Grafieken maken in Excel

Door: Ronald Smit | 08 april 2019 06:01

Regel snel een strakke grafiek in Excel
How To

Moet je voor school, studie of werk een grafiek maken, dan is Excel je beste vriend. En het werkt vrij simpel allemaal!

Grafieken zeggen veel meer dan bergen cijfertjes. Dat leerde je al op de middelbare school waar je grafieken van allerlei natuurkundeproeven tekende. En ook in het bedrijfsleven komen grafieken prima van pas. Maar hoe maak je die snel en simpel? Excel - onderdeel van Office - is daarvoor het meest voor de hand liggende pakket. En je hoeft helemaal geen ingewikkelde spreadsheet op te zetten om een grafiek te tekenen. Maak eerst simpelweg een lijst met waarden die je in de grafiek wilt laten zien. Dat kunnen meetwaarden uit de genoemde natuurkundeproef zijn, of financiële gegevens van een of ander project. In dit voorbeeld gaan we uit van een lijstje aan simpele wiskundige gegevens. Heb je je gegevens eenmaal ingevoerd, dan selecteer je al deze meetwaarden (laten we ze zo voor het gemak maar even noemen). Klik vervolgens in het lint op Invoegen en kies vervolgens een van de beschikbare grafieken. Het handigst is om eerst op de knop Aanbevolen grafieken te klikken. Je ziet dan een aantal previews waarvan Excel denkt dat ze bij je gegevens passen.

Kies de grafieksoort in Excel

Aanpassen

In dit voorbeeld past een lijngrafiek uitstekend, al ziet de staafgrafiek er ook mooi uit. Heb je eenmaal een - in dit voorbeeld - lijngrafiek gekozen, dan kun je via Grafiekontwerp het plaatje finetunen. Een soort van achtergrondraster kan handig zijn bijvoorbeeld. Of kies ervoor om balletjes met meetwaarden toe te voegen. Kwestie van een preview aanklikken en klaar. Overigens merkten we dat bij het schakelen tussen de previews soms elementen uit een vorige preview bleven 'hangen'. Druk zo vaak als nodig op Control-Z (ongedaan maken) om terug te keren naar de oorspronkelijke versie. Standaard trekt Excel in de grafiek lijndelen van punt naar punt. Om een mooi vloeiende lijn te krijgen, klik je op de lijn in de grafiek. In het paneel rechts klik je dan op het verfemmertje. Schakel tot slot helemaal onderaan de optie Vloeiende lijn in.

Zo maak je een lijngrafiek vloeiend in Excel

Meer opties

Wil je achteraf het grafiektype wijzigen, dan kan dat via de knop - jawel - Grafiektype wijzigen, te vinden in het lint onder Grafiekontwerp (te zien bij een geselecteerde grafiek). In een aantal gevallen kun je ook elementen uit een grafiek beetpakken en verslepen. Dat kan erg mooi staan bij bijvoorbeeld een taartgrafiek (cirkelgrafiek). Je kunt dan een punt waar je de aandacht op wilt vestigen naar buiten slepen. Kortom: je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt. En feitelijk kun je van elke reeks cijfers in een Excel-sheet een grafiek maken door gewoon een reeks te selecteren en dan voor het invoegen van de grafiek te kiezen.

0 Reactie(s) op: Grafieken maken in Excel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.