Gratis software: De beste freeware-tips van 2016

Door: robin-ooijevaar | 27 juni 2016 14:48

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9

Computerslot

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Met de toetscombinatie Windows-toets+L (de L van lock) vergrendel je je computer. Dit is handig als je bijvoorbeeld even wegloopt bij het apparaat en niet wilt dat anderen toegang hebben tot je systeem. ScreenBlur biedt een soortgelijke optie, maar dan net iets fraaier. Stel eerst een goed wachtwoord in. Hiermee kun je je computer straks ontgrendelen. Zodra ScreenBlur actief is, wordt je scherm 'gedimd' en weigert je computer dienst totdat je het wachtwoord opgeeft. Er is geen invoerveld, je kunt het wachtwoord gewoon intypen.

Bij de instellingen van ScreenBlur kun je het programma aanpassen. Laat ScreenBlur automatisch opstarten door een vinkje te plaatsen bij Start with Windows. Ook kun je een time-out instellen zodat ScreenBlur automatisch de boel op slot zet na bijvoorbeeld vijf minuten. Activeer Mute sound om het geluid automatisch te dempen. Bij Hotkeys kun je sneltoetsen instellen om ScreenBlur te activeren. Zonder sneltoets wordt het slot van ScreenBlur actief zodra je op het programma-icoontje klikt in je systeemvak of via de vooraf ingestelde timer.

Afsluiten ongedaan maken

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je tijdens het internetten per ongeluk een tabblad sluit, kun je dit in de meeste browsers ongedaan maken met de toetscombinatie Ctrl+Shift+T. UndoClose doet hetzelfde, maar dan voor programma's en geopende Windows Verkenner-vensters.

UndoClose lijkt onvindbaar op de website van de makers, maar is wel eenvoudig te downloaden via Softpedia. UndoClose heeft geen installatieprocedure. Start het programma op met UndoClose.exe vanuit je verkenner.

UndoClose minimaliseert naar je systeemvak. Open UndoClose vanuit hier en plaats een vinkje bij Run on system startup. Hiermee start UndoClose automatisch met Windows en kun je het altijd gebruiken op een moment dat je het nodig hebt. In het UndoClose-venster zie je een lijst met programma's en vensters die onlangs gesloten zijn. Dubbelklik op een onderdeel om het terug te krijgen of opnieuw te starten. Je kunt ook de toetscombinatie Ctrl+Shift+A gebruiken om het laatst gesloten programma te 'reanimeren'. Met Ctrl+Shift+F open je recent gesloten vensters van Windows Verkenner. Deze laatste optie werkte overigens niet goed onder Windows 10.

Per ongeluk een venster gesloten? UndoClose opent het opnieuw.

Chrome downloads

Geschikt voor: Chrome-browser

Als Chrome je favoriete browser is en je regelmatig bestanden downloadt, ken je het probleem. Je downloads verschijnen kortstondig in de balk onder in beeld, maar als je erop geklikt hebt, zijn ze weer verdwenen. Je downloadmap openen in je verkenner en hier zoeken naar 'dat ene bestand' kost tijd. Wist je al dat je ook via het menu van Chrome je downloads kunt inzien? Dit venster (ook te bereiken via chrome://downloads of toetscombinatie Ctrl+J) opent een tabblad met een lijst van je downloads.

Wil je je huidige pagina niet verlaten? Dan is de Chrome-uitbreiding Downloads - Your Download Box nog net een tandje sneller: deze extensie toont een pijl-icoontje in Chrome, rechts van de adresbalk. Door hierop te klikken, zie je direct je meest recente downloads, zelfs als je de browser tussentijds afsluit. Je kunt op een bestand klikken om het te openen (of een installatie te starten van een gedownload programma). Als je onder het programma klikt op Show in folder wordt je downloadmap geopend en is het gewenste bestand al voor je geselecteerd.

Naar systeemvak

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

RBTray is een pareltje voor iedereen die veel programma's actief heeft. Hierdoor raakt je taakbalk vol en onoverzichtelijk. Sommige programma's heb je wel graag open, maar hoeven niet per se op de taakbalk te staan. Met RBTray minimaliseer je programma's naar je systeemvak; de ruimte bij je Windows-klokje. RBTray werkt met bijna alle programma's. Normaal gesproken klik je op het minimaliseren-icoontje met je linkermuisknop om een programma naar de taakbalk te minimaliseren. Dankzij RBTray kun de rechtermuisknop ook op dit besturingselement gebruiken en 'verdwijnt' het programma naar je systeemvak.

RBTray heeft geen installatieprocedure, maar start je met een exe-bestand. Je moet hier zelf nog even een snelkoppeling van maken en deze toevoegen aan je opstart-map zodat het programma automatisch laadt met Windows. Alleen op deze manier heb je RBTray altijd tot je beschikking.

RBTray minimaliseert (bijna) elk programma naar je systeemvak.

Zorgeloos en snel delen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je foto's, filmpjes of andere bestanden naar iemand wilt versturen heb je de keuze uit meerdere 'online bestandskoeriers' waarvan WeTransfer.com de bekendste is.

ShareByLink biedt de optie Share file(s) online with IQ ShareByLink in het menu van je rechtermuiskop. Gebruik deze optie in je Windows Verkenner om één of meer bestanden te delen. Het programma toont een link die je kunt doorsturen, bijvoorbeeld via mail. De ontvanger kan met de link je bestanden binnenhalen. ShareByLink maakt net als de meeste andere bestandskoeriers gebruik van een server. Je computer hoeft dus niet aan te staan als de ontvanger het bestand wil binnenhalen.

TWifi in de buurt?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Last van vage wifi-storingen of een traag draadloos netwerk? Dan heb je zomaar kans dat de buurman hetzelfde wifi-kanaal gebruikt als jouw netwerk. Vroeger kon je dit eenvoudig uitdokteren met inSSIDer, maar dit programma is niet meer gratis. Vistumber is een goed alternatief. Het programma toont alle draadloze netwerken die rondom jouw computer in de lucht hangen. Naast de namen van de netwerken, zie je technische informatie over de sterkte van het netwerk en het gebruikte kanaal. Met deze informatie kun je nagaan of het voor jou zinvol is om een ander kanaal in te stellen. Met Active geeft Vistumber aan dat het netwerk binnen het bereik valt. De status Dead geeft aan dat een draadloos netwerk wel 'gezien' is, maar nu niet meer gevonden wordt.

Het aanpassen van je wifi-kanaal kan niet op je computer, maar doe je in de beheermodule van je draadloze toegangspunt (modem of router). Dit klusje is niet voor beginners. De instellingen verschillen per merk en type modem. Kijk bij iets dat lijkt op 'wireless radio', 'channel' of 'wireless settings'.

Edge in de ban

Geschikt voor: Windows 10

De standaardbrowser van Windows 10 is Edge. Als je een andere browser gebruikt als Firefox of Chrome, heb je Edge niet meer nodig. Toch is Edge deinstalleren of uit je systeem 'slopen' is niet mogelijk (of in ieder geval af te raden). Kies eerst je standaardbrowser. Open de instellingen van Windows 10 met Windows-toets+I en ga naar Systeem / Standaard-apps. Hier kun je bij Webbrowser je favoriete browser kiezen. Het kan nu alsnog voorkomen dat Edge af en toe actief wordt. Dit is tegen te gaan met Edge Blocker. Zoals de naam al doet vermoeden wordt de standaard Windows 10-browser door het programma geblokkeerd. Edge Blocker heeft slechts twee instellingen: Block en Unblock. Zelfs als Edge wel opstart, zal Edge Blocker de browser even zo snel weer automatisch sluiten.

27 Reactie(s) op: Gratis software: De beste freeware-tips van 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 januari 2016 17:35 Anoniem
  volgens mij moet je gewoon voor ashampoo uninstaller betalen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2016 18:27 Anoniem
  waar staat die gratis versie dan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 13:34 hadamen
  W10Privacy wordt in Quarantaine geplaatst door GData internet security. Wie moet ik vertrouwen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:38 Anoniem
  Al eerder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 13:58 Jorispeterse
  W10 Privacy is gewoon veilig. Ik denk dat GData het programma preventief blokkeert, omdat het mogelijk ingrijpende dingen in het systeem kan wijzigen.

  Ik heb het nogmaals gedubbelcheckt met Virustotal, en die laat geen alarmbellen afgaan. https://www.virustotal.com/nl/file/cb153d7d124e5d0d7ae195164015dd167501080c0ae312e5776bbe066d3e2cca/analysis/1454331363/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2016 11:55 Kasander
  Even die PRTG Network Monitor uitgeprobeerd. En ik heb nog nooit zoveel foutmeldingen over m'n scherm zien komen. Dat m'n firewall eerst over de rooie ging kan ik me voorstellen dus heb ik volledig toegang gegeven. Maar daarna bleven de meldingen komen dat het programma nergens toegang toe kon krijgen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 08:07 Anoniem
  Foutvermelding bij downloaden Zipware
  Not Found

  The requested URL /downloads/Zipware-26-JAN-2016-V130.exe was not found on this server.

  Apache/2.2.9 (Debian) PHP/5.2.6-1+lenny16 with Suhosin-Patch Server at zipware.securesites.com.au Port 81
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 10:12 Anoniem
  Ik vind als knipprogramma Greenshot super. mag ook zakelijk gebruikt worden :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 14:27 Anoniem
  heb je remix os al geprobeerd is nu ook gratis ! vooral voor op een oude PC.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 11:22 Anoniem
  Het is weer allemaal voor Windows. Misschien moest ik toch maar mijn hcc-lidmaatschap opzeggen, als Mac-gebruiker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 15:39 Anoniem
  Eindelijk een pdf samenvoeg programma, helaas komt het niet door de virusscanner heen (Norton), test jullie daar ook op alvorens te publiceren?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 maart 2016 11:06 Jorispeterse
  Ja, we testen alle software met virustotal voordat we publiceren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2016 13:19 Anoniem
  Panda Cloud Cleaner hangt op laptop met Windows 7 Ultimate bij 11.4% in C:\Windows\system32\efsui.exe. In eerste instantie wilde de installatie ook niet lukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 11:43 Anoniem
  Helaas geen freeware voor Windows Vista
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 12:33 Anoniem
  PDF samenvoegen, downloaden lukt niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 13:21 Anoniem
  whatsrunning.net is niet bereikbaar. Als je het opzoekt in archive.orch zie je dat de laatste update van 20-4-2010 is…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 14:07 Anoniem
  Helaas wederom geen enkele freeware tip voor Linux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2016 10:24 Anoniem
  Win32DiskImager; Gaat er iets mis? Dan zet je de kopie terug op een ander geheugenkaartje.
  Win32DiskImager is prima programma, maar dit werkt maar in de helft van de gevallen. Als het aantal sectoren van het nieuwe, bijv. 8Gb, geheugenkaartje net iets minder is dan het aantal sectoren op het oude, 8Gb, kaartje, lukt dat niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2016 08:59 Anoniem
  Leuk maar wel alleen voor Win. Echte computerliefhebbers met een beetje verstand van zaken laten de spyware genaamd Windows 10 natuurlijk links liggen en draaien nu een Linux distro, ik b.v. Ubuntu als jullie ons vergeten kun je dat blad van jullie binnen 5 jaar wel opheffen en dat zou toch jammer zijn….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2016 16:54 Anoniem
  Computertotaal, geschikt voor Windows 7,8(1) en 10. NIET voor MacOS. Weer veel dank!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.