Gratis professionele video's maken met Lightworks

Door: richard-veenstra | 08 augustus 2016 07:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Er zijn goede programma's op de markt waarmee je in een handomdraai een mooie en professioneel ogende montage van je beelden maakt. De meeste kosten geld, maar het uitstekende programma Lightworks is voor alle systemen gratis verkrijgbaar. Hier lees je hoe het werkt.

01 Lightworks installeren

Ga naar www.lwks.com en klik op Downloads / Lightworks for Windows (of de Mac- of Linux-versie, afhankelijk van welk besturingssysteem je gebruikt). Tijdens de installatie laat je alle vinkjes staan bij Onderdelen kiezen. Als je het programma voor de eerste keer start, vraagt Lightworks je om accountinformatie. Klik op Not registered? en vul je gegevens in op de website die wordt geopend. Vergeet op de tweede pagina niet om even de vinkjes onder Newsletter weg te halen. Klik op de activeringsmail in je mailprogramma en log met deze gegevens in bij Lightworks. Lees ook: De 20 beste gratis foto-programma's.

Even inkomen

Lightworks is niet het meest intuïtieve programma om je video's mee te bewerken, maar levert enorm veel professionele functies zonder dat het geld kost. Dit betekent echter wel dat je in het begin even door de zure appel moet bijten. Gelukkig zijn er op de website van Lightworks talloze heldere tutorial-video's te vinden. Een gratis alternatief met soortgelijke functionaliteit is overigens DaVinci Resolve.

02 Video's importeren

Het eerste venster geeft je opties om de projectnaam op te geven en een frame rate (het aantal beelden per seconde) te kiezen. De Frame rate kun je het beste op Auto laten staan. Klik op Create en in het volgende scherm kies je een map op je harde schijf waar je bronbestanden staan. Klik linksboven op Places, kies de map en klik op Import. De videobestanden worden geïmporteerd en in het venster zie je onder Tracks of de bestanden over audio beschikken. Als er A1,A2 staat heeft het bestand twee audiosporen, één voor links en één voor rechts. Als er alleen A1 staat betreft het een mono-audiospoor. Dit is vaak het geval als er alleen een dialoog is opgenomen.

03 Bin aanmaken

Als je wilt schakelen tussen lijst- en tegelweergave, klik je rechtsboven in de taakbalk van het zwevende venster op het rechthoekje met de streepjes. In de tegelweergave kun je door een video navigeren door met je muis onder in de miniatuurweergave te klikken en van links naar rechts te bewegen. Sluit het zwevende scherm door op het kruisje te klikken. Je krijgt weer toegang tot de bronbestanden door op het vierde pictogram uit de (staande) Toolbox te klikken, met de tekst Browse project contents. Als eerste maak je een 'bin' aan voor al je projectbestanden door op het plusje naast Bins te klikken. Geef een naam op en sleep videobestanden naar je zojuist aangemaakte bin.

04 Markers toevoegen

Je verwijdert een shot uit je bin door in de tegelweergave op het kruisje bij de miniatuur te klikken. Wil je het shot bekijken, klik dan rechts van het shot op de knop Viewer. De Source Viewer wordt geopend, deze heeft een blauwe rand. Je kunt het scherm overal naartoe slepen en je ziet in één oogopslag hoelang het shot duurt en of er audiosporen in het shot zitten. Afspelen doe je met de afspeelknop en als je een frame terug of verder wilt scrollen doe je dit met de pijltjestoetsen. Zo kun je precies bepalen waar het shot in je video moet beginnen en waar het moet eindigen. Heb je het startpunt bepaald, klik dan op Add an 'in' mark at the current position (de eerste knop met het blauwe ruitje).

05 Cut opslaan

Doe hetzelfde met het eindpunt van je shot door op het rechter icoontje met het blauwe ruitje te klikken (Add an 'out' mark at the current position). De sneltoetsen voor in- en out-markers zijn respectievelijk de i-toets en o-toets. Met de p-toets verwijder je alle markers. Markers zijn heel gemakkelijk te veranderen door ze te verslepen met je muis. Om een bewerking op te slaan als zogenaamde cut, hoef je alleen maar op de knop rechtsonderin met het label Insert into the target edit te klikken.

06 Viewers begrijpen

Een cut wordt aangemaakt en bestaat uit een tijdlijn (Timeline) en een videovenster (Record Viewer). Je herkent een cut aan de rode rand om zowel de tijdlijn als de video. Geef je cut een andere naam door bovenin op de naam te klikken. Dit is eveneens een goed moment om je vensters even te rangschikken. Alle vensters kun je verslepen en groter of kleiner maken. Handig is om de browser met de Bin linksboven in beeld te hebben, de Source Viewer in het midden en de Record Viewer aan de rechterkant. Aan de onderkant heb je dan de Timeline. Ben je tevreden met je 'werkblad' en wil je later makkelijk weer deze indeling? Klik dan op de onderste knop van de Toolbox (Editor preferences) en kies voor Set default position.

07 Shot slepen

Om een tweede shot te bewerken, sleep je een shot van de Bin naar de Source Viewer. In de afbeelding kun je zien dat ons shot twee audiosporen heeft. Als je de originele audio van het shot niet wilt gebruiken, klik dan op A1 en A2 zodat ze inactief worden. Bepaal weer een in- en uit-marker en navigeer in de tijdlijn naar de plek waar je dit shot wilt invoegen. Kies weer voor Insert into the target edit.

08 Inhoud verwijderen

Als je een stuk uit de tijdlijn wilt verwijderen, moet je in de tijdlijn een in- en uit-marker bepalen met de i- en o-toets. Je hebt vervolgens twee opties. Klik je in de Record Viewer op het icoontje met het pijltje omhoog (Remove the marked section), dan wordt het gedeelte weggehaald en vervangen door een zwart scherm. Kies je voor de rechter-optie (Delete the marked section), dan wordt het gat direct compleet gedicht. Een druk op de Delete-knop op je toetsenbord doet hetzelfde. Als je meerdere sporen in de tijdlijn hebt staan, bijvoorbeeld video- en audiosporen, dan moet je ervoor zorgen dat je al deze sporen hebt geselecteerd voordat je voor Remove of Delete kiest.

0 Reactie(s) op: Gratis professionele video's maken met Lightworks

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.