Gmvault - Back-up van je Gmail-account

Door: Jochem de Goede | 07 maart 2017 11:32

Apps & Software

In Gmail kun je praktisch voor altijd je e-mail blijven opslaan. Maar het kán natuurlijk gebeuren dat je in een keer de toegang verliest tot je Google-account. Dan is het goed om op het ergste te zijn voorbereid. Gmvault helpt je daarbij door automatisch een back-up te maken en te synchroniseren.

None

Gmvault


Prijs
Gratis

Taal
Engels

OS
Windows 7/8/10; macOS; Linux

Website
www.gmvault.org
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Incrementele back-ups
  • Export naar mbox
  • Automatisch dagelijks back-up
  • Uitgebreide mogelijkheden
  • Minpunten
  • Documentatie nodig
  • Opdracht-prompt

Als je Gmail gebruikt – en die kans is best groot – dan heb je waarschijnlijk geen back-up van je e-mailberichten. Dat betekent dat wanneer Google op een dag jouw account blokkeert, of je op een andere manier geen toegang meer hebt tot je account, je ook al je e-mails kwijt bent. Om die reden is Gmvault ontwikkeld.

Geen omkijken

Gmvault maakt automatisch een back-up van je Gmail-account. Handig, maar dat is natuurlijk ook gewoon mogelijk met bijvoorbeeld Thunderbird of elke andere imap-e-mailclient. Gmvault gaat echter verder. Het draait stilletjes in de achtergrond op vaste tijden en je hebt de mogelijkheid om de gegevens van het ene Gmail-account te synchroniseren met het andere. Die opties zijn erg handig. Het gebruik van Gmvault is eenvoudig en vindt plaats vanaf de opdrachtprompt. Dat kan voor sommigen een barrière zijn.

Om aan de slag te kunnen met Gmvault, is het nodig om imap aan te zetten in Gmail. De basisfuncties zijn daarna met een commando te starten. Je typt simpelweg gmvault sync je-emailadres@gmail.com. Je vult je gebruikersnaam en wachtwoord in, kopieert de token die Google je geeft en het synchroniseren wordt gestart. Duidelijke instructies hoe je dat precies doet, staan op de website. Het herstellen is ook een fluitje van een cent. Met de optie om dagelijks te synchroniseren, blijven je e-mails eenvoudig up-to-date. Gmvault downloadt alleen nieuwe mailtjes van de afgelopen twee maanden, dus het synchroniseren gaat na de eerste keer erg snel.

De installatie van Gmvault is zo voltooid.

Mbox

Tijdens het gebruik ben ik geen problemen tegengekomen. Ook als je authenticatie in twee stappen aan hebt staan, maak je eenvoudig gebruik van Gmvault, omdat je je via de officiële manier van Google aanmeldt. Er is geen appwachtwoord vereist.

De back-ups van Gmvault worden overigens standaard uitgevoerd in een eigen gmvault-formaat. Met de exportoptie kun je je mails exporteren naar het gangbaardere mbox. Daarnaast is het mogelijk om je e-mails versleuteld op te slaan.

Conclusie

Het risico van het verliezen van je Gmail-data lijkt heel klein. Toch zou de dag opeens kunnen komen dat Google de toegang tot je account ontzegt. Met Gmvault houd je altijd een complete lokale kopie achter de hand op je eigen pc, zodat je niet voor verrassingen kunt komen te staan.

0 Reactie(s) op: Gmvault - Back-up van je Gmail-account

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.