Google Meet en Microsoft Teams verzamelen meer data dan je denkt

Door: Wesley Akkerman | 05 juni 2020 09:28

Google Meet
Nieuws

Zoom is niet de enige videobelconferentieapplicatie met (potentiële) privacyproblemen. De Amerikaanse variant van de Consumentenbond, Consumer Reports, heeft het pivacybeleid van onder meer Google Meet en Microsoft Teams geanalyseerd en heeft geconcludeerd dat de programma’s meer data verzamelen dan je misschien door hebt.

Voor de duidelijkheid: Consumer Reports claimt niet dat de applicaties onveilig zijn. Uit onderzoek van Firefox-browsermaker Mozilla blijkt dat de apps aan de basale veiligheidseisen voldoen. Echter, wanneer je akkoord gaat met het privacybeleid achter zo’n app, dan geef je bedrijven als Microsoft en Google veel meer persoonlijke informatie dan je misschien door hebt.

Zo wordt er onder meer gegevens verzameld van je telefoongesprekken, waaronder hoe lang zo’n gesprek duurt. Ook kunnen ze zien wie onderdeel van het gesprek is en worden de IP-adressen van deelnemers verzameld. Het is niet zo dat het altijd gebeurt; maar de bedrijven hebben wel het recht om dit te doen wanneer het gebeurt – omdat je daar toestemming voor geeft.

Google Meet, Microsoft Teams en je privacy

Nu een groot deel van de wereld thuiswerkt en afhankelijk is van apps voor videobellen, liggen ook de voorwaarden en het beleid onder de loep. En hoewel de potentiële privacyproblemen van Google Meet en Microsoft Teams niet net zo groot zijn als bijvoorbeeld Zoom, is het wel noemenswaardig in elk geval op de hoogte te zijn van de type data die de bedrijven kunnen binnenhalen.

Toegegeven, het is niet zo dat je ineens vreemde mensen in je call hebt door middel van Zoombombing (mensen die de code van je conferentie hebben kunnen dan ongestoord binnendringen), maar jezelf goed informeren over de diensten die je gebruikt is, zeker nu, van onschatbare waarde.

Zowel Microsoft als Google vertellen niet heel veel over de type data die verzameld wordt. Ook wordt er niets gemeld over wat er met die data gedaan wordt. Consumer Reports meldt dat dergelijke gegevens gebruikt kunnen worden in bestaande of nieuwe profielen, waardoor de bedrijven je beter in de gaten kunnen houden. Zeker in het geval van Google betekent het dat je waarschijnlijk advertenties krijgt die meer op je gericht zijn (gelukkig kun je ook gepersonaliseerde advertenties uitschakelen, maar dan nog wordt de data verzameld).

De bedrijven hebben in een reactie aangegeven dat video’s alleen opgenomen of getranscribeerd worden wanneer gebruikers zelf een opname starten. De opgenomen beelden worden niet “direct” gebruikt voor advertentiedoeleinden. Iets om dus rekening mee te houden.

3 Reactie(s) op: Google Meet en Microsoft Teams verzamelen meer data dan je denkt

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 juni 2020 12:34 ardsur
  links laten liggen deze geniepige software van Google en Microsoft, op zich al gevaarlijke bedrijven als het gaat m privacy en security. Gebruik Signal, dat is veilig en privaat al kun je (frees ik) niet met zovele mensen tegelijk chatten, bellen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juni 2020 09:47 Kasander1
  Als iets als gratis wordt voorgesteld op internet wordt er alleen bedoeld dat je niet betaald met geld maar wel met (al) je persoonlijke data. Werk daardoor waar mogelijk met fake gegevens en geef alleen betrouwbare sites (zoals deze) je eigen gegevens.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2020 15:11 rveijkwwnl
  Alles valt en staat met welk soort verbinding je gebruikt, VPN is daarbij niet alleen het sleutelwoord maar ook een goede AD-blokker maar vooral ook een actief in te stellen FIREWALL waarbij je geniepige dataverzamel en zo uitgaande poorten naar Google & Microsoft gewoon kan blokkeren is een veel handiger methode. Op www.comodo.nl kan je een gratis firewall downloaden bijvoorbeeld welke op bijna geen enkele virusscanner aanwezig is. Maar vooral ook, wat voor soort Provider heb je zelf, eentje die gewoon maling heeft aan jouw prive gegevens of eentje die dat alles gewoon voorop stelt, Zoals Freedom (de voorzetters van de opgeheven XS4ALL) om maar eens een heel goed voorbeeld te geven. (ik heb overigens sinds kort een Freedom aansluiting om maar eens wat op te noemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.