Gratis professionele video's maken met Lightworks

Door: Richard Veenstra | 08 augustus 2016 07:10

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

09 Cuts samenvoegen

Met de knoppen rechts boven de tijdlijn kun je een bewerking ongedaan maken of een bewerking juist weer terughalen. Om de overgang van twee cuts te veranderen, ga je met de muis naar het punt waar de twee cuts samenkomen. Je ziet dat er naast je cursor een hoort H-symbool op zijn kant verschijnt. Sleep de cursor naar links of naar rechts om de overgang te veranderen. Weet je zeker dat je twee cuts perfect in elkaar overlopen, dan kun je ervoor kiezen om de cuts samen te voegen. Hiervoor klik je op de rode knop met de tekst Join.

10 Effecten toevoegen

Je kunt uiteraard ook effecten over een video leggen. Creëer eerst weer een in- en uit-marker en klik op Effects. Kies rechtsboven één van de opties door op Video, Mixes te klikken. Selecteer bijvoorbeeld Colour (Presets), kies een effect en klik op Add. In de tijdlijn wordt nu een apart spoor met de naam FX1 toegevoegd, in een apart scherm zie je de instellingen voor het gekozen effect. Hier kun je het effect nog aanpassen, maar dit is niet per se noodzakelijk.

11 Tekst toevoegen

Om teksten toe te voegen, ga je ook naar het effectenmenu. Hier kies je rechts bovenin voor Titles en selecteer je één van de drie opties. Roll is goed voor een aftiteling, maar voor een gewone tekst kies je Titles. Klik op Add en in het volgende venster typ je je tekst. Onder Font bepaal je het lettertype en de grootte. Als je wilt dat een tekst het beeld in komt rollen of langzaam verdwijnt, bepaal je dit bij het tabblad Effects. Onder In kies je hoe de tekst inkomt, onder Out bepaal je hoe de tekst weer verdwijnt.

12 Spoor toevoegen

Als je een spoor aan je tijdlijn wilt toevoegen, klik dan in de tijdlijn op de rechtermuisknop en kies onder Edit commands voor Add tracks. Achter Type selecteer je bijvoorbeeld Audio en achter Name kun je een naam voor je audiospoor opgeven. Als je een muziekstuk wilt toevoegen, dan is dit stereo. Dit betekent dat het bestaat uit een linker- en rechterkanaal. Kies achter Number to add voor 2 en zet een vinkje achter Create as stereo pairs. Sluit af door op Add te klikken.

13 Audio toevoegen

Helemaal links klik je op het icoon Import clips or edits from files, selecteer het audiobestand en klik op Import. Sleep het bestand naar de Source Viewer en bepaal de in- en uit-markers voor de muziek. Vervolgens bepaal je in de tijdlijn middels een in-marker waar de muziek precies moet komen. Zorg er nu voor de zekerheid voor dat je links naast de tijdlijn alleen de zojuist aangemaakte audiosporen activeert (anders plaatst Lightworks het mogelijk op een verkeerd spoor). Dit doe je door links van de video- en effectsporen op de knop te drukken zodat deze inactief worden. In de Source Viewer kies je vervolgens voor Replace into the target edit. Activeer vervolgens de andere sporen weer. De muziek plaatsen via klikken en slepen kan overigens ook, maar de werkwijze via de in- en uit-markers is veel nauwkeuriger.

14 Transitie aanmaken

Twee cuts lopen soms beter in elkaar over met behulp van een overgang, ook wel transitie. Ga met je muis naar de plek waar twee cuts samenkomen en klik er met je rechtermuisknop op. Onder Transitions klik je op Add en kies je één van de transities. Je ziet dat er nu een crossfade aan het snijpunt wordt toegevoegd. Je kunt de transitie langer of korter maken door aan de linker- of rechterkant te trekken. Klik je nog eens op de rechtermuisknop om de instellingen te veranderen of de overgang te verwijderen.

15 Eigenschappen wijzigen

Als je bepaalde eigenschappen van je project wilt wijzigen, doe je dit door linksboven op de naam van je project te klikken. Bij Details verander je bijvoorbeeld de naam of kun je een wachtwoord aan je project toevoegen. Links onderaan in de Toolbox (het gereedschapsmenu) vind je ook nog een instellingenknop (die we eerder gebruikten om onze ideale werkruimte vast te leggen). Als je hier onder Tools op Tidy klikt, worden de vensters netjes opgeruimd. Hier kun je er ook voor kiezen om je transportknoppen niet onder elk venster te hebben, maar standaard alleen onderaan het project. Hiervoor selecteer je achter Playback controls de optie Global.

16 Exporteren

Als je project klaar is, moet je het exporteren. Dit proces heet ook wel renderen en kan even duren, afhankelijk van de lengte van je project. Exporteren doe je door in de Record Viewer op de rechtermuisknop te drukken en Export te selecteren. Hier vind je twee voorinstellingen: Vimeo en YouTube. Gebruik de Vimeo-instellingen voor de hoogste kwaliteit en geef aan waar Lightworks het bestand moet opslaan. Wil je exporteren naar dvd- of Blu-ray-formaat, dan moet je upgraden naar de pro-versie. Je kunt een project meteen naar YouTube of Vimeo uploaden als je je accountgegevens invult.

Videobewerking op je tablet

Op je tablet kun je natuurlijk ook je video's bewerken, al moet je het in de meeste gevallen wel doen met iets minder functies. Bovendien heb je op een tablet niet dezelfde rekenkracht tot je beschikking als op je computer. Voor de iPad zijn een aantal goede video-editors verkrijgbaar. Apples eigen iMovie is één van de meest intuïtieve en is goed genoeg als je je vakantieopnames wilt bewerken tot een goed-uitziende video. Een professionelere app voor de iPad is Pinnacle Studio Pro (10 euro). Voor Android-tablets is PowerDirector een goede keus. Deze app lijkt op een traditionele desktop video-editor en kan exporteren in Full-HD-kwaliteit na een in-app-upgrade van vijf euro.

0 Reactie(s) op: Gratis professionele video's maken met Lightworks

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.