Gratis al je foto's online opslaan en bewerken met Google Foto's

Door: Richard Veenstra | 28 maart 2016 11:03

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Vorige zomer bracht Google zijn nieuwe fotodienst uit: Google Foto's. Hiermee kun je al je foto's online in de cloud opslaan en oproepen vanaf je computer of smartphone. Het mooie is dat je gratis onbeperkte schijfruimte tot je beschikking hebt en simpel foto's kunt bewerken.

Google Foto's is veel meer dan alleen een online harde schijf waar je je foto's op kunt opslaan. De app biedt je een totaalpakket voor al je foto's die je met je iPhone, iPad of een ander apparaat maakt. Je kunt automatisch je gemaakte foto's naar Google Foto's uploaden en bewerkingen uitvoeren op foto's zoals je dit misschien kent van je documenten en spreadsheets op Google Drive. Leuk is bovendien de Assistent, een hulp die automatisch foto's om kan toveren in animaties of video's. Effecten en filters zijn eveneens in de app aanwezig. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 20 fotoprogramma's.

Google kan je foto's ook automatisch scannen en herkennen wat of wie er op de foto's staat. Net als bij bijvoorbeeld Gmail - dat Google ook automatisch scant - kan Google volgens zijn privacy-voorwaarden deze informatie gebruiken om gepersonaliseerde reclame aan te bieden. Denk dus wel goed na of je je foto's in handen van Google wilt geven voordat je de app installeert en zorg dat je je ten allen tijde bewust bent wat je met wie deelt.

1 Installeren

Om aan de slag te gaan met Google Foto's moet je allereerst de app uit de App Store downloaden. Als je al een Google-account op je iPhone hebt ingesteld, bijvoorbeeld omdat er mail van Gmail op je iPhone binnenkomt, zie je je accountgegevens al staan. Is dit niet het geval, log dan in met je Google-accountgegevens. Heb je nog geen Google-account, dan kun je deze aanmaken. Standaard staat de schuif achter Back-up en synchronisatie aan, dit betekent dat een foto automatisch naar de Google-cloud wordt geüpload. Dit betekent dat een eventueel spannend kiekje dus ook meteen online staat. Weliswaar alleen voor jou in te zien, maar denk hier wel even aan! Als je wilt dat je iPhone ook foto's naar de cloud uploadt als je op een 3G- of 4G-verbinding zit, schakel dan de schuif achter Mobiele gegevens gebruiken om back-up te maken in. Doe dit alleen als je een ruime databundel hebt! Alle foto's die al in je filmrol staan, worden overigens ook naar Google Foto's gekopieerd. Je kunt hier je foto's via een computer benaderen.

Google Foto's

Score 4,5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 53,1 MB

2 Gratis of betalen?

In het volgende scherm bepaal je in welke kwaliteit je foto's worden opgeslagen. Kies je voor Hoge kwaliteit, dan worden foto's niet in de maximale kwaliteit en originele resolutie naar de dienst geüpload. Het voordeel is dat deze optie gratis is en je onbeperkte schijfruimte tot je beschikking hebt. Kies je voor Origineel, dan heb je hiervoor 15 gigabyte tot je beschikking, je moet deze ruimte echter wel delen met andere diensten van Google, zoals Gmail en Google Drive. 100 GB extra kost overigens maar twee dollar per maand. Onder 'hoge kwaliteit' verstaat Google overigens alles onder de 16 megapixel en dat is voor normaal gebruik meer dan genoeg.

3 Foto's bewerken

Google Foto's ziet er in eerste instantie bijna net zo uit als je filmrol, maar de bediening is eigenlijk een stuk prettiger. Knijp en beweeg om in- en uit te zoomen op je fotocollectie en veeg van links naar rechts om de verschillende pagina's van de app te zien. Om meerdere foto's te selecteren, houd je je vinger op een foto en veeg je naar de laatste foto van je selectie. Wil je een foto bewerken, tik er dan op en tik vervolgens op het potloodje. De optie Automatisch optimaliseert de kleuren van je foto's automatisch, maar als je zelf aan de slag wilt, kun je voor één van de andere opties gaan. De middelste knop geeft toegang tot de filters.

De app heeft ook een paar ingebouwde filters aan boord.