Google stopt met gratis legacyversie van G Suite – en nu?

Door: Justin Doornekamp | 21 januari 2022 10:15

Opmaak in emails
How To

Google laat weten dat het per 1 juli 2022 definitief de stekker trekt uit een oude, gratis versie van de G Suite. Wat betekent dit voor jou?

Waarschijnlijk verandert er voor jou vrij weinig! De wijzigingen hebben namelijk betrekking op een erg oud abonnement van de G Suite, dat Google in 2006 gratis aanbood voor scholen en bedrijven. Zes jaar later werd besloten het pakket niet langer kosteloos aan te bieden.

Sinds 2012 is het dus al niet meer mogelijk om het gratis abonnement voor de G Suite af te sluiten. Het is wel altijd mogelijk gebleven om het pakket te blijven gebruiken als je het al had afgesloten. Daar komt per 1 juli van dit jaar dus een einde aan.

De veranderingen die Google doorvoert, hebben dus geen impact op de consumentenversie van wat inmiddels Workspace heet, de versie die jij vermoedelijk gebruikt. Je kunt Google-diensten als Gmail, Spreadsheets, Documenten en Drive dus kosteloos blijven gebruiken.    

Zakelijk abonnement

Zakelijke gebruikers die wél nog zo’n oud abonnement hebben moeten overstappen naar een betaalde versie van Workspace, al heeft Google ook wat gratis pakketten speciaal voor onderwijsinstellingen en stichtingen. Voor bedrijven is er Google Apps for Business met 24/7 ondersteuning, verbeterde beveiliging en meer opslagruimte.

Heb je toch nog een oud abonnement op de G Suite, dan dien je vóór 1 mei de overstap te maken om je account en alle Google-diensten zonder onderbrekingen te blijven gebruiken. Google biedt momenteel drie premiumabonnementen aan voor professionals. 

Heb je een abonnement gevonden dat het beste bij jouw situatie past, log dan in en selecteer het betreffende abonnement. Heb je voor 1 mei geen actie ondernomen, dan zal Google zelf een abonnement uitzoeken dat het beste bij jouw huidige gebruik past. Heb je geen actuele factureringsgegevens, dan zal Google je oude abonnement stopzetten. 

Gegevens overzetten

Google biedt gebruikers die niet willen upgraden ook de optie aan om over te stappen naar een andere dienst. Je kunt dan al je gegevens exporteren met de Takeout-dienst van het bedrijf.

Deze service is overigens niet alleen bedoeld voor zakelijke gebruikers die niet willen overstappen naar Workspace, maar voor iedereen die de diensten van Google niet langer willen gebruiken. Door je gegevens te exporteren, verlies je geen data uit Gmail, Google Foto’s, Mijn kaarten (Google Maps), Contacten en veel meer. 

Met Google Takeout kun je al die gegevens archiveren om ze eventueel later te importeren in een andere dienst, of gewoon als eigen back-up te bewaren.   

Met Takeout kun je gemakkelijk je Google-gegevens exporteren.

0 Reactie(s) op: Google stopt met gratis legacyversie van G Suite – en nu?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.