Gratis software: De beste freeware-tips van 2016

Door: robin-ooijevaar | 27 juni 2016 14:48

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9

Spionnen

Geschikt voor: Windows 10

Sommige functies van Windows 10 zou je als ongewenst kunnen bestempelen omdat ze een potentiële inbreuk zijn op je privacy. Denk hierbij aan een ID voor reclamemakers, de toegang tot je microfoon door apps en doorsturen van (statistische) informatie. Met AntiSpy leg je deze instellingen aan banden. AntiSpy is overzichtelijk, alles is terug te vinden in één venster. Met kleine schakelaartjes zet je de opties aan of uit. AntiSpy vraagt om automatisch een herstelpunt aan te maken voordat je het programma gebruikt. Dit is aan te raden.

AntiSpy is zeer eenvoudig te gebruiken, maar niet voor beginners omdat je aanpassingen kunt doen die vergaande gevolgen hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om Windows Updates uit te schakelen. Verander nooit instellingen waarvan je de gevolgen niet kent of die je niet ongedaan kunt maken. Met deze spelregel in het achterhoofd is AntiSpy veilig te gebruiken.

AntiSpy maakt privacy-instellingen van Windows 10 overzichtelijk.

Anti-Ransomware

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je ooit met ransomware te maken hebt gehad, weet je hoe vervelend deze vorm van cybercriminaliteit is. Je gegevens worden 'gegijzeld' op je eigen computer en zijn niet meer toegankelijk.

Malwarebytes Anti-Ransomware biedt directe beveiliging tegen bekende ransomware als 'CryptoLocker' en 'CTB Locker'. Na de installatie is de beveiliging actief. Het programma heeft verder geen instellingen.

Ten tijde van schrijven was Malwarebytes Anti-Ransomware nog in bèta-fase. Het is niet duidelijk of Malwarebytes Anti-Ransomware gratis blijft of onderdeel wordt van het populaire programma Malwarebytes Ani-Malware (MBAM). Het programma biedt alleen bescherming. Als je systeem eenmaal besmet is met ransomware, kan het niets voor je doen.

Alles updaten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Je computer beveiligen gaat verder dan een antivirusprogramma installeren en zorgen dat je besturingssysteem netjes de laatste pleisters binnenkrijgt via Windows Updates. Hackers richten hun pijlen steeds vaker lekken in verouderde versies van op populaire programma's. Het beveiligingsbedrijf Kaspersky onderkent dit probleem en komt met Kaspersky Software Updater. Het programma controleert welke software je hebt en of je wel over de meest recente versie beschikt. Is dit niet het geval? Dan zal Kaspersky Software Updater je programma's automatisch updaten.

Kaspersky Software Updater zoekt naar updates voor programma's en installeert deze voor je.

Stilte, opname!

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1), 10

Als we de website van Any Video Recorder bekijken, valt op dat het geschikt wordt geacht om video's van online videodiensten op te nemen via je beeldscherm. Om dit kracht bij te zetten worden zelfs de logo's van onder andere Netflix en Hulu getoond. Hoewel dit waarschijnlijk niet is toegestaan, valt ook de kwaliteit tegen. Toch is Any Video Recorder een vermelding waard, omdat het de eenvoudigste screenrecorder is die we kennen! Any Video Recorder toont een kader dat je via slepen eenvoudig kunt verkleinen of vergroten. Alles binnen het kader wordt opgenomen zodra je op de opnameknop klikt. Any Video Recorder is bijzonder handig als je het bijvoorbeeld leuk vindt om instructiefilmpjes te maken voor vrienden/familie of je website. Er zijn bijna geen instellingen, je kunt snel aan de slag! Het eindresultaat is een compact mp4-videobestand.

Any Video Recorder maakt een mp4-filmpje van wat je op je beeldscherm ziet.

Even geen Facebook

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Surf je steeds onbewust naar Facebook terwijl je eigenlijk andere dingen moet doen op de computer? Dan kan Win Facebook Blocker je helpen om dit af te leren. Net als Edge Blocker (tip 7) kan dit programma slechts één trucje en zijn er geen ingewikkelde instellingen. Start Win Facebook Blocker en klik op Blokkeer Facebook. Er wordt een technische aanpassing gedaan aan je computer waarna www.facebook.com onbereikbaar wordt. Niet elegant, maar wel doeltreffend. Met de knop Deblokkeer Facebook maak je de aanpassing weer ongedaan en kun je weer op het sociale netwerk. Win Facebook Blocker is niet alleen handig voor jezelf, maar ook als je het gebruik van Facebook op de laptop van de kinderen wilt blokkeren. Een techneut kan de blokkade omzeilen, maar voor de normale sterveling is dit lastig genoeg.

Scherm uit bij vergrendelen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Mpowersaver (kort voor Monitor Power Saver) zorgt ervoor dat je scherm automatisch uitschakelt zodra je je computer vergrendelt, bijvoorbeeld via de toetscombinatie Windows-toets+L. Mpowersaver heeft geen installatieprocedure. Zodra je het programma opstart (Mpowersaver.exe via je verkenner) wordt het programma actief in je systeemvak. Dubbelklik op het Mpowersaver-icoontje voor de instellingen. Zorg ervoor dat de optie Turn off the monitor with screensaver is ingeschakeld. Activeer ook Start Mpowersaver on computer startup, dan werkt het programma altijd.

Mpowersaver schakelt je beeldscherm direct uit zodra je Windows vergrendelt.

Mooie letter

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Het uitzoeken van een geschikt lettertype voor bijvoorbeeld een flyer, uitnodiging, Word-document of website kan een hele klus zijn. Windows heeft hiervoor geen goede functie aan boord en ook in programma's waar je lettertypen kunt gebruiken is het meestal behelpen. Dankzij Acute Font Report Lite krijg je snel een goed voorbeeld te zien. Typ eventueel een voorbeeldtekst bij Sample. Vervolgens dien je de lettertypes in te laden. Via File / Add to font list kies je met Internal de lettertypes die reeds geïnstalleerd zijn in Windows. Met External kun je een map aanwijzen met fonts die nog niet geïnstalleerd zijn. Acute Font Report Lite ondersteunt de fontbestanden ttf, otf en pfm (waarvan ttf het meest gebruikt is). Klik op een lettertype in de lijst en de voorbeeldweergave wordt direct getoond. Blader met je pijltjestoetsen snel door je collectie.

Veilige modus

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Het is voor veel mensen lastig om de computer op te starten in de veilige modus, zeker in Windows 10. Hier springt BootSafe slim op in. Het programma is, zoals meer tooltjes in deze freeware-rubriek, maar voor één doel gemaakt: eenvoudig opstarten in veilige modus. Installatie is niet nodig. Start BootSafe en kies of je je systeem normaal of in veilige modus wilt opstarten. Klik op Reboot om je systeem te herstarten met de gewenste instelling.

BootSafe schakelt je systeem snel in veilige modus.

Geen paniek?

Windows 10 kan bij sommige downloads waarschuwingen geven waarbij de angst je om het hart slaat. Dit geldt ook voor overijverige beveiligingsprogramma's. Er wordt bijvoorbeeld gemeld dat er een beveiligingsactie is ondernomen waarmee groot leed is voorkomen. Meestal is dit onzin. Als je twijfelt aan een download kun je deze altijd laten onderzoeken door VirusTotal (dit doen wij ook). Hierbij wordt je bestand gecontroleerd door meer dan vijftig (!) beveiligingsprogramma's en zie je snel of je te maken hebt met een gevaarlijke situatie of dat er niets aan de hand is.

Laat je niet afschrikken door meldingen van je browser, meestal is er niets aan de hand.

27 Reactie(s) op: Gratis software: De beste freeware-tips van 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 januari 2016 17:35 Anoniem
  volgens mij moet je gewoon voor ashampoo uninstaller betalen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2016 18:27 Anoniem
  waar staat die gratis versie dan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 13:34 hadamen
  W10Privacy wordt in Quarantaine geplaatst door GData internet security. Wie moet ik vertrouwen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:38 Anoniem
  Al eerder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 13:58 Jorispeterse
  W10 Privacy is gewoon veilig. Ik denk dat GData het programma preventief blokkeert, omdat het mogelijk ingrijpende dingen in het systeem kan wijzigen.

  Ik heb het nogmaals gedubbelcheckt met Virustotal, en die laat geen alarmbellen afgaan. https://www.virustotal.com/nl/file/cb153d7d124e5d0d7ae195164015dd167501080c0ae312e5776bbe066d3e2cca/analysis/1454331363/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2016 11:55 Kasander
  Even die PRTG Network Monitor uitgeprobeerd. En ik heb nog nooit zoveel foutmeldingen over m'n scherm zien komen. Dat m'n firewall eerst over de rooie ging kan ik me voorstellen dus heb ik volledig toegang gegeven. Maar daarna bleven de meldingen komen dat het programma nergens toegang toe kon krijgen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 08:07 Anoniem
  Foutvermelding bij downloaden Zipware
  Not Found

  The requested URL /downloads/Zipware-26-JAN-2016-V130.exe was not found on this server.

  Apache/2.2.9 (Debian) PHP/5.2.6-1+lenny16 with Suhosin-Patch Server at zipware.securesites.com.au Port 81
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 10:12 Anoniem
  Ik vind als knipprogramma Greenshot super. mag ook zakelijk gebruikt worden :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 14:27 Anoniem
  heb je remix os al geprobeerd is nu ook gratis ! vooral voor op een oude PC.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 11:22 Anoniem
  Het is weer allemaal voor Windows. Misschien moest ik toch maar mijn hcc-lidmaatschap opzeggen, als Mac-gebruiker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 15:39 Anoniem
  Eindelijk een pdf samenvoeg programma, helaas komt het niet door de virusscanner heen (Norton), test jullie daar ook op alvorens te publiceren?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 maart 2016 11:06 Jorispeterse
  Ja, we testen alle software met virustotal voordat we publiceren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2016 13:19 Anoniem
  Panda Cloud Cleaner hangt op laptop met Windows 7 Ultimate bij 11.4% in C:\Windows\system32\efsui.exe. In eerste instantie wilde de installatie ook niet lukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 11:43 Anoniem
  Helaas geen freeware voor Windows Vista
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 12:33 Anoniem
  PDF samenvoegen, downloaden lukt niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 13:21 Anoniem
  whatsrunning.net is niet bereikbaar. Als je het opzoekt in archive.orch zie je dat de laatste update van 20-4-2010 is…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 14:07 Anoniem
  Helaas wederom geen enkele freeware tip voor Linux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2016 10:24 Anoniem
  Win32DiskImager; Gaat er iets mis? Dan zet je de kopie terug op een ander geheugenkaartje.
  Win32DiskImager is prima programma, maar dit werkt maar in de helft van de gevallen. Als het aantal sectoren van het nieuwe, bijv. 8Gb, geheugenkaartje net iets minder is dan het aantal sectoren op het oude, 8Gb, kaartje, lukt dat niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2016 08:59 Anoniem
  Leuk maar wel alleen voor Win. Echte computerliefhebbers met een beetje verstand van zaken laten de spyware genaamd Windows 10 natuurlijk links liggen en draaien nu een Linux distro, ik b.v. Ubuntu als jullie ons vergeten kun je dat blad van jullie binnen 5 jaar wel opheffen en dat zou toch jammer zijn….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2016 16:54 Anoniem
  Computertotaal, geschikt voor Windows 7,8(1) en 10. NIET voor MacOS. Weer veel dank!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.