Granite Portable - Versleutel je 'draagbare' data

Door: ignace-de-groot | 15 mei 2014 12:15

Review

De voordelen van usb-sticks zijn bekend. Compactheid is er een van, maar laat dat nu net ook een groter risico op verlies of diefstal inhouden. Niet zo erg voor je stick, maar wel voor je data. Met Granite Portable creëer je een 'virtuele kluis', alleen toegankelijk voor wie het wachtwoord kent.

Granite Portable 1.4.2.0

Taal:

Engels

OS:

Windows XP/Vista/7/8 (met .NET Framework 3.5)

Website:

http://graniteportable.com

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Eenvoudig
 • Draagbaar
 • Minpunten
 • Rudimentair startmenu
 • Geen feedback

De bedoeling is dat je het gedownloade zip-archief uitpakt naar de root van je usb-stick. Belangrijk is wel dat die stick met het NTFS-bestandssysteem is geformatteerd. Is dat niet het geval en wil je dat alsnog doen zonder dataverlies, dan kan dat vanuit de opdrachtprompt met het commando convert x: /FS:NTFS (waarbij x de stationsletter van je usb-stick is).

Staat de software op de stick, dan start je het programmabestand Granite Portable Launcher.exe in de rootmap op. De eerste keer moet je een nieuw ID creëren (bij voorkeur met een stevig wachtwoord). Zodra je hiermee bent aangemeld, verschijnt een groot pictogram, rechtsonder in je beeldscherm. Klik je dit aan, dan duikt het startmenu van Granite Portable op. Hier tref je onder meer een knop aan naar je virtuele kluis op de stick (Vault).

Het startmenu van Granite Portable, meteen na de installatie.

Dat is niks anders dan een versleuteld bestand dat zich alleen als een gewone map voordoet wanneer je correct bij Granite Portable bent aangemeld. De makers hebben het zelf over een 'dubbellaagse beveiliging' maar geven verder niets prijs. Hoe dan ook, data die je in deze map plaatst, zijn automatisch onbereikbaar zodra je bij Granite Portable bent afgemeld.

Startmenu

Wie het startmenu bekijkt, merkt echter dat Granite Portable meer is dan alleen een datakluis. Je kunt de tool ook inzetten als een startmenu met links naar allerlei portable apps die je op je stick kunt plaatsen - op sites als http://portableapps.com kun je alvast terecht voor vele tientallen apps. Met name van alle exe- of lnk-bestanden die je in de submap Programs plaatst, komt automatisch een snelkoppeling in het startmenu van Granite Portable terecht.

Achterliggend: de zogenoemde vault (kluis) wordt pas een map na een correcte aanmelding.

Dat geldt trouwens ook voor url's en mappen die je in deze submap plaatst. Voor wie echter vooral naar een mobiel startmenu op zoek is (en niet meteen behoefte heeft aan een virtuele kluis) bestaan er beter alternatieven, zoals SyMenu of het platform van PortableApps.com.

3 Reactie(s) op: Granite Portable - Versleutel je 'draagbare' data

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 juli 2014 13:57 Anoniem
  hoezo veilig. Met bijv. Total Commander kan ik gewoon in the Vault directory de bestanden lezen. Via de verkenner van Windows moet je inderdaad eerst inloggen … oftewel lek als een mandje
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2015 20:30 Anoniem
  Met Total Commander kom je gewoon bij de bestanden zonder in te loggen. Is helemaal niet veilig !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juli 2016 21:56 Anoniem
  Ook via de verkenner kun je zonder in te loggen bij de bestanden komen door documents te openen.
  Had diverse usb sticks gekocht om te beveiligen maar blijkt geen enkele zin te hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.