Gratis software: De beste freeware-tips van 2016

Door: robin-ooijevaar | 27 juni 2016 14:48

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9

Nieuw op Netflix

Geschikt voor: Android, iOS

Voor een keertje geen tooltje voor je normale computer, maar voor je smartphone of tablet: de app Upflix (ook voor Android)! Het is een superhandige uitbreiding op Netflix. Deze app geeft je op een andere manier toegang tot het assortiment van Netflix. Het geeft je om te beginnen iedere keer een seintje als Netflix iets nieuws aan zijn catalogus toevoegt (dit kun je uitzetten als je het vervelend vindt).

En ben je wel eens verlamd door de keuzestress op Netflix? Gebruik dan de Roulette-functie: met één druk op een knop geeft Upflix je een spontane kijksuggestie. Desgewenst kun je de roulette beperken tot een bepaald genre of mogen het alleen suggesties zijn die een minimaal aantal sterren heeft gekregen. Sowieso kun je alle categorieën laten sorteren op de scores die de films en series hebben gekregen op IMDB, Rotten Tomatoes enzovoort. Heb je iets gevonden wat je wilt zien? Klik op de playknop en de app schakelt gelijk over naar de gewone Netflix-app.

De iOS-app is al wat verder doorontwikkeld dan de Android-app, maar hopelijk wordt dat op termijn nog rechtgetrokken. Vooral het aantal categorieën op iOS is veel uitgebreider. De app is gratis, maar er worden wel advertenties getoond. In Android kun je voor een euro de advertenties verwijderen.

Vooral de Roulette-knop is geweldig: het geeft je een spontane kijksuggestie. Vind je die niet leuk? Nog een keer drukken: nieuwe ronde, nieuwe kans!

Firefox-tweaks

Geschikt voor: Firefox voor Windows

Computerexperts die Firefox gebruiken zijn vast bekend met de opdracht about:config in de adresbalk. Hiermee krijg je toegang tot alle verborgen Firefox-instellingen en kun je de browser nog beter tweaken dan al mogelijk is via de standaardopties. Helaas zijn de opties, zelfs voor sommige experts, te cryptisch omschreven. Dankzij het tooltje ConfigFox wordt dit een stuk vereenvoudigt, al kunnen beginners dit gereedschap beter niet gebruiken omdat bepaalde basiskennis nog steeds vereist is. De instellingen zijn onderverdeeld in hoofdcategorieën waarin je kunt grasduinen, bijvoorbeeld Privacy, Startup en Tweaks. In die rubrieken vind je de daadwerkelijke instellingen die je aanpast door een vinkje te plaatsen (of te verwijderen). Wijzig geen instellingen waarvan je niet weet waarvoor het dient.

Beter knipprogramma

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

In je startmenu vind je het Windows-hulpje genaamd Knipprogramma. Dit is een programmaatje waarmee je als het ware een foto maakt van je beeldscherm. De afbeelding bewaar je vervolgens als jpg- of png-bestand. We zijn blij met deze basisfunctionaliteit van Knipprogramma, maar het had wat ons betreft wel iets uitgebreider gemogen. In Microsoft Snip daarentegen vind je alles wat je nodig hebt om screenshots te maken en op te slaan.

Het programma maakt snel een 'snapshot' van je volledige beeld, een venster of eigen selectie. Je start Microsoft Snip via de PrintScreen-toets op je toetsenbord. Je kunt je muis ook midden bovenin je beeldscherm bewegen. Hier verschijnt vervolgens een extra menuutje. Je kunt in de schermafbeelding arceringen aanbrengen. Ook is het mogelijk om een gesproken bericht toe te voegen: je bewaart het screenshot dan vervolgens als filmbestand (mp4). Met deze truc kun je ook 'live arceringen' toevoegen aan je afbeelding terwijl je iets uitlegt. Uiteraard is het ook mogelijk om het screenshot te bewaren als png of jpg.

Microsoft Snip biedt alle functionaliteit die eigenlijk al in Knipprogramma aanwezig had moeten zijn.

Bestand 'bevrijden'

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Soms weigert Windows Verkenner mee te werken als je een bestand probeert te verplaatsen of verwijderen. In dit geval biedt FileASSASSIN uitkomst. Start FileASSASSIN en wijs het probleembestand aan. Vervolgens krijg je diverse opties om het bestand alsnog vrij te geven. FileASSASSIN kan bijvoorbeeld het programma dat het bestand in zijn greep houd afsluiten of hier een verzoek indienen om het bestand vrij te geven. Vervolgens kun je het bestand verplaatsen of verwijderen via Windows Verkenner. Als je een vinkje plaatst bij Delete file zal FileASSASSIN het bestand voor je verwijderen. Voor hardnekkige bestanden kun je ook de optie Use delete on Windows reboot function activeren. Hiermee wordt het bestand tijdens de volgende herstart automatisch verwijderd.

Hoewel het prettig is om FileASSASSIN achter de hand te hebben is voorzichtigheid toch geboden. Sommige bestanden zijn geblokkeerd met een reden, bijvoorbeeld omdat een (achtergrond)programma het bestand in gebruik heeft. Wees extra alert met systeembestanden om je Windows-installatie niet te verknallen.

FileASSASSIN verwijdert bestanden die je niet via Windows Verkenner kunt verwijderen.

Iconen opnieuw laden

Geschikt voor: Windows 10

Gaat er iets mis met de weergave van je icoontjes in Windows 10? Dan kun je dit eenvoudig oplossen met Thumbnail and Icon Cache Rebuilder. Het programma verwijdert opgeslagen tijdelijke versies (cache-versies) en stelt de iconen opnieuw in. Ditzelfde kan Thumbnail and Icon Cache Rebuilder doen voor de miniatuurweergaven van afbeeldingen. Vink de opties aan waarmee je problemen hebt en bevestig met Rebuild. Het programma is afkomstig van The Windows Club. Op deze website vind je meer handige hulpprogramma's om Windows 10 beter naar je hand te zetten en veelvoorkomende problemen op te lossen.

Netwerkmonitor

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je echt alles van je netwerk wilt weten en in de gaten wilt houden, dan heb je een zeer uitgebreid pakket nodig. Dit is precies wat PRTG Network Monitor te bieden heeft. Het programma kijkt welke apparatuur er in je netwerk te vinden is of erbij komt, bijvoorbeeld een smartphone die verbinding maakt via wifi of een computer die aan wordt gezet. Vervolgens kun je allerlei alerts instellen, maar ook bronnen in de gaten houden (zoals schijfruimte).

Vanwege de overvloed aan instellingen is PRTG Network Monitor niet voor beginners, maar leuk voor de fanatiekeling die alles in de gaten wil houden en niet vies is van technische termen. Omdat PRTG Network Monitor werkt met een eigen webserver is het noodzakelijk om direct na de installatie het wachtwoord te wijzigen van het programma. Het programma is grotendeels Nederlandstalig en dat werkt prettig. Er is ook een versie beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone.

De gratis versie van PRTG Network Monitor heeft beperkingen ten opzichte van de commerciële versie, maar biedt voor de meeste thuisnetwerken meer dan voldoende gereedschap.

PRTG Network Monitor bekijkt je thuisnetwerk en houdt dit voor je in de gaten.

27 Reactie(s) op: Gratis software: De beste freeware-tips van 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 januari 2016 17:35 Anoniem
  volgens mij moet je gewoon voor ashampoo uninstaller betalen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2016 18:27 Anoniem
  waar staat die gratis versie dan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 13:34 hadamen
  W10Privacy wordt in Quarantaine geplaatst door GData internet security. Wie moet ik vertrouwen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:38 Anoniem
  Al eerder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 13:58 Jorispeterse
  W10 Privacy is gewoon veilig. Ik denk dat GData het programma preventief blokkeert, omdat het mogelijk ingrijpende dingen in het systeem kan wijzigen.

  Ik heb het nogmaals gedubbelcheckt met Virustotal, en die laat geen alarmbellen afgaan. https://www.virustotal.com/nl/file/cb153d7d124e5d0d7ae195164015dd167501080c0ae312e5776bbe066d3e2cca/analysis/1454331363/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2016 11:55 Kasander
  Even die PRTG Network Monitor uitgeprobeerd. En ik heb nog nooit zoveel foutmeldingen over m'n scherm zien komen. Dat m'n firewall eerst over de rooie ging kan ik me voorstellen dus heb ik volledig toegang gegeven. Maar daarna bleven de meldingen komen dat het programma nergens toegang toe kon krijgen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 08:07 Anoniem
  Foutvermelding bij downloaden Zipware
  Not Found

  The requested URL /downloads/Zipware-26-JAN-2016-V130.exe was not found on this server.

  Apache/2.2.9 (Debian) PHP/5.2.6-1+lenny16 with Suhosin-Patch Server at zipware.securesites.com.au Port 81
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 10:12 Anoniem
  Ik vind als knipprogramma Greenshot super. mag ook zakelijk gebruikt worden :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 14:27 Anoniem
  heb je remix os al geprobeerd is nu ook gratis ! vooral voor op een oude PC.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 11:22 Anoniem
  Het is weer allemaal voor Windows. Misschien moest ik toch maar mijn hcc-lidmaatschap opzeggen, als Mac-gebruiker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 15:39 Anoniem
  Eindelijk een pdf samenvoeg programma, helaas komt het niet door de virusscanner heen (Norton), test jullie daar ook op alvorens te publiceren?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 maart 2016 11:06 Jorispeterse
  Ja, we testen alle software met virustotal voordat we publiceren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2016 13:19 Anoniem
  Panda Cloud Cleaner hangt op laptop met Windows 7 Ultimate bij 11.4% in C:\Windows\system32\efsui.exe. In eerste instantie wilde de installatie ook niet lukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 11:43 Anoniem
  Helaas geen freeware voor Windows Vista
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 12:33 Anoniem
  PDF samenvoegen, downloaden lukt niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 13:21 Anoniem
  whatsrunning.net is niet bereikbaar. Als je het opzoekt in archive.orch zie je dat de laatste update van 20-4-2010 is…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 14:07 Anoniem
  Helaas wederom geen enkele freeware tip voor Linux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2016 10:24 Anoniem
  Win32DiskImager; Gaat er iets mis? Dan zet je de kopie terug op een ander geheugenkaartje.
  Win32DiskImager is prima programma, maar dit werkt maar in de helft van de gevallen. Als het aantal sectoren van het nieuwe, bijv. 8Gb, geheugenkaartje net iets minder is dan het aantal sectoren op het oude, 8Gb, kaartje, lukt dat niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2016 08:59 Anoniem
  Leuk maar wel alleen voor Win. Echte computerliefhebbers met een beetje verstand van zaken laten de spyware genaamd Windows 10 natuurlijk links liggen en draaien nu een Linux distro, ik b.v. Ubuntu als jullie ons vergeten kun je dat blad van jullie binnen 5 jaar wel opheffen en dat zou toch jammer zijn….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2016 16:54 Anoniem
  Computertotaal, geschikt voor Windows 7,8(1) en 10. NIET voor MacOS. Weer veel dank!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.