Gratis software: De beste freeware-tips van 2016

Door: robin-ooijevaar | 27 juni 2016 14:48

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9

Tijdverspilling?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Voor iedereen die inzicht wil krijgen in een werkdag achter de computer, is er Motivate Clock. Het programma heeft een basistimer waarmee je kunt bijhouden of je werkt. Dit wordt getoond achter de knop Work. Als je even wegloopt bij je computer wordt na een tijdje de timer Rest actief. Dit scenario werkt automatisch, maar Motivate Clock kan veel meer. Je kunt bijhouden hoeveel tijd je aan een project werkt, bijvoorbeeld door een programma als Word aan een project te koppelen. De resultaten van je werkdag vind je achter de knop Open statistic. Met een extra browseruitbreiding houdt Motivate Clock ook bij op welke websites je rondhangt. Voor wie vergeet om af en toe een rustpauze te nemen, kan Motivate Clock een melding geven, bijvoorbeeld na vijftig minuten. Even rekken en strekken, en weer verder!

Omvang op schijf

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je merkt dat de opslagruimte van je harde schijf of SSD bijna vol is, voeren de meeste mensen een aantal standaardhandelingen uit. Via het configuratiescherm kun je grote programma's verwijderen die je niet meer gebruikt en je kunt natuurlijk een hulpprogramma als CCleaner aan het werk zetten. Dit alles gaat voorbij aan grote bestanden die je zelf hebt gemaakt en allang weer vergeten bent. Bekend zijn tijdelijke bestanden van een downloadprogramma, films die je nooit meer kijkt of grote voorbeeldbestanden van een programma.

Windows Verkenner schiet tekort om de ruimtevreters snel op te sporen en dat is precies waarmee GetFolderSize je kan helpen. GetFolderSize werkt het beste vanuit je verkenner. Klik met de rechtermuisknop op een map of schijfletter en kies GetFolderSize. Het voert een kort onderzoekje uit en toont vervolgens hoeveel ruimte de onderliggende mappen innemen. Vervolgens kun je de inhoud bekijken met Windows Verkenner en handmatig je bestanden verwijderen. Let op: verwijder nooit bestanden of mappen waarvan je niet weet waarvoor ze dienen.

Standaard toont GetFolderSize de omvang in megabytes (MB's) terwijl gigabytes (GB's) vaak handiger zijn. Klik op de knop MB en kies hier voor Gigabytes om de weergave aan te passen.

GetFolderSize toont hoeveel schijfruimte je mappen in beslag nemen.

Plaatje graag!

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De website van de makers van Media Preview is zwaar gedateerd, maar de functies van het programma zijn nog steeds actueel. Media Preview verbetert miniatuurweergaven van je bestanden in Verkenner. Bij sommige bestanden zie je bijvoorbeeld een icoontje van het programma waarmee je het bestand opent, in plaats van een impressie van de inhoud. Bij een filmbestand is het bijvoorbeeld prettig dat je een afbeelding ziet uit het videobestand in plaats van een icoontje van een afspeelprogramma. Dit geldt ook voor foto's. De meeste afbeeldingen krijgen keurig een miniatuur van de inhoud, maar niet altijd. Ook mp3's krijgen een icoontje van je afspeelprogramma voor muziek. Zou het niet leuk zijn om een kleine foto te zien van het albumhoesje? Dit en nog veel meer kun je regelen met Media Preview. Het programma heeft overzichtelijke tabbladen voor filmbestanden (Video Formats), afbeeldingen (Image Formats) en muziek (Audio Formats). Vink aan waarvan je wilt dat Media Preview je thumbnail regelt en bevestig met Apply. Met Restore system default settings keer je terug naar de standaardinstellingen van Windows.

Stresstest

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We gebruiken meestal een beperkte capaciteit van onze computer, maar hoe werkt je systeem onder extreme omstandigheden? HeavyLoad is een programma om je pc of laptop flink op zijn staart te trappen. Zoals de naam van het programma al doet vermoeden, haalt het alles uit de kast om je computer tot het uiterste te dwingen. Tijdens de test hoor je als het goed is dat de ventilator (fan) van je computer meer zijn best moet doen om de nodige koelcapaciteit te leveren. HeavyLoad kan in principe geen schade aanrichten aan je computer als alles in orde is, maar theoretisch is dit wel mogelijk als bijvoorbeeld de koeling defect is. HeavyLoad is ook handig voor mensen die zelf een computer in elkaar hebben gezet. Door het uiterste van je hardware te vragen, kun je nagaan of je systeem onder de zware belasting stabiel blijft werken.

Ontdek de grenzen van je computer met HeavyLoad.

Back-up met versiebeheer

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Yadis! Backup is een handig back-upprogramma dat zich richt op je belangrijkste bestanden. Voor veel mensen zijn dit Office-bestanden en daarvoor heeft Yadis! Backup een paar handige extraatjes aan boord. Met Backlog wordt de back-up bijgehouden, ook als het externe back-upmedium even niet beschikbaar is. Zodra het back-upmedium bereikbaar is, bijvoorbeeld omdat je weer in je thuisnetwerk bent en de NAS beschikbaar wordt, zal Yadis je reservekopie hier opslaan. Dit werkt uiteraard ook voor usb-sticks en externe usb-schijven. Een andere handige instelling is File versioning. Hiermee houdt het back-upprogramma versies bij van bestanden, zodat je altijd terug kunt vallen op een oudere documentversie.

Yadis! Backup maakt snel een goede back-up van je bestanden inclusief versiebeheer.

Spotify of Winamp?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We komen ze niet vaak tegen, en als ze al verschijnen is het vaak met een knipoog. We hebben het over alternatieve spotify-clients. Zo'n programma van een derde partij maakt het mogelijk om Spotify te gebruiken zonder de officiële Spotify-software.

Spotiamb is een minimalistische speler in het jasje van de klassieker Winamp. Winamp was ooit het populairste afspeelprogramma voor mp3's, maar is inmiddels ter ziele. De makers van Spotiamb brengen een ode aan Winamp met deze fraaie client. Spotiamb werkt alleen met een Spotify Premium-account en niet met de gratis versie van de bekende muziekdienst. Het programma blinkt niet uit in mogelijkheden, maar is vanuit nostalgisch oogpunt leuk om te proberen.

De website van de makers is soms slecht bereikbaar. Het programma is goed te downloaden via het downloadarchief Softpedia.

Spotiamb is een alternatieve Spotify-client met een knipoog naar Winamp.

Prestaties

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Windows had ooit standaard een prestatie-index aan boord waarmee je snel kon zien hoe het gesteld was met de mogelijkheden van bijvoorbeeld je processor en grafische kaart. Als je nu Windows 10 hebt, kun je een vergelijkbare index laten bepalen door ExperienceIndexOK. Het programma test de mogelijkheden van essentiële onderdelen. Dit resulteert in een cijfer voor je processor, werkgeheugen, opslag (SSD of harde schijf) en andere belangrijke onderdelen. Ook krijg je een eindcijfer. Dit cijfer is gelijk aan het minst presterende onderdeel. Zo kan het gebeuren dat een snel systeem toch een laag cijfer krijgt als bijvoorbeeld blijkt dat je grafische kaart de 'zwakste schakel' is.

ExperienceIndexOK beoordeelt de snelheid van je computer.

Pas op voor ongewenste software!

Veel programmamakers bundelen andere (ongewenste) programma's in hun installatieprocedure. Dit houdt in dat wanneer je een programma installeert, je er zomaar een of meer programma's bij krijgt. Ook worden soms instellingen van je browser aangepast en heb je plotseling een andere zoekmachine of extra werkbalk. Als we dergelijke praktijken tegenkomen bij freeware, maken we hier melding van. Het is echter altijd mogelijk dat er iets verandert tussen het tijdstip van testen en het moment dat je de besprekingen leest. Gelukkig zijn overbodige extra's en wijzigingen meestal eenvoudig te voorkomen door alert te zijn tijdens de installatieprocedure. Doorloop deze aandachtig en vink alle opties uit die je niet wilt installeren of wijzigen. Om de kans op ongewenste rommel te voorkomen kun je Unchecky gebruiken. Unchecky is allergisch voor dubieuze installatieperikelen en verwijdert de (meeste) vinkjes alvast voor je.

Als je Unchecky gebruikt, is de kans veel kleiner dat je per ongeluk ongewenste rommel installeert op je computer.

27 Reactie(s) op: Gratis software: De beste freeware-tips van 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 januari 2016 17:35 Anoniem
  volgens mij moet je gewoon voor ashampoo uninstaller betalen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2016 18:27 Anoniem
  waar staat die gratis versie dan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 13:34 hadamen
  W10Privacy wordt in Quarantaine geplaatst door GData internet security. Wie moet ik vertrouwen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:38 Anoniem
  Al eerder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 13:58 Jorispeterse
  W10 Privacy is gewoon veilig. Ik denk dat GData het programma preventief blokkeert, omdat het mogelijk ingrijpende dingen in het systeem kan wijzigen.

  Ik heb het nogmaals gedubbelcheckt met Virustotal, en die laat geen alarmbellen afgaan. https://www.virustotal.com/nl/file/cb153d7d124e5d0d7ae195164015dd167501080c0ae312e5776bbe066d3e2cca/analysis/1454331363/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2016 11:55 Kasander
  Even die PRTG Network Monitor uitgeprobeerd. En ik heb nog nooit zoveel foutmeldingen over m'n scherm zien komen. Dat m'n firewall eerst over de rooie ging kan ik me voorstellen dus heb ik volledig toegang gegeven. Maar daarna bleven de meldingen komen dat het programma nergens toegang toe kon krijgen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 08:07 Anoniem
  Foutvermelding bij downloaden Zipware
  Not Found

  The requested URL /downloads/Zipware-26-JAN-2016-V130.exe was not found on this server.

  Apache/2.2.9 (Debian) PHP/5.2.6-1+lenny16 with Suhosin-Patch Server at zipware.securesites.com.au Port 81
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 10:12 Anoniem
  Ik vind als knipprogramma Greenshot super. mag ook zakelijk gebruikt worden :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 14:27 Anoniem
  heb je remix os al geprobeerd is nu ook gratis ! vooral voor op een oude PC.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 11:22 Anoniem
  Het is weer allemaal voor Windows. Misschien moest ik toch maar mijn hcc-lidmaatschap opzeggen, als Mac-gebruiker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 15:39 Anoniem
  Eindelijk een pdf samenvoeg programma, helaas komt het niet door de virusscanner heen (Norton), test jullie daar ook op alvorens te publiceren?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 maart 2016 11:06 Jorispeterse
  Ja, we testen alle software met virustotal voordat we publiceren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2016 13:19 Anoniem
  Panda Cloud Cleaner hangt op laptop met Windows 7 Ultimate bij 11.4% in C:\Windows\system32\efsui.exe. In eerste instantie wilde de installatie ook niet lukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 11:43 Anoniem
  Helaas geen freeware voor Windows Vista
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 12:33 Anoniem
  PDF samenvoegen, downloaden lukt niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 13:21 Anoniem
  whatsrunning.net is niet bereikbaar. Als je het opzoekt in archive.orch zie je dat de laatste update van 20-4-2010 is…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 14:07 Anoniem
  Helaas wederom geen enkele freeware tip voor Linux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2016 10:24 Anoniem
  Win32DiskImager; Gaat er iets mis? Dan zet je de kopie terug op een ander geheugenkaartje.
  Win32DiskImager is prima programma, maar dit werkt maar in de helft van de gevallen. Als het aantal sectoren van het nieuwe, bijv. 8Gb, geheugenkaartje net iets minder is dan het aantal sectoren op het oude, 8Gb, kaartje, lukt dat niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2016 08:59 Anoniem
  Leuk maar wel alleen voor Win. Echte computerliefhebbers met een beetje verstand van zaken laten de spyware genaamd Windows 10 natuurlijk links liggen en draaien nu een Linux distro, ik b.v. Ubuntu als jullie ons vergeten kun je dat blad van jullie binnen 5 jaar wel opheffen en dat zou toch jammer zijn….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2016 16:54 Anoniem
  Computertotaal, geschikt voor Windows 7,8(1) en 10. NIET voor MacOS. Weer veel dank!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.