Google gaat met de Nexus One de strijd aan met de iPhone. Een lastige opgave, aangezien op dit moment de iPhone, en op Androidgebied telefoonfabrikant HTC, de leiders in de markt lijken te zijn. Biedt de Nexus One voldoende meerwaarde ten opzichte van HTC's toestellen?

De Nexus One is Google’s eerste toestel en draait uiteraard op het eigen Android. De smartphone is eigenlijk door HTC gemaakt en datzelfde HTC heeft al meerdere Android-telefoons op de markt gebracht. Onlangs kwam HTC nog met de Desire, een smartphone die zowel qua innerlijk als uiterlijk bijzonder veel gelijkenissen toont met de Nexus One. De vraag is of Google nog wel op tijd is met een eigen smartphone. Het succes waar Google op hoopt is tot nu toe in ieder geval uitgebleven. In de Verenigde Staten viel de verkoop zelfs zo tegen dat ze de eigen verkoop uit handen gaven en dat mobiele telefoonproviders het nu mogen proberen. Ook bij ons wordt de Nexus One via een telefoonprovider verkocht, het is aan Vodafone om de luxe telefoon in Nederland aan de man te brengen. Door de negatieve aandacht die de telefoon kreeg voordat hij überhaupt in de winkel lag, zouden we bijna vergeten dat we hier met een prachtige telefoon te doen hebben. De behuizing van metaal en plastic voelt zeer degelijk, de touchpadknoppen ogen luxueus en het eigenzinnige trackballetje, dat bij telefoonmeldingen oplicht als een futuristisch ruimteschip, voelt alles behalve gammel.

© PXimport

De behuizing van de Nexus One is degelijk.

Android

De Nexus One wordt vrij ‘kaal’ afgeleverd. Veel meer dan een besturingssysteem, een webbrowser, nieuws en weer, een camera-aansturing en autonavigatie is er niet aanwezig. Android heeft echter een eigen App Store, de Android Market, waarmee u met een paar keer drukken nieuwe applicaties binnenhaalt, en dus uw Nexus kunt vullen. Het karakter van de Market - en eigenlijk het hele Android besturingssysteem - is wat opener en vrijer dan het iPhone OS. Door applicaties te gebruiken kunt u de telefoon volledig personaliseren en naar uw hand zetten. Veel applicaties hebben internet nodig om te kunnen draaien, wat betekent dat de telefoon zonder internetverbinding niet zo heel veel voorstelt. Een 3G-abonnement of op z’n minst een wifi-verbinding is zeer aan te raden.

Gebruik

Standaard heeft Android vijf verschillende ‘desktops’ die de gebruiker naar hartenlust vol kan hangen met snelkoppelingen, sociale netwerkoverzichten, muziekspelers, functieknoppen, en ga zo maar door. Onder in het beeld wordt met puntjes overzichtelijk weergegeven op welk bureaublad u zich bevindt. Door op de punten te drukken kunt u overschakelen naar een ander bureaublad. Tevens is er een menuoverzicht, vergelijkbaar met het iPhone OS, waarin alle geïnstalleerde applicaties getoond worden. De Nexus One werkt dankzij krachtige hardware (bestaande uit onder andere 512 MB werkgeheugen en een 1 GHz processor) soepel en het geduld wordt nauwelijks op de proef gesteld. De batterijduur is, net als bij vele andere smartphones, niet om over naar huis te schrijven. Het blijft vervelend om een telefoon bijna iedere dag op te laden. De plaatsing van de knoppen vinden wij niet erg handig. Zo zijn de touchknoppen onder aan het scherm snel per ongeluk ingedrukt. Vooral mensen met iets dikkere vingers zullen de nodige scheldwoorden wijden aan deze knoppen. Ouderwetse fysieke drukknoppen waren praktischer geweest. De fysieke drukknop op de zijkant die het volume harder en zachter zet, doet het altijd, ook wanneer de telefoon in slaapstand in de broekzak muziek afspeelt. Met een been over de andere zitten kan er al toe leiden dat de muziek niet meer te horen is of juist te hard staat.

Conclusie

Ondanks een paar vervelende puntjes zijn wij erg te spreken over de Google Nexus One. Het is een smartphone met heel veel mogelijkheden, die tot in de puntjes te personaliseren is. Wij vrezen echter voor Google dat iPhone-achtige successen ook in Nederland uitblijven. De telefoon verschijnt daarvoor simpelweg te laat. Had de Nexus One eind 2009 of in de eerste maanden van 2010 in de winkels gelegen, dan had hij de telefoonwereld kunnen doen schudden. Ondertussen heeft HTC twee goede andere Android-alternatieven; de Legend en de Desire, waarbij laatstgenoemde als twee druppels water op de Googlevariant lijkt. Ook heeft Apple de aandacht flink afgeleid met de iPhone 4G en een nieuw mobiel besturingssysteem. De kans is dus aanwezig dat de telefoon al ondergesneeuwd is door de concurrentie voordat hij in de winkels ligt. Dat zou erg zonde zijn.

Google Nexus One

Info Vodafone

Straatprijs los toestel € 670,-

Formaat 119 x 59,8 x 11,5 mm

Gewicht 130 gram

Processor Qualcomm QSD 8250 1 GHz

Geheugen 512 MB ram, 512 MB flash

Scherm 3,7 inch Amoled-touchscreen (800 bij 480 pixels)

Camera 5 megapixel, 2x digitale zoom, led-flitser

Besturingssysteem Android 2.1

Accu 1400 mAh batterij

Overig Bluetooth 2.1, wifi

Oordeel 7/10

Pluspunten

Mooie vormgeving

Veel personaliseringsmogelijkheden

Veel applicaties in de Android Market

Minpunten

Touchpadknoppen worden makkelijk per ongeluk ingedrukt

Korte batterijduur

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten