Google Meet en Duo gaan samen: dit verandert er

Door: Wesley Akkerman | 28 juni 2022 09:00

Google Meet
Blog

Google heeft een reputatie als het om het lanceren en stopzetten van apps en diensten gaat. Het komt geregeld voor dat Google diensten schrapt ten behoeve van nieuwe apps of dat bepaalde applicaties ineens op een andere manier werken. Dat zien we nu ook in grote lijnen met Google Meet en Duo gebeuren.

Hoewel de twee diensten in de basis overeenkomen (communiceren via beeldbellen), zijn er twee andere doelgroepen: respectievelijk de zakelijke en de consumentenmarkt. Duo is het beste te omschrijven als een FaceTime-concurrent, terwijl Meet meer concurreert met diensten als Zoom en Microsoft Teams. Toch gooit Google beide producten nu op één hoop, zodat er één platform overblijft.

Google Meet en Duo vormen samen… Google Meet

Vanuit zakelijk perspectief zeer handig. Zo heeft Google slechts één platform te onderhouden en kunnen medewerkers al hun energie in één product stoppen. Er is geen onderscheid meer tussen de zakelijke en consumentenmarkt, en dat scheelt op de lange termijn dan weer in de kosten.

Later dit jaar doopt Google de Duo-app officieel om tot Meet, terwijl Meet vanaf dat moment door het leven gaat als Meet Original. Hoe lang die versie van de app in de lucht blijft, dat valt nog te bezien; maar daarover is op moment van schrijven niets bekend. Wanneer Duo de Meet-update krijgt, dan gaat er dus een aantal zaken veranderen.

  • Je kunt virtuele achtergronden aanpassen tijdens telefoongesprekken.
  • Je kunt meetings inplannen en mensen laten binnenkomen wanneer het hen uitkomt.
  • Tijdens de meeting is er tevens een chatfunctie beschikbaar.
  • Je kunt live content delen met iedereen binnen een gesprek of meeting.
  • Je krijgt toegang tot live ondertiteling (in real-time), zodat mensen die doof of slechthorend zijn ook begrijpen wat er besproken wordt.
  • Het aantal mensen dat mee kan doen tijdens een gesprek gaat omhoog van 32 naar honderd mensen.
  • Je krijgt toegang tot gemakkelijke integratie met andere diensten, zoals Gmail, Agenda en Assistent.
Google Duo was geen lang leven beschoren.

Toekomstplannen

In de toekomst wil Google tevens rekening houden met het apparaat waarop je het vernieuwde Google Meet gebruikt. Het is dan de bedoeling dat je alleen notificaties op dat apparaat binnenkrijgt, zodat het beheren van uitnodigingen en dergelijke geen taakje wordt voor gebruikers.

Hoewel Google vaak handige apps aanbiedt voor communicatie, weet je als gebruiker nooit van tevoren waar je aan toe bent. Sommige apps krijgen opeens een facelift, terwijl andere apps – die je mogelijk gewoon gebruikt op dagelijkse basis – het onderspit delven. Het is nu de vraag in hoeverre Google toegewijd is aan het nieuwe Meet. De tijd zal het leren.

0 Reactie(s) op: Google Meet en Duo gaan samen: dit verandert er

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.