Goedkope software: altijd de nieuwste versie

Door: kees-krick | 21 februari 2017 14:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tegenwoordig moet je voor sommige programma's een software-abonnement afsluiten, in plaats van dat je het eenmalig koopt. Wat heb je aan deze nieuwe werkwijze, wat zijn de voordelen en addertjes onder het gras, en hoe kom je zo voordelig mogelijk aan je software zodat je ook nog eens flink bespaart?

Of je software nu eenmalig vanaf een cd’tje installeert, als een downloadbestand uitpakt of er een abonnement voor afsluit; te veel betalen wil je natuurlijk nooit. We gaan eerst even in op de verandering van cd naar abonnement, en vertellen je daarna hoe je geld kunt besparen.

Virtuele softwaredoos

Er was een tijd waarin je software nog letterlijk vanuit de doos installeerde. Je kocht een softwarepakket, plaatste een cd in de computer en installeerde zo het programma. Daar kon je vervolgens een flinke tijd (vaak meerdere jaren) mee vooruit, voordat je weer een nieuwe versie van dezelfde software kocht en alles zich herhaalde. Gelukkig stond je in de tussenliggende periode niet helemaal stil. Want geen software is zonder bugs. Sinds de komst van internet controleert elk zichzelf respecterend programma daarom regelmatig of er updates zijn. Zodoende kun je een programma eenmalig installeren, maar wordt het gedurende de levensduur netjes bijgewerkt. Tegenwoordig werkt dit nog steeds zo, alleen krijgen we de software nu wel op modernere manieren in handen.

Als je op de website van een softwareleverancier kijkt, zie je vaak productafbeeldingen van mooi vormgegeven dozen. Dit is doorgaans puur illustratief, want de fysieke doos is in bijna alle gevallen vervangen door een virtuele doos. We kopen en betalen de software immers online en kunnen via een download meteen met het nieuwe programma aan de slag. Net als voorheen installeer je zo’n programma eenmalig en controleert het daarna zelf of er updates zijn. Overigens wordt een enkel programma nog steeds als fysiek product verkocht en dan moet je wel geduldig wachten tot het pakketje bij je wordt afgeleverd.

Ondanks de productfoto van een fysieke doos, gaat het gelukkig om een download.

Software-abonnement

Nu we toch altijd online zijn, zijn er nieuwe manieren om software af te nemen. Want waarom (bijna) elk jaar een nieuwe versie van hetzelfde pakket kopen, als software zichzelf toch al prima automatisch up-to-date kan houden? Een complicatie daarbij is dat softwaremakers natuurlijk wel iets aan hun vernieuwingen willen verdienen. Dus het kan niet bij een eenmalige aanschaf blijven waar jij vervolgens levenslang mee doet. Vandaar dat er nieuwe verdienmodellen zijn bedacht. Zo kun je tegenwoordig steeds vaker een abonnement afsluiten. Denk aan de producten van Adobe, aan Microsoft Office en aan virusscanners. Je koopt dan geen specifieke versie van de software, maar betaalt een maandelijks bedrag. Vervolgens zorgt de leverancier ervoor dat je gedurende je abonnement altijd de nieuwste en meest bijgewerkte versie van de software binnenkrijgt.

Je kunt een product steeds opnieuw kopen, of je abonneren en voor een relatief laag maandbedrag altijd het nieuwste in huis hebben.

Niet in maar uit de cloud

Een abonnement wordt soms aangeduid als software in de cloud, maar dat klopt niet helemaal. Je haalt de software, net als anders, eenmalig op via internet op het moment dat je het abonnement afsluit. Daarna installeer je het lokaal op je pc. Een programma draait dus niet in de cloud – oftewel ergens in het datacenter van een leverancier – maar echt op jouw eigen computer. Ook zonder internetverbinding kun je er dus gewoon gebruik van maken en alles werkt zoals je gewend bent. Dat is een hele geruststelling. Updates worden zoals altijd netjes via internet opgehaald en geïnstalleerd, zodat je altijd een bijgewerkte versie hebt. De software zal wel met enige regelmaat controleren of je nog wel een abonnement hebt. Want eenmaal opgezegd, mag je de software niet meer gebruiken. Je moet dus wel af en toe online zijn voor deze validatie. Maar dat is in deze tijd meestal niet echt een probleem.

Continu nieuwe functionaliteit

Een abonnement afsluiten heeft veel voordelen, maar er zijn ook wat haken en ogen om rekening mee te houden. Een voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt. Je sluit een abonnement af, betaalt een maandelijks of jaarlijks bedrag en hoeft niet steeds in de gaten te houden of er een nieuwe versie van het programma uitkomt, want dat krijg je vanzelf te zien. Daarnaast moedigt een abonnement softwarebedrijven ook echt aan om regelmatiger met nieuwe functionaliteit te komen. Vroeger werden nieuwe functies verzameld en voor een nieuwe koopversie bewaard. Je moest er dus niet alleen lang op wachten, maar het programma ook weer opnieuw kopen. Nu kunnen leveranciers het hele jaar door mooie nieuwe dingen in hun programma’s stoppen, zodat je er lekker snel van profiteert.

Op is op, weg is weg

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je bij een abonnement de software als het ware huurt. Stop je met je abonnement, dan mag je de software niet meer gebruiken en sta je met lege handen. Koop je software op de ‘ouderwetse’ manier, dan krijg je na verloop van tijd geen updates meer omdat er bijvoorbeeld een nieuwe versie is uitgekomen, maar wat je hebt mag je wel gewoon blijven gebruiken. Zolang je wilt en zolang het programma blijft werken.

Financieel gezien kan een abonnement zowel gunstiger als minder gunstig uitpakken. Dat is vooral afhankelijk van hoe vaak je in het verleden software kocht. Ging je gelijk mee met de nieuwe versie, dan is een abonnement bijna altijd goedkoper. Deed je een paar jaar met je programma en sloeg je een paar versies over voor je de nieuwste versie kocht, dan is een abonnement duurder.

Wel is de toegankelijkheid tot de software verbeterd. Software kan namelijk behoorlijk duur zijn en een aanschaf hakt er dan flink in. Dankzij een abonnement heb je met een relatief laag maandbedrag te maken, zodat zelfs dure software waar je vroeger niet eens van durfde te dromen, plotseling toegankelijk is. Ook als je het bijvoorbeeld maar twee maandjes nodig hebt.

Dankzij een abonnement is peperdure software ineens bereikbaar voor iedereen.

0 Reactie(s) op: Goedkope software: altijd de nieuwste versie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.