Goedkoop of gratis bellen via SIP

Door: Ronald Smit | 12 juli 2019 06:56

How To

We bellen nog altijd wat af met z'n allen. Een van de methoden is gebruik maken van een SIP-provider. Dat scheelt vaak - zeker in, naar en vanuit het buitenland - best een hoop geld.

Blijf je deze vakantieperiode binnen de EU, dan kun je met een gerust hart bellen en internetten met je mobiele telefoon. Aan roamen zijn immers geen extra kosten meer verbonden, dus leef je uit. Anders wordt het als je naar een land buiten de EU op vakantie gaat. Dat is bijvoorbeeld ook Turkije en natuurlijk het zonnige Mexicooohooooooo. Als je daar je smartphone gaat gebruiken voor bellen en mobiel internet, loop je met een beetje pech bij thuiskomst tegen een rekening aan die hoger is dan je hele vakantie bij elkaar kostte. Om dat te voorkomen is het zaak om een aantal leefregels in acht te nemen. Zet in ieder geval mobiel dataverkeer uit. Check in de handleiding of helpfiles hoe dat precies moet op jouw toestel. In het geval van iOS start je de app Instellingen en tik je op Mobiel netwerk. Zet vervolgens de schakelaar achter Mobiele data uit. Wil je nu gebruik maken van internet of internet-gekoppelde apps (denk aan Whatsapp, Skype en meer) dan kun je dat nooit per ongeluk via mobiel internet doen. Neem verder simpelweg geen niet-urgente telefoontjes aan. Want ook aangenomen gesprekken buiten de EU kunnen fors in de papieren lopen! Wil je toch veel aan het bellen slaan (bijvoorbeeld omdat je dingen met de zaak te regelen hebt), dan is het verstandig om een abonnement bij een SIP-provider af te sluiten. De prijzen daarvoor liggen verrassend laag. Een bekende aanbieder is bijvoorbeeld VoipBuster. Voor een klein bedrag bel je maandenlang - zo leert de ervaring - de halve wereld over. Veel landen zijn - binnen je aangeschafte beltegoed - gratis te bellen, dus je moet echt moeite doen om je credits op te bellen. Heb je eenmaal een account gemaakt en betaald, dan is nog een SIP-app nodig op je smartphone.

De SIP app Softphone van Acrobits in actie, het ziet er net zo uit als je gewone telefoon-app

SIP-app

Een SIP-app staat ook wel bekend als een 'softphone', ofwel een telefoon in software uitgevoerd. Het SIP-protocol wordt bijna standaard in het bedrijfsleven gebruikt, veel telefoons worden daar simpelweg via een netwerkkabel aangesloten. Ook thuis maak je er - als het goed is ongemerkt - gebruik van als je een all-in-one abonnement gebruikt voor internet, tv en telefoon. Je sluit weliswaar je oude analoge telefoon aan op je router, het verkeer van en naar de provider verloopt weer via SIP. Om SIP op je smartphone te gebruiken kun je - onder Android - proberen de zaak aan de praat te krijgen via de ingebouwde SIP-mogelijkheden. De ervaring leert echter dat dit veelal een kwestie van hit-and-miss is. Praktischer is 't om gewoon een SIP-app te installeren. Je kunt bijvoorbeeld het door VoipBuster zelf aanbevolen gratis MobileVoip gebruiken. Wil je net wat meer aan opties, dan is Acrobits Softphone een mooie optie. Je betaalt daar wel €7,99 voor, maar als je veel belt is 't zonder meer het overwegen waard. Begin echter met een gratis app zouden we zeggen. De configuratie van zo'n softphone-app verschilt per provider. Als het goed is vind je op de site van zo'n provider uitgebreide configuratie-instellingen. Belangrijkste gegevens die je nodig hebt zijn domein (server), gebruikersnaam en wachtwoord. Vaak werkt het met die standaardgegevens direct. In een enkel geval moet dieper in de configuratie gedoken worden. Gebeld wórden kan met bepaalde abonnementen eveneens, je krijgt dan een vast telefoonnummer. Sowieso kan bellen van SIP-naar-SIP-contacten, geheel kosteloos ook nog eens. Daar is echter een probleem voor veel thuisgebruikers mee: het binnenkomende signaal komt niet door je router heen. Daarvoor bieden diverse VOIP-aanbieders dan weer allerlei trucs, zoals een STUN-server en andere zaken. Voor uitgaande gesprekken hoef je echter veelal niks extra's te configureren. Perfect voor op vakantie. Koppel aan het wifi-netwerk van je hotel en SIPpen maar! Praktische tip: laat mensen bellen naar je mobiele nummer, maar neem NIET op. Bel simpelweg terug via SIP. Bedenk daarbij wel dat alleen bellen naar vaste lijnen grotendeels kosteloos is, bellen naar mobiele nummers kost vaak wel geld. Maar als je SIP-beltegoed opraakt kun je natuurlijk altijd weer opwaarderen.

0 Reactie(s) op: Goedkoop of gratis bellen via SIP

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.