Gpg4win 3.0 - Veilige e-mailencryptie

Door: Edmond Varwijk | 15 januari 2018 15:13

Review

Gpg4win is een opensource-toepassing voor het versleutelen en digitaal ondertekenen van bestanden en e-mails met OpenPGP en S/MIME. Hoewel Edward Snowden bewees dat OpenPGP niet door de NSA is gekraakt en dus nog echt privacy biedt, wordt het niet heel veel gebruikt. Versleutelen, certificaten en extra wachtwoorden klinken ook best complex, echter Gpg4win levert goed werk door het eenvoudig en begrijpelijk te maken.

Gpg4win 3.0

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website
www.gpg4win.org
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Zeer compleet
  • Geavanceerde beveiliging
  • Opensource
  • Duitse handleiding geheel geüpdatet
  • Minpunten
  • Alleen integratie Outlook
  • Engelse handleiding nog niet geüpdatet

OpenPGP gebruikt asymmetrische cryptografie. Daarbij heeft elke deelnemer een publieke en een privésleutel. De publieke sleutel wordt met iedereen gedeeld, de privésleutel niet. Stuur je iemand een bericht, dan versleutel je dat met de publieke sleutel van de ontvanger. Om het bericht leesbaar te maken, gebruikt de ontvanger zijn eigen privésleutel, alleen daarmee kan dat. Niemand anders kan dat bericht dus lezen. Ondertekent de afzender het bericht ook nog eens met zijn eigen geheime sleutel, dan kan de ontvanger met de publieke sleutel van de afzender de authenticiteit van de afzender controleren. Immers alleen de afzender heeft de privésleutel en alleen hij kan dus het document verzegeld hebben.

Wijzigingen onderweg

Verder controleert OpenPGP of een bericht onderweg niet gewijzigd is en kunnen in voorkomende gevallen verzender noch ontvanger ontkennen het bericht verstuurd en gelezen te hebben. Kortom, maximale privacy en beveiliging. Het gegoochel met sleutels en wachtwoorden voelt voor velen als een belemmering om OpenPGP te gaan gebruiken, maar juist daar helpt Gpg4win. Gpg4win bestaat uit GnuPG dat de cryptografie regelt, Kleopatra dat de digitale sleutels beheert, en GpgOL en GpgEX voor de integratie met Outlook en Windows Verkenner (die bovendien het versleutelen en beveiligen van bestanden en berichten vereenvoudigen).

In de nieuwe versie 3.0 is vooral de Outlook-plug-in verbeterd, met minder pop-ups en nog meer automatisering, zo wordt het ontsleutelen van berichten automatisch gestart. Ook wordt mail in html-formaat nu ondersteund. Heb je geen Outlook, kopieer dan het bericht naar het Windows Klembord en Kleopatra kan het ook daar versleutelen en onderteken. Verder herkent Kleopatra nu relevante bestandstypen en start automatisch de bijbehorende acties. Tot slot is GNuPG geüpgraded naar versie 2.2, zodat die nu ook Web Key Directory ondersteunt en dus zelf online de juiste publieke sleutel bij een opgegeven mailadres zoekt.

De integratie met Microsoft Outlook is in Gpg4win nog verder verbeterd en ook html-mail wordt nu volledig ondersteund.

Conclusie

De kwaliteit van Gpg4win zit in het gebruiksgemak van het sleutelbeheer en het wegnemen van veel techniek bij het versleutelen en ontsleutelen. Pgp4win is gratis en volledig opensource. Iedereen zou het minimaal eens moeten proberen, het brengt veilig en onbespied communiceren binnen ieders handbereik.

Kleopatra verzorgt het beheer van de digitale sleutels.

0 Reactie(s) op: Gpg4win 3.0 - Veilige e-mailencryptie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.