Google Assistent werkt nu met Routines: zo werken ze

Door: Wesley Akkerman | 31 augustus 2020 09:22

Routines op Google Assistent.
How To

We hebben er even op moeten wachten, maar de Google Assistent ondersteunt nu eindelijk Routines in Nederland. Met deze optie is het mogelijk verschillende zaken te regelen met slechts één stemcommando. Zeg je bijvoorbeeld “Hey Google, goedenavond”, dan kunnen de lampen uitgaan, gaat de deur op slot en gaan de gordijnen dicht.

Het bovenstaande voorbeeld is niets meer dan dat: een voorbeeld. Google biedt namelijk een aantal standaardopties aan als het gaat om Routines, maar je kunt die ook zelf invullen. Dat doe je door de Google Assistent te openen op je smartphone. Roep je hem op met een pop-up onderin? Dan moet je nog even op het kompasicoontje tappen. Druk nu rechts bovenin in op je profielfoto en selecteer Instellingen. Je ziet nu tabbladen in beeld staan. Naast het kopje Jij staat het onderdeel Assistent. Tap daarop en selecteer op deze pagina het kopje Routines.

Routines voor de Google Assistent

In beeld staan nu verschillende opties. De bovenste optie is Een routine toevoegen. Daar kun je zelf helemaal je eigen routine maken. Je voegt een stemcommando toe (bijvoorbeeld: Hey Google, slaap lekker) en vult daarin in wat je wil dat er gebeurt. In dit geval waarschijnlijk dingen als de lampen uitschakelen, de deur op slot doen en meer dingen. Ook kun je kiezen om iets van media toe te voegen. In dit geval kunnen we ons voorstellen dat het fijn is slaapgeluiden af te spelen bijvoorbeeld; ook dat kun je instellen. Maar dat is geen verplicht onderdeel.

Er zijn echter ook zes vooraf ingestelde routines voor de Google Assistent beschikbaar, namelijk Goedemorgen, Bedtijd, Thuiskomst, Vertrek van huis, Op weg naar het werk en Op weg naar huis. Alle commando’s bieden zo hun eigen opties aan. Voor Bedtijd staat bijvoorbeeld ingesteld hoe laat je wekker morgenochtend af moet gaan en dat er slaapgeluiden afgespeeld worden.

Bestaande routines aanpassen

Mocht je niet zelf Routines van de grond af aan willen instellen, dan ben je in staat de bestaande routines aan te passen. Zo weet je zeker dat het met de basis wel goed zit en pas je alleen het broodnodige aan. Je hebt daarin zelf helemaal de regie.

Iets waar je wel rekening mee moet houden bij het instellen van je eigen stemcommando, is dat er problemen kunnen optreden wanneer je iets uitkiest wat Google zelf al gebruikt. Het is dus van belang dat je iets uitkiest dat de Google Assistent zelf nog niet gebruikt. In plaats van Bedtijd of Goedenavond zou je ook “Tijd om dag te zeggen” kunnen instellen. We denken niet dat Google dan ineens de Teletubbies tevoorschijn haalt.

Mocht alles eenmaal goed ingesteld zijn, dan kun je de stemcommando’s op je smartphone, tablet, smart display of slimme speaker gebruiken.

0 Reactie(s) op: Google Assistent werkt nu met Routines: zo werken ze

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.