GIMP als gratis alternatief voor Photoshop

Door: mark-swarts | 04 november 2014 10:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Tip 13: Community

Achter GIMP zit een grote gemeenschap met actieve gebruikers en ontwikkelaars. Om op de hoogte te blijven van nieuws, tips en trucs of om bewerkingen gemaakt in GIMP te bewonderen, dan kun je terecht bij de vele community websites. Vaak vind je hier ook plug-ins en scripts, die je niet op de officiële GIMP-pagina tegen komt. Actieve sites zijn onder andere: http://gug.criticalhit.dk, http://www.gimpusers.com, http://gimpchat.com, www.gimptalk.com. Er wordt ook een wiki bijgehouden door de community. Tot slot kun je hier terecht, een site met gratis GIMP-tutorials (cursussen).

Tip 14: Android

Een voordeel van een grote community, is dat er zelfs mensen bezig zijn met het ontwikkelen van GIMP voor Android. Zoek in de Google Play naar GIMP en download desgewenst de app GIMP Inkscape. De app bevat naast GIMP ook het programma Inkscape (een andere gratis tekenprogramma). De app zelf is 10 MB, maar daarna downloadt het een extra 270 MB aan data, waarna de volledige installatie dik 700 MB inneemt op je Android-toestel.

De installatie duurt ruim tien minuten, maar je kunt Android ondertussen gewoon gebruiken voor iets anders. Daarna openen GIMP en Inkscape tegelijk in een Linux-omgeving. GIMP start met drie losse vensters, dus voor meer overzicht ga je naar Vensters / Enkel venster-modus. GIMP (en ook Inkscape) werken precies hetzelfde op Android als op je normale computer. Je vinger op het touchscreen werkt als muis, maar je kunt natuurlijk met een usb-kabeltje een 'echte' muis aansluiten voor meer precisie.

Tip 14 GIMP is zelfs op je Android-toestel te gebruiken in een aparte Linux-omgeving.

Tip 15: CinePaint

Showtime, Harry Potter, Planet of the Apes en Spider-Man: zomaar wat films die mede gemaakt zijn door CinePaint. CinePaint is een afgeleide van GIMP en wordt in de filmwereld gebruikt voor het grafisch bewerken van filmbeelden en animaties. CinePaint is gratis te downloaden. De laatste versie is van 2013. CinePaint is ontwikkeld om frames te bewerken die meer dan 8 bits kleur per kanaal hebben. Daarnaast heeft het een uitgebreid kleurbeheersysteem, en ondersteuning voor HDR en hoge kwaliteit zwart-witbeelden. Het wordt ondersteund door professionele ontwikkelaars die werkzaam zijn in, onder andere, de filmwereld. GIMP zelf beschikt (nog) niet over al deze functies. CinePaint toont aan dat je met de broncode van GIMP erg professioneel werk kunt leveren.

Tip 15 CinePaint toont aan dat GIMP zelfs goed werkt voor professionals.

5 Reactie(s) op: GIMP als gratis alternatief voor Photoshop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 november 2014 11:38 Anoniem
  Versie 2.8.14 is alweer een tijdje beschikbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 november 2014 14:16 Anoniem
  Hallo Mark bedankt. Nog even een aanvulling 39 lessen hier. Voor de fanaten en beginners.
  http://www.digit-art-mariel.nl/gimples-op-youtube/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2015 16:09 Anoniem
  kan iemand mij vertellen hoe ik een vrije vorm geknipt en in een andere foto geplakt object kan vergroten verkleinen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 maart 2015 21:01 Anoniem
  Als ik het gedownload heb krijg ik een melding dat het programma schade kan toebrengen aan mijn computer?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 oktober 2015 09:19 Anoniem
  Perfect programma… geen toeters en bellen zoals Photoshop met hele uitgebreide tabs waar een gemiddelde bewerker het overzicht van verliest. Veel tutorial materiaal te vinden op Youtube en internet. Echt de moeite voor de gemiddelde gebruiker!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.