Gratis downloadmanager PyIDM: Dit kun je er mee

Door: Toon van Daele | 22 januari 2021 06:05

How To

Wie slechts sporadisch een bescheiden download binnenhaalt, heeft vast geen boodschap aan een gratis downloadmanager als PyIDM. Laat je je geregeld verleiden tot een rondje video’s binnenhalen, dan kan het programma je best wel tijd besparen. Lees hier hoe.

PyIDM maakt geen aanspraak op de titel van de flexibelste en krachtigste downloadmanager. Die eer gunnen we graag aan de stevig doorontwikkelde tool Internet Download Manager van zo’n 21 euro. Maar PyIDM is wel opensource en daarnaast gratis.

Zoals het een downloadmanager betaamt, kan hij met simultane connecties overweg. Hij gebruikt de snelle downloadengine 'pycurl' en weet zowel raad met uitvoerbare bestanden als met video’s van streamingsites zoals die van YouTube en vele andere.

PyIDM staat voor Python Internet Download Manager. De achterliggende programmeertaal is duidelijk. Niet dat dit voor ons van groot belang is, want er is een portable exe-bestand voor Windows beschikbaar, dat je zo kunt opstarten.

Het volstaat het zip-archief te downloaden en het uit te pakken. Wij gingen aan de slag met de versie van 20 september 2020. Vertrouwt Windows het zaakje niet helemaal, maak je dan geen zorgen: klik gerust op Meer informatie en op Toch uitvoeren.

Eerste download

Stel, je wilt een bestand downloaden. Start dan PyIDM op zodat je in het Home-venster belandt. Bovenaan staat een tekstbalk en het is de bedoeling dat de download-url hierin terechtkomt. Die kun je weliswaar zelf intikken, maar als het goed is monitort PyIDM standaard de inhoud van het Windows-klembord.

Zodra je, wellicht vanuit een webpagina, een webadres naar het klembord kopieert met Ctrl+C of door in het contextmenu van die link op (iets als) Linkadres kopiëren of Koppeling kopiëren te klikken, pikt PyIDM de url op en vult die netjes voor je in de tekstbalk in.

De tool analyseert de url en als het goed is verschijnt onderaan de naam en de grootte van het downloadbestand inclusief de vermelding of de download na een eventuele pauze resumable is, wat zoveel betekent als: je kunt de download gewoon verder oppikken.

Voor het downloaden van (YouTube) video's

We kunnen ons best voorstellen dat je een downloadmanager als PyIDM vooral gaat gebruiken om een reeks (muziek)video’s te downloaden, bijvoorbeeld van YouTube of Vimeo. Ook hier hoef je maar met rechts op de voorbeeldweergave van een video te klikken en Linkadres kopiëren of Koppeling kopiëren te kiezen.

In YouTube kan dit ook tijdens het afspelen van een video. In het contextmenu vind je namelijk de opties Video-URL kopiëren en Video-URL vanaf huidig tijdstip terug. Deze laatste optie stuurt wel de juiste url naar het klembord en zo naar PyIDM, maar de tool zal de video toch vanaf het startpunt downloaden.

De url verschijnt in het Home-venster van PyIDM, maar de analyse kan wel even duren. Immers, de tool gaat ook na welke video- en audio-streams beschikbaar zijn: die verschijnen dan bij Stream Quality. Rechts ervan krijg je een miniatuurafbeelding van de video te zien. Je hoeft de gewenste stream maar te selecteren en op de knop Download te klikken.

Rechts van de miniatuurafbeeldingen vind je nog twee knoppen: voor afspeellijsten en ondertiteling. Op videodeelsites als YouTube kun je vaak ook (al dan niet automatisch gegenereerde) ondertitelingsbestanden downloaden. Als dat inderdaad zo is voor je video, druk je op de SUB-knop om de ondertitels in de gewenste taal en bestandsformaat te downloaden, zoals srt of vtt.

Normaliter krijgt dit bestand (grotendeels) dezelfde naam als het videobestand. Dat is wel zo handig want als je dit bestand, opgeslagen in dezelfde map als het ondertitelingsbestand, afspeelt met een tool als VLC Media Player, dan zal deze automatisch ook de ondertitels tonen.

Gaat het om een playlist, te herkennen aan &list=<id> in de video-url van YouTube, dan kun je in het hoofdvenster de video aanduiden die je wenst. Wil je meerdere video’s uit deze afspeellijst binnenhalen, klik dan op de knop met de drie horizontale strepen, plaats een vinkje bij de gewenste video’s en kies het geschikte bestandsformaat in het uitklapmenu bij elke video.

Downloads beheren

Je kunt de vorderingen van de gevraagde download(s) volgen wanneer je links in het Home-venster op de knop Downloads drukt. Haal je intussen nog andere downloads binnen, dan worden die hier in een wachtrij gezet tot PyIDM ook hiermee van start kan gaan. Het is al snel te merken: PyIDM kan diverse simultane downloads aan en dat telt lekker door. Handig: via het Windows 10-berichtencentrum krijg je een notificatie zodra een download compleet is.

Wanneer je een video downloadt en je tijdens dat proces de downloadmap opent, zul je merken dat PyIDM doorgaans twee bestanden ophaalt, een voor de video en een voor de audio. Zodra beide zijn opgehaald, voegt PyIDM die netjes samen tot één bestand - met dank aan de onderliggende freeware Youtube-dl en FFmpeg.

Vanuit het Downloads-venster kun je downloads pauzeren en hervatten, maar via het vuilnisbak-icoontje zijn ze te verwijderen. Ben je geïnteresseerd in wat meer technische feedback, zoals wat PyIDM allemaal op de achtergrond uitvoert, dan vind je die via de Log-knop. Met de knop Clear veeg je dit logbestand helemaal schoon.

Overige instellingen

In het Home-venster staat downloadmap en standaard stelt PyIDM die in op C:\Users\<accountnaam>\Downloads. Die locatie kun je aanpassen door op het knopje met de drie puntjes te klikken en naar een ander pad te verwijzen.

Via de knop Settings kun je ook nog heel wat andere instellingen vastleggen. We beginnen met de rubriek General. We vinden het bijvoorbeeld wel handig als PyIDM vanuit het Windows-systeemvak beschikbaar blijft nadat we de tool hebben afgesloten. Daar zorgt een vinkje bij Minimize to systray when close application voor.

De optie Write metadata to media files staat standaard ingeschakeld. Dit kun je zo laten. Ook de optie Monitor clipboard for copied urls wil je wellicht ingeschakeld laten. Download je geregeld bestanden waarbij de aanbieder ook controlegetallen heeft toegevoegd, dan zet je het best ook een vinkje bij Show “MD5 and SHA256” checksums for downloaded files in log. Zo kun je snel controleren of het wel om betrouwbare downloads gaat.

Helemaal bovenaan kun je nog uit een handvol (kleuren)thema’s kiezen voor de PyIDM-interface. Of je kiest gewoon je eigen kleuren via New (en Advanced). Vul een geschikte themanaam in en bewaar die met Apply.

In de rubriek Network kun je aan de transfersnelheid van je downloads sleutelen. Standaard staat het aantal simultane downloads ingesteld op 3 en het aantal verbindingen per download op 10. In de meeste gevallen is dit genoeg, maar je kunt bij een goede internetverbinding gerust even proberen wat hogere waarden opleveren. De downloadsnelheid afknijpen is ook mogelijk: je plaatst dan een vinkje bij Speed Limit en typt een plafondwaarde in, bijvoorbeeld 5 Mbit/s.

De optie Login (met User en Pass) kan handig zijn wanneer je wilt downloaden van een webpagina je aanmelding vereist. Deze gegevens worden niet bewaard voor volgende sessies.

We raden tenslotte aan een vinkje te plaatsen bij Check for update every (bijvoorbeeld) 7 (dagen) zodat PyIDM de kans krijgt nieuwere versies op te halen. Dat blijkt in de praktijk namelijk nodig, bijvoorbeeld wanneer YouTube iets heeft gewijzigd wat een aangepaste download-engine vereist.

0 Reactie(s) op: Gratis downloadmanager PyIDM: Dit kun je er mee

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.