Gratis onbeperkte cloudopslag met Hive

Door: Dirk Schoofs | 03 november 2014 11:11

Apps & Software

Het is zover! De eerste online opslagdienst waar je gratis onbeperkt documenten, muziek, foto's en video kan opslaan, is een feit. 'The new kid in town' heet Hive. Zelfs in bèta-stadium oogt Hive ambitieus. Toch heeft deze dienst enkele trekjes waarmee je rekening moet houden.

Je logt in via je Facebook-, Google- of e-mail-account en daarna opent zich een eenvoudige interface waarin de mappen wachten om je bestanden te uploaden. Je sleept je bestanden in het vak Drop, gebruikt de importeerfunctie, of je plakt de internetlinks van de bestanden die Hive zelf binnenhaalt. Een kind kan de was doen. Lees ook: 12 manieren om grote bestanden te delen.

Je vertrekt van een set basismappen, de rest van de structuur moet je zelf aanmaken.

Geen synchronisatie

De dienst is gratis zolang de gebruiker de reclame voor lief neemt. Wil je Hive reclamevrij dan kost de premium-versie je 9 dollar per maand. Je verdient ook premiumtoegang als je honderd vrienden hebt aangebracht, met vijftig vrienden betaal 3 dollar per maand. Net als bij Dropbox kan je bestanden en mappen delen. Er staat geen limiet op de totale opslagcapaciteit, maar het upload-quotum is wel beperkt tot 50 GB per week, wat nog altijd het dubbele is van de meeste clouddiensten.

Hive is een bedrijf uit Hong Kong waarvan de servers in Duitsland staan. Je moet dus zelf maar uitmaken of je er privacygevoelig materiaal plaatst. Bovendien heeft Hive geen synchronisatie-functie. Dat heeft het voordeel dat er geen bestanden per vergissing verwijderd kunnen worden door vrienden waarmee je de bestanden deelt. Helaas blijven de bestanden die je uploadt soms urenlang in de transferzone hangen waardoor je ze nog niet kan delen met vrienden.

Bestanden blijven ontzettend lang in de transferzone hangen.

Conclusie

Hive is een interessante nieuwkomer om een online archief te bewaren en te delen met vrienden. Als werkinstrument is het minder geschikt door de lange transfertijd en het feit dat er geen synchronisatiemogelijkheid (noch app) beschikbaar is.