag in de groep Mensen is aangemaakt.

© PXimport

Bij nieuwe afbeeldingen stelt het programma zelf de juiste naam voor.

05. Zoeken

Nu u voor ieder familielid, iedere kennis en iedere vriend een tag hebt aangemaakt, is het tijd voor het lopende bandwerk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u handmatig op iedere afzonderlijke foto de namen gaat invullen. Het programma neemt deze slavenarbeid van u over. Bij ons kostte het slechts tien minuten om vijfhonderd foto's op naam te laten zetten. Selecteer een grote groep afbeeldingen en gebruik de opdracht Personen zoeken om van een tag te voorzien of laat de gelaatsherkenner op de hele catalogus los via de knop Personen herkennen. Waarschijnlijk zullen in deze selectie dezelfde personen meer dan één keer voorkomen. Klik daarom op de knop Meer personen een naam geven. Het programma gaat uit van de gezichten die u al hebt benoemd en plaatst daarnaast zelf de miniaturen van de andere foto's waarvan het vermoedt dat het om dezelfde personen gaat. Elements is behoorlijk zeker van zichzelf en vraagt u om aan te duiden waar het zich heeft vergist. Op die manier maakt u de gelaatsherkenner van Elements 'slimmer'. Bevestig met de knop Opslaan.

© PXimport

Links staan de foto's die we eerder hebben benoemd, rechts vindt Organizer zelf alle andere foto's van deze personen.

06. Corrigeren

In het venster Personen herkennen corrigeert u bij de vraag 'Welke van deze items zijn niet (naam)?' de selectie. Klik met de rechtermuisknop op het miniatuur en kies uit een van deze vijf mogelijkheden: 'is niet (naam)', 'is (naam)', 'is geen persoon', 'negeren' of 'tonen in weergave op volledige grootte'. Op die manier kunt u het werk van Elements waar nodig corrigeren.

© PXimport

Met de rechtermuisknop geeft u aan of Elements een persoon goed heeft herkend.

07. Onbekenden

U zult zien dat Elements onbekenden en onscherpe, schimmige personen tot het laatst bewaard. Toch krijgt u uiteindelijk het bericht 'Welke van deze personen wilt u herkenen en van een naam voorzien?'. Via de rechtermuisknop beslist u of deze onbekenden al dan niet mogen worden genegeerd. Wanneer u ze negeert, worden de foto's iets donkerder gekleurd. Op deze manier vallen ze op en gaat u snel door uw fotocollectie. U kunt de personen in de lijst bevestigen door op het groene V-teken te klikken. Het rode kruis is een afwijzingsknop. Wanneer u de muisaanwijzer boven deze rode knop houdt, verandert hij in een bevestigingsknop. Uiteindelijk ontvangt u een bericht dat alle gezichten zijn herkend.

© PXimport

Duid aan of u een foto van een 'onbekende' alsnog van een naam wilt voorzien.

08. Categorieën

Tags maken het sorteren van foto's veel gemakkelijker. U selecteert er bijvoorbeeld snel de gewenste foto's voor een album mee. Standaard zal Elements alle nieuwe personen-tags in de categorie Mensen van het deelvenster Trefwoordtags plaatsen. Uiteraard kunt u deze tags reorganiseren, door ze naar een andere categorie of subcategorie te slepen. Klik op het groene plusteken om een nieuwe categorie of subcategorie te maken. Op die manier kunt u bijvoorbeeld de categorie 'Collega's' of 'Clubleden' aanmaken.

© PXimport

U hoeft zich niet aan de standaard-categorieën te houden.

09. Slimme tags

Photoshop Elements gebruikt niet alleen de gewone tags die u zelf toevoegt, het programma plaatst ook zogenaamde 'slimme' tags. Deze tags, die 'fouten' in foto's aangeven, worden toegevoegd tijdens de automatische analyse. Via Bewerken, Voorkeuren, Opties, Automatische Analyse kunt u deze analyse instellen. Aan de hand hiervan duidt Organizer zelf de foto's aan die bijvoorbeeld bewogen, onscherp of te donker zijn.

© PXimport

De automatische analyse is handig, maar hij neemt wat tijd in beslag.

Picasa 3.6

10. Naamlabels

Google's gratis fotoalbumsoftware is inmiddels doorontwikkeld tot versie 3.6. Picasa blijft een uitstekend product om uw foto's mee te importeren en te beheren, om albums mee samen te stellen of om afbeeldingen mee te optimaliseren. Picasa 3.5 maakte al furore, omdat die versie alle foto's van uw verzameling scant en daarna gezichten herkent. Op die manier weet Picasa dezelfde personen bij elkaar te plaatsen. Het toepassen van automatische naamlabels is in de laatste versie, 3.6, zelfs aanzienlijk verbeterd. Bovendien is Picasa 3.6, net als alle andere Google-producten, volledig gratis.

© PXimport

Download de Nederlandstalige versie van Picasa 3.6.

11. Scannen

Picasa is een overijverig baasje. Al bij de eerste start stelt het programma voor om uw computer te scannen op afbeeldingen. Daarbij geeft u aan of Picasa de hele harde schijf mag uitvlooien of alleen het bureaublad en de mappen Mijn documenten en Mijn afbeeldingen. Bij het scannen van de afbeeldingen plaatst Picasa slechts verwijzingen naar de originele beelden. Uw bestanden worden dus niet verplaatst of bewerkt. Klik op Doorgaan en laat de toepassing zijn ding doen. Het programma scant razendsnel alle mappen. Hoogstwaarschijnlijk stuit u hierbij op kiekjes die u allang was vergeten.

© PXimport

Terwijl de catalogus wordt opgebouwd worden er geen bestanden verplaatst.

12. Webalbums

Het zou zonde zijn om geen gebruik te maken van Picasa Webalbums. Een gratis online Webalbum kunt u privé houden, uitsluitend delen met vrienden of volledig openbaar maken. Om een Picasa Webalbum aan te maken, hebt u een gratis Google-account of Gmail-adres nodig. Ook Picasa Webalbums is voorzien van gelaatsherkenning. Open uw webalbum en ga naar het tabblad Personen. Als u nu op de knop Naamlabels toevoegen klikt, zal Picasa Webalbums zelf alle hoofden tonen die het in uw online albums heeft gevonden. Het programma toont groepjes gezichten waarvan het vermoedt dat het dezelfde persoon betreft. Vul vervolgens het naamvak in. Wanneer u verschillende afbeeldingen van dezelfde naam voorziet, zult u merken dat gelaatsherkenning in Picasa Webalbums steeds nauwkeuriger wordt.

© PXimport

U kunt al uw albums laten doorzoeken of specifieke albums selecteren.

13. Groepen

Picasa scant automatisch op gezichten en groepeert vervolgens de foto's, waardoor het benoemen van die foto's eenvoudig wordt. Wanneer het programma een nieuw gezicht vindt, verschijnt het in de linkerkolom onder de rubriek Personen. In het begin ziet u dat hier uitsluitend naamloze personen staan. Klik op de knop Naamloos en u krijgt in het hoofdvenster alle gezichten voorgeschoteld in vierkante vakjes. Picasa heeft zelf al groepsindelingen gemaakt. In ons voorbeeld vertelt het programma dat 18 groepen van 223 gezichten zijn gevonden. Omdat alle gelijkaardige gezichten zijn gegroepeerd, krijgt u van iedere groep slechts één foto te zien. Wanneer u een naam toevoegt aan de eerste foto van zo'n groep, wordt die actie uiteraard meteen ook op alle onderliggende 'groepsfoto's' toegepast.

© PXimport

U kunt personen negeren door op het sluitvakje te klikken.

14. Benoemen

De inhoud van een groep herkende foto's kunt u op twee manieren bekijken. Bij de eerste methode klikt u bovenaan op de knop Groepen uitvouwen. Vervolgens worden alle gelijkaardige personen naast elkaar getoond, waarna de naam van dezelfde knop verandert in Groeperen op gezicht. Wanneer u er vervolgens weer op klikt, vouwen de groepen opnieuw samen. Bij de tweede methode klikt u op een foto in het hoofdvenster Naamloze personen. Rechts verschijnen nu de foto's waarvan Picasa vermoedt dat het om dezelfde persoon gaat. Aan de rechterkant kunt u de identiteit van de persoon bevestigen met de groene V-knop, of u verwijdert de persoon uit de groep door op de rode knop met het kruisje te klikken.

© PXimport

Rechts verschijnen de afbeeldingen die tot de groep behoren.

15. Contactpersonen

Bij Picasa gaat het niet alleen om 'hoofden herkennen'. Een extra troef is de integratie met uw Google-contactpersonen. Wanneer u een persoon benoemt, opent zich het venster Personen. In dit venster noteert u bijvoorbeeld het e-mailadres van de persoon in kwestie. Nog interessanter is het feit dat Picasa ondertussen uw lijst met Google-contactpersonen doorzoekt naar overeenkomsten. Als de voornaam bijvoorbeeld overeenkomt met die van iemand uit uw Google-contactpersonen wordt het naamlabel van de afbeeldingen verbonden met de betreffende contactpersoon. De Google-contactpersonen worden in verschillende Google-toepassingen gebruikt, zoals G-mail. Wanneer u de gegevens van een contactpersoon wijzigt in één Google-applicatie, veranderen ze tegelijk in de andere toepassingen. Om de lijst van deze personen te zien, gaat u in Picasa naar Extra, Personenbeheer. De e-mailinformatie die u in de naamtags toevoegt is alleen voor uzelf zichtbaar.

© PXimport

Aan iedere persoon kunt u een Google-contactpersoon koppelen.

16. Uitschakelen

We hebben daarnet aangegeven dat de gezichtsverkenner van Picasa uw fotocollectie automatisch begint te scannen. Wellicht zijn er mappen of zelfs schijven bij waarbij u het niet nodig vindt dat er aan gezichtsherkenning wordt gedaan. Ga naar Extra en dan naar Mappenbeheer. In dit venster geeft u aan welke mappen er steeds op nieuwe afbeeldingen moeten worden gecontroleerd. Bovendien kunt u aangeven bij welke mappen gezichtsherkenning moet worden uitgeschakeld.

© PXimport

Gezichtsherkenning kan bij specifieke mappen worden uitgeschakeld.

17. Gezichten filteren

Vanaf Picasa 3 staan de filters naast het zoekvak. Het is dan ook de bedoeling om de zoekfunctie in combinatie met de filters te gebruiken. Met het zoekwoord 'Portugal' vindt u bijvoorbeeld alle foto's die worden herkend aan dit trefwoord. Klikt u daarna ook nog eens op het filter Alleen foto's met gezichten tonen (de knop met het groene kopje bovenin), dan komen uitsluitend de foto's met het trefwoord 'Portugal' tevoorschijn waar gezichten op voorkomen.

© PXimport

Picasa heeft zelfs een filter om snel de afbeeldingen te vinden waar gezichten op staan.

18. Clusterdrempel

Maakt Picasa naar uw gevoel teveel missers bij de gelaatsherkenning? Via Extra, Opties kunt u onder het tabblad Naamlabels de doeltreffendheid aanpassen, met behulp van twee drempels. De Suggestiedrempel geeft aan hoe zeker Picasa van zijn zaak is bij het leveren van suggesties. Slaat het programma de bal te vaak mis, dus geeft het teveel foute namen op, kijk dan eens wat er gebeurt bij een hogere drempel. Hebt u het gevoel dat Picasa te weinig mensen herkent, levert gelaatsherkenning dus teveel onbekenden op en bent u teveel op handwerk aangewezen, probeer dan een lagere drempel uit. De Clusterdrempel werkt ongeveer hetzelfde, maar geeft aan hoever het programma gezichten clustert bij het 'onbekende namen'-overzicht. Een lagere Clusterdrempel zorgt ervoor dat meer gezichten bijeen worden gezet op de naampagina. Het risico bestaat wel dat er een aantal foute hoofden bij zal staan. Met een hogere Clusterdrempel zullen alleen sterk gelijkende foto's op de naampagina bij elkaar worden gezet.

© PXimport

U kunt de doeltreffendheid van de gelaatsherkenning regelen door twee drempels aan te passen.

19. Gezichtencollage

Het is niet de primaire bedoeling van gelaatsherkenning, maar u kunt de functie ook op een creatieve manier gebruiken. In het voorbeeld hieronder zoeken we eerst alle afbeeldingen van Clara. Omdat we alleen zijdelingse poses van haar hebben, moeten we Picasa een handje helpen bij het herkennen van Clara. Vervolgens klikt u op de knop Fotocollage maken. In eerste instantie zal Picasa zelf een montage voorstellen, maar u kunt foto's wissen met de Delete-toets, afbeeldingen verplaatsen en afbeeldingen roteren. Bovendien kunt u aangeven of er een rand en eventueel een slagschaduw bij iedere foto moet verschijnen. Ten slotte is het mogelijk om zo'n collage af te drukken, net als een gewone foto.

© PXimport

Om een leuke collage te maken, hebt u eerst voldoende afbeeldingen van dezelfde persoon nodig.

© PXimport

Desgewenst kunt u achter iedere foto een fijne slagschaduw plaatsen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten