Goedkope software: altijd de nieuwste versie

© PXimport

Goedkope software: altijd de nieuwste versie

Geplaatst: 21 februari 2017 - 12:11

Aangepast: 24 november 2022 - 12:24

Kees Krick

Tegenwoordig moet je voor sommige programma's een software-abonnement afsluiten, in plaats van dat je het eenmalig koopt. Wat heb je aan deze nieuwe werkwijze, wat zijn de voordelen en addertjes onder het gras, en hoe kom je zo voordelig mogelijk aan je software zodat je ook nog eens flink bespaart?

Of je software nu eenmalig vanaf een cd’tje installeert, als een downloadbestand uitpakt of er een abonnement voor afsluit; te veel betalen wil je natuurlijk nooit. We gaan eerst even in op de verandering van cd naar abonnement, en vertellen je daarna hoe je geld kunt besparen.

Virtuele softwaredoos

Er was een tijd waarin je software nog letterlijk vanuit de doos installeerde. Je kocht een softwarepakket, plaatste een cd in de computer en installeerde zo het programma. Daar kon je vervolgens een flinke tijd (vaak meerdere jaren) mee vooruit, voordat je weer een nieuwe versie van dezelfde software kocht en alles zich herhaalde. Gelukkig stond je in de tussenliggende periode niet helemaal stil. Want geen software is zonder bugs. Sinds de komst van internet controleert elk zichzelf respecterend programma daarom regelmatig of er updates zijn. Zodoende kun je een programma eenmalig installeren, maar wordt het gedurende de levensduur netjes bijgewerkt. Tegenwoordig werkt dit nog steeds zo, alleen krijgen we de software nu wel op modernere manieren in handen.

Als je op de website van een softwareleverancier kijkt, zie je vaak productafbeeldingen van mooi vormgegeven dozen. Dit is doorgaans puur illustratief, want de fysieke doos is in bijna alle gevallen vervangen door een virtuele doos. We kopen en betalen de software immers online en kunnen via een download meteen met het nieuwe programma aan de slag. Net als voorheen installeer je zo’n programma eenmalig en controleert het daarna zelf of er updates zijn. Overigens wordt een enkel programma nog steeds als fysiek product verkocht en dan moet je wel geduldig wachten tot het pakketje bij je wordt afgeleverd.

Ondanks de productfoto van een fysieke doos, gaat het gelukkig om een download.

© PXimport

Software-abonnement

Nu we toch altijd online zijn, zijn er nieuwe manieren om software af te nemen. Want waarom (bijna) elk jaar een nieuwe versie van hetzelfde pakket kopen, als software zichzelf toch al prima automatisch up-to-date kan houden? Een complicatie daarbij is dat softwaremakers natuurlijk wel iets aan hun vernieuwingen willen verdienen. Dus het kan niet bij een eenmalige aanschaf blijven waar jij vervolgens levenslang mee doet. Vandaar dat er nieuwe verdienmodellen zijn bedacht. Zo kun je tegenwoordig steeds vaker een abonnement afsluiten. Denk aan de producten van Adobe, aan Microsoft Office en aan virusscanners. Je koopt dan geen specifieke versie van de software, maar betaalt een maandelijks bedrag. Vervolgens zorgt de leverancier ervoor dat je gedurende je abonnement altijd de nieuwste en meest bijgewerkte versie van de software binnenkrijgt.

Je kunt een product steeds opnieuw kopen, of je abonneren en voor een relatief laag maandbedrag altijd het nieuwste in huis hebben.

© PXimport

Niet in maar uit de cloud

Continu nieuwe functionaliteit

Een abonnement afsluiten heeft veel voordelen, maar er zijn ook wat haken en ogen om rekening mee te houden. Een voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt. Je sluit een abonnement af, betaalt een maandelijks of jaarlijks bedrag en hoeft niet steeds in de gaten te houden of er een nieuwe versie van het programma uitkomt, want dat krijg je vanzelf te zien. Daarnaast moedigt een abonnement softwarebedrijven ook echt aan om regelmatiger met nieuwe functionaliteit te komen. Vroeger werden nieuwe functies verzameld en voor een nieuwe koopversie bewaard. Je moest er dus niet alleen lang op wachten, maar het programma ook weer opnieuw kopen. Nu kunnen leveranciers het hele jaar door mooie nieuwe dingen in hun programma’s stoppen, zodat je er lekker snel van profiteert.

Op is op, weg is weg

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je bij een abonnement de software als het ware huurt. Stop je met je abonnement, dan mag je de software niet meer gebruiken en sta je met lege handen. Koop je software op de ‘ouderwetse’ manier, dan krijg je na verloop van tijd geen updates meer omdat er bijvoorbeeld een nieuwe versie is uitgekomen, maar wat je hebt mag je wel gewoon blijven gebruiken. Zolang je wilt en zolang het programma blijft werken.

Financieel gezien kan een abonnement zowel gunstiger als minder gunstig uitpakken. Dat is vooral afhankelijk van hoe vaak je in het verleden software kocht. Ging je gelijk mee met de nieuwe versie, dan is een abonnement bijna altijd goedkoper. Deed je een paar jaar met je programma en sloeg je een paar versies over voor je de nieuwste versie kocht, dan is een abonnement duurder.

Wel is de toegankelijkheid tot de software verbeterd. Software kan namelijk behoorlijk duur zijn en een aanschaf hakt er dan flink in. Dankzij een abonnement heb je met een relatief laag maandbedrag te maken, zodat zelfs dure software waar je vroeger niet eens van durfde te dromen, plotseling toegankelijk is. Ook als je het bijvoorbeeld maar twee maandjes nodig hebt.

Dankzij een abonnement is peperdure software ineens bereikbaar voor iedereen.

© PXimport

Voordelig software afnemen

Bij het afsluiten van een abonnement kun je veel geld besparen als je het een beetje slim aanpakt. Allereerst heb je vaak de keuze om per maand of per jaar te betalen. Door in één keer voor een heel jaar te betalen, bespaar je al direct een leuk bedrag. Toegegeven, een maandelijks laag bedrag doet minder pijn, maar kies hier liefst alleen voor als je de software maar kort nodig hebt. Want stop je bijvoorbeeld na drie maanden alweer, dan ben je met een maandabonnement uiteraard goedkoper uit dan bij een jaarabonnement. Overigens komt het ook voor dat je een jaarabonnement afsluit, maar alsnog per maand betaalt. Dan heb je het beste van beide werelden. Verder kun je een abonnement vaak afsluiten voor meerdere personen (of computers) tegelijk of zelfs voor meerdere jaren vooruit. Ook hier valt behoorlijk veel geld te besparen. In elk gezin zijn immers meerdere computers aanwezig en je wilt jouw favoriete software vast en zeker ook de komende jaren nog gebruiken.

Een abonnement voor meerdere computers en/of meerdere jaren is altijd voordeliger.

© PXimport

Meerdere keren installeren

Lees altijd goed wat bij je abonnement is inbegrepen, om te voorkomen dat je een te duur abonnement afsluit. Heb je bijvoorbeeld een desktop en een laptop? Het kan best zijn dat je de software op allebei mag installeren, zolang je het programma maar niet op beide apparaten tegelijk gebruikt. Dat is ideaal als je thuis of op kantoor achter je desktop zit, maar liever de laptop openklapt als je ergens anders aan de slag gaat. Met één abonnement ben je dan meteen klaar en je bespaart er mooi een tweede abonnement mee. Programma’s die in een Adobe Creative Cloud-abonnement zitten, zoals Photoshop en Lightroom, zijn voorbeelden van software waarmee dat mag. Ook zijn abonnementen mogelijk met een licentie voor meerdere computers. Denk aan Microsoft Office, daar is een abonnement mogelijk waarbij je de software op vijf verschillende computers (zowel Windows als macOS), maar ook op vijf telefoons en vijf tablets mag installeren. Die mag je dan uiteraard wel gelijktijdig gebruiken. Zo voorzie je met één abonnement je hele gezin van de nieuwste versie van Office en ben je extra voordelig uit.

Met één abonnement voorzie je heel je gezin van Microsoft Office. Op computer, smartphone én tablet.

© PXimport

Speciale kortingen

Er zijn aanzienlijke softwarebesparingen mogelijk als je aan een aantal specifieke voorwaarden voldoet. Niet alleen op abonnementen, maar ook op traditionele (koop)software. Zo kunnen leerkrachten, medewerkers en (ouders van) leerlingen van basis- en speciaal onderwijs via www.schoolspot.nl software met flinke korting aanschaffen. Die korting kan zelfs oplopen tot maar liefst negentig procent. Het gaat daarbij om hoogstaande software. Denk aan Office-programma’s, beveiligingssoftware, foto- en filmbewerkers, educatieve software en upgrades voor Windows. Op welke software je korting krijgt en hoe hoog die korting dan is, hangt wel altijd af van de softwarelicenties die jouw school al heeft afgesloten. Want de school draagt vaak al een bepaald bedrag af voor thuisgebruik, vandaar dat deze enorme kortingen mogelijk zijn. Het is zonde als je daar niet van profiteert.

Studenten en medewerkers in het Nederlands hoger- en middelbaar beroepsonderwijs kunnen terecht op www.surfspot.nl voor interessante kortingen. In ieder geval alle universiteiten hebben zich bij Surfspot aangesloten, maar ook veel hogescholen, mbo’s en enkele onderzoeksinstellingen. Ben je docent, medewerker, of scholier in het voortgezet onderwijs of mbo? Dan ga je naar www.slim.nl. Net als bij het eerder genoemde Schoolspot, is het softwareaanbod bij Surfspot en Slim!nl behoorlijk breed en hangt de korting die je krijgt af van de licenties die jouw onderwijsinstelling afneemt. Daarnaast krijg je als docent of medewerker vaak een andere korting dan wanneer je leerling of student bent. Tot slot kunnen maatschappelijke stichtingen en verenigingen, maar ook kerkelijke organisaties en openbare bibliotheken, terecht op weer een andere website. Op www.techsoup.nl zijn ze voordelig uit, dankzij donaties en speciale kortingen van veel bekende softwareleveranciers.

Schoolgaande of studerende kinderen, docent of medewerker? Dan kom je vaak in aanmerking voor torenhoge kortingen.

© PXimport

Speciale licentievoorwaarden

Korting voor iedereen

Iedereen wil natuurlijk in aanmerking komen voor een leuke korting, maar niet iedereen is bij een onderwijsinstelling of maatschappelijke organisatie aangesloten. Gelukkig bestaat daar een aantal mogelijkheden voor. Dan worden er dus geen speciale voorwaarden gesteld aan jouw thuis-, school-, of werksituatie. Hier moet je alleen wel wat meer voor graven en vergelijken. Er bestaan namelijk kortingswebsites en daar vind je allerlei actiecodes waarmee je software met een aardige korting kunt kopen. Niet zulke spectaculaire kortingen als met de eerdergenoemde websites, maar elke euro is meegenomen, toch? Je gaat naar een kortingswebsite, tikt in het zoekveld de naam van de softwareleverancier of het softwarepakket in en kijkt wat er tevoorschijn komt.

Het beste kun je een paar van deze websites aflopen, want regelmatig lopen er meerdere acties tegelijk en je wilt natuurlijk wel het maximale bedrag besparen. Let altijd op de geldigheidsdatum, want een actie kan al zijn afgelopen en dan grijp je alsnog mis. Controleer verder of de korting daadwerkelijk van het eindbedrag wordt afgetrokken, desnoods door in een ander browservenster te kijken wat de oorspronkelijke prijs is. Voorbeelden van enkele kortingswebsites zijn www.kortingscouponcodes.nl en www.kortingscode.nl. Neem ook eens een kijkje hier. Je hebt hier geen kortingscode nodig, maar winkelt er direct tientallen euro’s voordeliger.

Je bespaart al snel een paar tientjes.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten