Gratis software: De beste freeware-tips van 2016

Door: robin-ooijevaar | 27 juni 2016 14:48

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9

Pdf's samenvoegen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Windows 10 heeft functie aan boord om pdf's te maken. Hiervoor wordt een virtuele pdf-printer gebruikt genaamd Microsoft print to PDF. Zodra je een afdruk maakt naar deze printer kun je een pdf-bestand opslaan. Geen Windows 10? Dan kun je een apart programma installeren om pdf's te maken via een virtuele pdf-printer. Probeer PrimoPDF of Bullzip PDF Printer.

Soms is het handig om meerdere pdf's samen te voegen tot één pdf-bestand, bijvoorbeeld een Word-document, grafiek uit Excel en een paar Powerpoint-slides. In dit geval biedt PDF Combiner de helpende hand. Open het programma en sleep de pdf's die je wilt samenvoegen naar het venster van PDF Combiner. Pas eventueel de volgorde aan van je pdf's met de knoppen Move up en Move down. Bewaar je pdf met de knop Combine PDF's. Er wordt een nieuw bestand aangemaakt. Je originele bestanden blijven behouden.

PDF Combiner voegt pdf-bestanden samen tot één pdf-bestand.

Waar blijft mijn tijd?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Na een dag werken achter de computer vraag je je misschien weleens af: "Wat heb ik allemaal gedaan"? ManicTime Free kan deze vraag beantwoorden door een goed overzicht te geven van alle programma's die je gebruikt hebt. ManicTime Free valt in de categorie 'installeren en vergeten'. Na een dag of twee is het leuk om ManicTime Free te openen en te zien wat er allemaal verzameld is. Uiteraard bewaart ManicTime Free geen persoonlijke gegevens, het gaat puurt om statistische gegevens. Onder in beeld kun je een filter opgeven, bijvoorbeeld Chrome om te zien wanneer en hoe lang je deze browser hebt gebruikt. Je kunt ook specifiek zoeken op een website. Als je Facebook aanvinkt, zie je hoe lang je hier actief bent geweest. Naast de gratis versie van ManicTime Free is er een betaalde versie met meer functies. De basisfunctionaliteit van ManicTime Free zal voor de meeste mensen voldoende zijn.

ManicTime kijkt wat je allemaal doet op de computer en welke programma's je gebruikt.

Back-up Raspberry Pi

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Win32DiskImager is bedoeld om usb-sticks te clonen naar een digitaal bestand op je harde schijf (of SSD). Niet iedereen zal dit handig vinden, maar voor Raspberry Pi-gebruikers is Win32DiskImager wel bijzonder handig! Als je veel tijd gestoken hebt in je Raspberry Pi-project, bijvoorbeeld om een mediacenter te maken, dan wil je dat niet zomaar verloren laten gaan. Iedereen die weleens zijn geheugenkaartje van z'n Pi kapot heeft gemaakt (een stroomstoring is voldoende) weet hoe vervelend de gevolgen hiervan zijn. Met Win32DiskImager maak je een exacte kopie van je (micro)SD-kaartje. Gaat er iets mis? Dan zet je de kopie terug op een ander geheugenkaartje. Plaats de geheugenkaart in je kaartlezer. Wijs de schijfletter van je geheugenkaart aan bij Device. Geef een bestandsnaam op bij Image file en klik op Read. Er wordt nu een kopie bewaard. Terugzetten gaat op dezelfde manier, maar dan klik je op de knop Write.

Win32DiskImager maakt een exacte kopie van je Raspberry Pi.

Meer privacy graag!

Geschikt voor: Windows 10

Dat jouw computer met Windows 10 informatie verzamelt en doorstuurt is geen nieuws, maar dat je hier eenvoudig een stokje voor kunt steken is minder bekend. W10Privacy toont een lange lijst met zaken die te maken hebben met privacy en aanverwante tweaks. Om het overzicht enigszins te behouden maakt W10Privacy gebruik van tabbladen Explorer, Edge, Privacy en Telemetry. W10Privacy kleurt de opties die je kunt aanpassen groen (aanbevolen instelling, bijna geen 'bijwerkingen'), oranje (gedeeltelijk aanbevolen, aandacht vereist) of rood (mogelijk negatieve gevolgen voor je computer). Dankzij deze kleurcodering kun je redelijk veilig met W10Privacy werken. Start het programma als beheerder om alle opties zichtbaar te maken. W10Privacy is een krachtig programma waarmee je ook je computer in gevaar kunt brengen, bijvoorbeeld door Windows Update uit te schakelen. Wijzig dus niet zomaar alles wat je tegenkomt, maar bekijk elke instelling kritisch. Wijzig geen instellingen waarvan je niet weet waarvoor het dient. W10Privacy stelt voor om een systeemherstelpunt aan te maken. Neem deze aanbeveling ter harte.

W10Privacy legt alle Windows 10-privacyinstellingen onder een vergrootglas zodat je zelf kunt bepalen wat je wel of niet toestaat.

Beter deinstalleren

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Soms zien we populaire freeware plotseling veranderen in betaalsoftware. Betaalsoftware wordt bijna nooit freeware, maar er zijn uitzonderingen! Ashampoo Uninstaller is zo'n programma. Ashampoo Uninstaller helpt bij het grondig verwijderen van geïnstalleerde programma's. Hierbij probeert Ashampoo Uninstaller alle sporen te verwijderen. De optie Guard is aan te raden, evenals het automatisch opstarten met Windows. Zo kan Ashampoo Uninstaller nog beter zijn werk doen door mee te kijken als je een nieuw programma installeert. Deze informatie wordt weer gebruikt als je een programma ooit wilt verwijderen. Wees voorzichtig met de mogelijkheden achter de knop Tools. Hier zijn verouderde technieken te vinden die niet helemaal veilig zijn voor elke computer.

Ashampoo Uninstaller helpt bij het grondig verwijderen van programma's inclusief hardnekkige restjes.

Beveiligingscamera

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We gebruiken onze webcam voornamelijk voor Skype, maar er is nog een taak waarvoor je je (ingebouwde) webcam kunt inzetten, namelijk als beveiligingscamera. Met iSpy is het snel geregeld. Het programma is Nederlandstalig en je hoeft bijna niets in te stellen. Voeg eerst je camera toe en controleer de instellingen voor bewegingsdetectie en beeldkwaliteit. Je kunt uitgebreide 'triggers' instellen. Een 'trigger' is een gebeurtenis waarna iSpy een opname moet starten. Zelfs als je (bijna) niets aanpast, maakt iSpy goede opnames. Deze verschijnen in een tijdlijn met datum/tijd-aanduiding. Dubbelklik op een moment dat je wilt terugkijken. iSpy toont je video in het ingebouwde afspeelprogramma. Klik op Media toegang / Bestanden als je de opnames in de Windows Verkenner wilt bekijken.

De gratis versie van iSpy is beperkt tot gebruik in je eigen netwerk. Wil je ook op afstand toegang tot de beelden? Dan bieden de makers meerdere abonnementen aan. Een overzicht van de mogelijkheden en kosten vind je op de website van de makers.

Tijdelijk mailadres

Sommige programma's zijn gratis, maar willen wel dat je jezelf registreert of een kosteloze licentiecode aanvraagt. Een voorbeeld hiervan is Ashampoo Uninstaller. Er wordt dwingend om je mailadres gevraagd. Steeds meer mensen zien dat er een verband is tussen 'je mailadres ergens achterlaten' en 'ongewenste mail'. Maar hoe krijg je je gratis dan licentiecode binnen? Het antwoord komt van een anoniem tijdelijk mailadres, bijvoorbeeld van 10 Minute Mail. Door de website te bezoeken krijg je een mailadres toegewezen dat tien minuten blijft bestaan. Dat is voldoende om een mail binnen te krijgen om een dienst of programma te activeren. 10 Minute Mail kent geen instellingen en het werkt direct vanuit je browser. Als je meer tijd nodig hebt, kun je het mailadres met één muisklik nog eens tien minuten laten bestaan.

27 Reactie(s) op: Gratis software: De beste freeware-tips van 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 januari 2016 17:35 Anoniem
  volgens mij moet je gewoon voor ashampoo uninstaller betalen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2016 18:27 Anoniem
  waar staat die gratis versie dan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 13:34 hadamen
  W10Privacy wordt in Quarantaine geplaatst door GData internet security. Wie moet ik vertrouwen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 16:38 Anoniem
  Al eerder
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2016 13:58 Jorispeterse
  W10 Privacy is gewoon veilig. Ik denk dat GData het programma preventief blokkeert, omdat het mogelijk ingrijpende dingen in het systeem kan wijzigen.

  Ik heb het nogmaals gedubbelcheckt met Virustotal, en die laat geen alarmbellen afgaan. https://www.virustotal.com/nl/file/cb153d7d124e5d0d7ae195164015dd167501080c0ae312e5776bbe066d3e2cca/analysis/1454331363/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2016 11:55 Kasander
  Even die PRTG Network Monitor uitgeprobeerd. En ik heb nog nooit zoveel foutmeldingen over m'n scherm zien komen. Dat m'n firewall eerst over de rooie ging kan ik me voorstellen dus heb ik volledig toegang gegeven. Maar daarna bleven de meldingen komen dat het programma nergens toegang toe kon krijgen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 08:07 Anoniem
  Foutvermelding bij downloaden Zipware
  Not Found

  The requested URL /downloads/Zipware-26-JAN-2016-V130.exe was not found on this server.

  Apache/2.2.9 (Debian) PHP/5.2.6-1+lenny16 with Suhosin-Patch Server at zipware.securesites.com.au Port 81
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 10:12 Anoniem
  Ik vind als knipprogramma Greenshot super. mag ook zakelijk gebruikt worden :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 maart 2016 14:27 Anoniem
  heb je remix os al geprobeerd is nu ook gratis ! vooral voor op een oude PC.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 11:22 Anoniem
  Het is weer allemaal voor Windows. Misschien moest ik toch maar mijn hcc-lidmaatschap opzeggen, als Mac-gebruiker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 maart 2016 15:39 Anoniem
  Eindelijk een pdf samenvoeg programma, helaas komt het niet door de virusscanner heen (Norton), test jullie daar ook op alvorens te publiceren?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 maart 2016 11:06 Jorispeterse
  Ja, we testen alle software met virustotal voordat we publiceren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 maart 2016 13:19 Anoniem
  Panda Cloud Cleaner hangt op laptop met Windows 7 Ultimate bij 11.4% in C:\Windows\system32\efsui.exe. In eerste instantie wilde de installatie ook niet lukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 11:43 Anoniem
  Helaas geen freeware voor Windows Vista
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 12:33 Anoniem
  PDF samenvoegen, downloaden lukt niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 13:21 Anoniem
  whatsrunning.net is niet bereikbaar. Als je het opzoekt in archive.orch zie je dat de laatste update van 20-4-2010 is…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 14:07 Anoniem
  Helaas wederom geen enkele freeware tip voor Linux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2016 10:24 Anoniem
  Win32DiskImager; Gaat er iets mis? Dan zet je de kopie terug op een ander geheugenkaartje.
  Win32DiskImager is prima programma, maar dit werkt maar in de helft van de gevallen. Als het aantal sectoren van het nieuwe, bijv. 8Gb, geheugenkaartje net iets minder is dan het aantal sectoren op het oude, 8Gb, kaartje, lukt dat niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2016 08:59 Anoniem
  Leuk maar wel alleen voor Win. Echte computerliefhebbers met een beetje verstand van zaken laten de spyware genaamd Windows 10 natuurlijk links liggen en draaien nu een Linux distro, ik b.v. Ubuntu als jullie ons vergeten kun je dat blad van jullie binnen 5 jaar wel opheffen en dat zou toch jammer zijn….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 mei 2016 16:54 Anoniem
  Computertotaal, geschikt voor Windows 7,8(1) en 10. NIET voor MacOS. Weer veel dank!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.