Google goed voor 25 procent internetverkeer

© PXimport

Google goed voor 25 procent internetverkeer

Geplaatst: 23 juli 2013 - 04:18

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Redactie ID.nl

25 procent van al het online verkeer verloopt via de servers van Google. Dit blijkt uit onderzoek van infrastructuurspecialist Deepfield. 60 procent van alle met internet verbonden apparaten maakt dagelijks verbinding met Google’s servers.

De dominante positie van Google zorgt er inmiddels voor dat bijna een kwart van al het internetverkeer via de servers van het zoekbedrijf verloopt. Drie jaar geleden was dit nog maar zo’n zes procent. Zo blijkt uit het onderzoek.

Het totale bereik en het marktaandeel van Google zijn daarmee groter dan die van Facebook, Netflix en Twitter gecombineerd. Netflix haalt soms hogere pieken qua bandbreedte, maar doet dat alleen als het primetime is voor televisiekijkend Amerika.

Onderweg meestal via een Google server

In het onderzoek van Deepfield kwam bovendien naar voren dat 60 procent van alle met internet verbonden apparaten dagelijks met Google verbindt. Daarbij kun je denken aan pc’s, tablets en smartphones, maar ook aan gameconsoles, set-top boxen en Wi-Fi radio’s. Wordt alleen naar computers en mobiele devices gekeken, dan ligt de penetratiegraad van Google nog hoger.

De stijging van 6 naar 25 procent in drie jaar tijd is vooral te danken aan de opkomende populariteit van het Android besturingssysteem, wat nu 900 miljoen gebruikers kent, maar ook het succes van de nog steeds immens populaire zoekfunctionaliteit, Apps, Gmail, Drive en het in 2006 aangekochte YouTube dragen bij aan de dominante positie die Google nu heeft verkregen.

Caching in het datacenter van ISP’s

Een andere factor die meespeelt, is het Google Global Cache (GGC) dedicated server programma dat het bedrijf in meer dan 100 landen heeft lopen. Het deliveryplatform zorgt voor een snellere verbinding tussen de verschillende datacenters van het bedrijf en plaatst bij sommige mobiele operators en ISP’s een Google server om populaire Google-content als YouTube sneller te kunnen serveren.

Google heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd om overal ter wereld datacenters te hebben. De grootste van Europa staan in het Nederlandse Eemshaven en het Belgische Bergen, terwijl Google in de VS twaalf gigantische faciliteiten beheert.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten