Google Maps: download je gegevens

© PXimport

Google Maps: download je gegevens

Geplaatst: 2 juni 2021 - 02:02

Aangepast: 19 december 2023 - 06:19

Wesley Akkerman

Binnen een paar stappen heb je je gegevens van Google Maps gedownload. Dat kun je om een aantal redenen doen. Je stapt over naar een andere kaartendienst of je wil bijvoorbeeld gewoon een back-up hebben. Maar hoe regel je dit?

Je kunt dit heel gemakkelijk via de website van Google Maps regelen, binnen je browser dus. Log in met je Google-profiel en klik links op de drie streepjes om het menu te openen. Helemaal onderop staat de optie Mijn gegevens in Maps. Daar klik je op. Nu wordt er een nieuw venster geopend. Hier zie je mogelijk je eigen adres staan en kun je controleren of je locatiegeschiedenis geactiveerd of onderbroken is. Bijna onderaan de pagina staat een knop met de tekst Download je Maps-geschiedenis. Dat is natuurlijk de functie waar we naar op zoek zijn.

Google Maps-geschiedenis downloaden

Nu wordt er wederom een nieuwe tab geopend. Je komt nu terecht bij Google Takeout, een dienst waarmee je je eigen data kunt downloaden. In dit geval gaat het om de gegevens die bij Google Maps staan opgeslagen en dat zie je ook aan de selectievakjes. Je kunt hier precies aangeven welke data je wel en niet wil downloaden. Je hebt de keuze uit je locatiegeschiedenis, je plaatsen en de dingen die opgeslagen staan onder My Maps. Heb je een selectie gemaakt, dan druk je rechts onderin op de knop Volgende

 

© PXimport

Het kan overigens zijn dat je een knop met de titel Meerdere indelingen tegenkomt. Als je daar eerst nog op klikt, dan krijg je toegang tot de bestandsindelingen. In sommige gevallen heb je de keuze uit Json of Kml. De keuze voor een indeling is afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Zo is Json een algemene bestandsindeling en is Kml een bestand waarin geografische modelleringsgegevens in xml-indeling worden opgeslagen.

Door op Volgende te drukken kom je aan bij onder meer de leveringsmethode. Je kunt een link naar je mail laten sturen of de gegevens uploaden naar een cloudopslagdienst. Verder kies je hier uit de leveringsfrequentie. Je kunt alles in één keer exporteren of gedurende een jaar elke twee maanden. Ook kun je nog kiezen in welk voor soort bestand het pakket geleverd wordt en hoe groot dat bestand maximaal mag zijn. Exports die groter zijn dan de aangegeven hoeveelheid, worden opgesplitst in meerdere bestanden.

 

© PXimport

Gegevens exporteren

Klik nu op de blauwe knop Export maken. Nu komt in beeld te staan dat Google bezig is met exporteren en om welke producten het gaat. Mocht je je nog bedenken, dan kun je de export ook annuleren door op de knop links te drukken. Ondertussen krijg je ook een mail met daarin de bevestiging van je handelingen. Afhankelijk van de hoeveelheid data kan het soms minuten, uren of dagen duren voordat de export bij je gearriveerd.

Heb je gekozen voor een downloadlink in de mail? Dan krijg je vanzelf een mail met daarin de downloadlink, zodat je je gegevens lokaal kunt opslaan. Heb je ervoor gekozen om de data naar een cloudopslagdienst te uploaden, dan krijg je daar ook vanzelf mail over. In die mail staat dan een link naar de dienst, waar je de opgeslagen gegevens kunt terugvinden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten