Gratis software: De 13 beste freeware-tips van april

© PXimport

Gratis software: De 13 beste freeware-tips van april

Geplaatst: 30 april 2015 - 04:39

Aangepast: 14 december 2022 - 15:38

Robbin Ooijevaar

Vervelend, een lege portemonnee terwijl je ook nog wilt investeren in goede software om foto's te bewerken, programma's te verwijderen en je pc op te schonen. Niet altijd is er geld nodig om (legaal) dergelijke software binnen te halen. Deze 13 freeware-tips bewijzen dat.

Tip 01: Muziekspeler

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Winyl lijkt op het eerste gezicht misschien het zoveelste afspeelprogramma voor mp3's, maar is dat niet! Winyl is een licht programma en werkt zeer intuïtief. Dit laatste is te danken aan de minimalistische vormgeving. Je bladert snel door je muziekcollectie, bijvoorbeeld op basis van de artiest of door een map aan te klikken. De map-selectie is handig als je je tags niet goed op orde hebt, maar wel weet waar een liedje of album op je schijf staat. Uiteraard is er een goede zoekfunctie aanwezig. Voor de liefhebber biedt Winyl uitgebreide mogelijkheden om de tags van je mp3-bestanden op orde te krijgen.

Naast mp3's kan Winyl ook minder bekende (maar wel populaire!) muziekbestanden afspelen, zoals ogg, flac en ape. Vooral de snelheid en intuïtieve werking maken Winyl de moeite waard om uit te proberen.

 

© PXimport

Tip 01 Winyl is een fraai programma om optimaal van je mp3-collectie te genieten.

Tip 02: Fotocollage

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Photo Collage Creator oogt oubollig, maar schijn bedriegt. Met dit programma kun je van verschillende foto's een collage maken. Zo creëer je snel een leuk cadeau, een herinnering aan een feestelijke gebeurtenis of misschien zelfs een foto om in te lijsten. Photo Collage Creator kost niets, maar vereist na 24 dagen een gratis registratie. Het programma kan op diverse manieren worden gebruikt. De eenvoudigste manier werkt via Quick spill. Wijs de map aan met je foto's en je krijgt direct een voorbeeld te zien van de collage. Als je echt een retro-collage wilt maken, kun je allerlei kleurtjes en schaduwen kiezen. Verwijder dit alles voor een strakke, 'schone' collage. Klik op Spill om de collage op te slaan.

 

© PXimport

Tip 02 Met Photo Collage Creator maak je snel een fraaie fotocollage.

Tip 03: Photoshop Express

Geschikt voor: Windows 8(.1)

Adobe Photoshop Express heeft inhoudelijk weinig overlap met Photoshop, alleen de programmanaam en de makers komen overeen met het bekende Adobe Photoshop. Adobe Photoshop Express is een app voor Windows 8 om je foto's snel te bewerken. De bewerkingen zijn beperkt, maar handig. Zo kun je snel een afbeelding croppen (bijsnijden) of de kleuren bijstellen. Gebruik de knop View diff om direct tijdens een bewerking het verschil te zien ten opzichte van het origineel (of de vorige bewerking). De wonderknop Autofix past snel enkele basisbewerkingen toe om de foto iets op te krikken, maar verwacht hier niet te veel van. Met Red Eye kun je de bekende rode ogen verwijderen. Niet spannend, wel handig!

 

© PXimport

Tip 03 Adobe Photoshop Express is een handige app voor Windows 8(.1) om snel basale fotobewerkingen uit te voeren.

Tip 04: Internetherstel

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Internetstoringen zijn vervelend en soms niet eenvoudig op te lossen. Ligt het probleem bij je modem, aan de draadloze verbinding, het aansluitkabeltje of een verkeerde Windows-instelling? Meestal bewandel je op je zoektocht diverse wegen, waarbij je steeds een onderdeel uitsluit. Reset-TCPIP richt zich specifiek op technische TCP/IP-instellingen in Windows. Het gebruik is eenvoudig en biedt geen enkele garantie op succes, maar je sluit wel snel uit dat er iets mis is met een IP-instelling. Vink de onderdelen aan die je wilt repareren en klik op Apply. Je TCP/IP-instellingen en (bijna) al het gerelateerde worden teruggezet naar de standaardinstellingen.

 

© PXimport

Tip 04 Reset-TCPIP herstelt een haperende internet- of netwerkverbinding door je netwerkinstellingen te resetten.

 

© PXimport

Tip 05 Open Hardware Monitor leest sensors uit en toont onder andere de temperatuur van je processor en harde schijf.

Tip 05: Sensors

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Je computer heeft net als je auto allerlei sensors om informatie uit te lezen van onderdelen. De informatie is standaard verborgen, maar met Open Hardware Monitor maak je de gegevens snel inzichtelijk. Je ziet bijvoorbeeld de temperatuur van onderdelen als je processor en harde schijf. Ook de voltages worden getoond en je kunt de processorsnelheid aflezen. Het uitlezen van je sensors is leuk voor de nerds onder ons, maar ook handig als je bijvoorbeeld een zelfbouwsysteem hebt. Dankzij Open Hardware Monitor kun je controleren of je systeem voldoende wordt gekoeld. Dit geldt ook voor stille media-pc's op de tv die je misschien hebt opgeborgen in een kast.

Open Hardware Monitor heeft geen installatieprocedure. Pak het zip-bestand uit en start het programma met OpenHardwareMonitor.exe via de Windows Verkenner.

Tip 06: Veiligheid

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Heb je het gevoel dat je beveiligingsprogramma een steekje heeft laten vallen? Laat je systeem onderzoeken door Dr.Web CureIt Free. Deze klassieker hebben we al eerder behandeld, maar hij blijft functioneel. Download de meest recente versie en laat je computer nalopen op gevaren. Gevonden bedreigingen kun je direct oplossen.

Dr.Web CureIt biedt geen permanente beveiliging. Het is dus geen vervanging van je beveiligingsprogramma. Gratis voor persoonlijk gebruik.

 

© PXimport

Tip 06 De klassieke virusruimer Dr.Web CureIt Free biedt een goede second opinion voor je computer.

Tip 07: Energiebeheer

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

De mogelijkheden van Windows Energiebeheer zijn redelijk uitgebreid, maar het kan altijd beter. SmartPower heeft zeer veel opties om je energiebeheer nog beter af te stemmen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven wanneer je je computer wilt afsluiten of opstarten. Dit laatste werkt niet op elke computer, maar het afsluiten is handig als je je computers thuis bijvoorbeeld niet nachtenlang wilt laten aanstaan. Je kunt optioneel een processorbelasting instellen, zodat je systeem niet uitschakelt op het moment dat je ermee werkt. Het is zelfs mogelijk om aan te geven dat als een bepaald proces actief is, bijvoorbeeld Word of Chrome, je systeem aan blijft. Bij Target power state bepaal je welke energiestand je wilt activeren met SmartPower, bijvoorbeeld hibernate in plaats van shutdown (afsluiten). SmartPower is gratis voor persoonlijk gebruik. Voor laptop-gebruikers geldt een waarschuwing: doordat SmartPower je systeem ook kan inschakelen, kun je het programma beter niet instellen als je je laptop regelmatig opbergt in een tas.

 

© PXimport

Tip 07 SmartPower kan je computer uitschakelen of in stand-by zetten volgens een tijdschema of bij een bepaalde gebeurtenis.

Pas op voor ongewenste software!

Veel programmamakers bundelen andere (ongewenste) programma's in hun installatieprocedure. Wanneer je een programma installeert, krijg je er dan zomaar één of meer andere bij. Ook worden soms instellingen van je browser aangepast en heb je plotseling een andere zoekmachine of extra werkbalk. Als we dergelijke praktijken tegenkomen bij freeware, maken we hier melding van. Het is echter altijd mogelijk dat er iets verandert tussen het tijdstip van testen en het moment dat je de besprekingen leest. Gelukkig zijn overbodige extra's en wijzigingen meestal eenvoudig te voorkomen door alert te zijn tijdens de installatieprocedure. Doorloop deze aandachtig en vink alle opties uit die je niet wilt installeren of wijzigen.

 

© PXimport

Wees altijd alert als je een programma installeert. Voordat je het weet, installeer je overbodige extra's of worden er instellingen aangepast.

Tip 08: Verdacht bestand

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je na het downloaden van een verdacht bestand twijfelt aan je virusscanner, dan kun je bij www.virustotal.com terecht voor een second opinion. Deze website onderzoekt je bestand met meer dan veertig beveiligingsprogramma's en toont per programma de uitslag. Zo kun je snel beoordelen of het bestand veilig is, er mogelijk iets aan de hand is of dat je hebt te maken met een vals alarm (false positive). Voor wie regelmatig programma's downloadt en uitprobeert, is PhrozenSoft VirusTotal Uploader een aanrader. Je kunt programma's dan nog eenvoudiger laten controleren. Sleep het bestand naar het PhrozenSoft VirusTotal Uploader-venster en de rest gaat automatisch. PhrozenSoft VirusTotal Uploader stuurt het bestand naar de website en toont de bevindingen.

 

© PXimport

Tip 08 Gebruik PhrozenSoft VirusTotal Uploader als je regelmatig bestanden laat onderzoeken door www.virustotal.com.

Tip 09: Verwijderen?

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Programma's zijn in de regel eenvoudig te de-installeren, maar vooral beginners kunnen hier toch moeite mee hebben. We hebben het niet over de de-installatieprocedure, maar over de vraag: wat is dit en heb ik het echt nodig? Should I remove it speelt hier slim op in. Het programma toont een overzicht van je geïnstalleerde software. Klik een programma aan en kies Uninstall om het programma direct te verwijderen. Heb je geen idee waarvoor een programma dient? Klik dan op What is this. Je webbrowser wordt opgestart en je krijgt, indien beschikbaar, uitgebreide Engelstalige informatie over het programma. Op basis van deze gegevens weet je waarvoor een programma dient en kun je beslissen of je het wilt verwijderen. Bij twijfel luidt het advies: niet verwijderen. Anders verwijder je wellicht per ongeluk een hulpprogramma dat je computer nodig heeft om correct te functioneren.

 

© PXimport

Tip 09 Should I remove it helpt bij het beantwoorden van de vraag: kan dit echt weg?

Tip 10: Polaroid

Geschikt voor: Mac OS X, Windows Vista, 7, 8(.1)

Je kent de instant camera van Polaroid misschien uit de schiettent op de kermis of van 'de man met de rozen' uit het café. De foto rolt direct uit het apparaat en na een paar minuten verschijnt de afbeelding. Poladroid is een polaroidcamera voor bestaande foto's op je computer. Het programma toont een polaroidcamera. Sleep een afbeelding naar deze virtuele camera en je hoort dat er een kiekje wordt gemaakt. Deze verschijnt direct in beeld, maar de afbeelding is nog bruin. Je moet even geduld hebben voordat de daadwerkelijke foto verschijnt. Het eindresultaat probeert de effecten van een echte polaroidfoto te benaderen, compleet met een paar vette vingerafdrukken en krasjes. Het is alsof de foto al jaren in een laatje heeft gelegen.

 

© PXimport

Tip 10 Poladroid geeft je foto's een fraai retro-effect.

Tip 11: Fotozakmes

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Als je foto's wilt bewerken, heb je een fotobewerkingsprogramma als Photoshop nodig. Het 'verwerken' van foto's is iets anders. Denk aan het verkleinen, roteren of toepassen van bepaalde effecten op diverse foto's tegelijk. Hiervoor is een Zwitsers zakmes nodig voor fotobestanden en dat is precies wat Hornil Photo Resizer heeft te bieden. De programmanaam doet vermoeden dat je er alleen foto's groter of kleiner mee kunt maken, maar je kunt er veel meer mee! Sleep de foto's die je wilt verwerken via de Windows Verkenner naar het Hornil Photo Resizer-venster of gebruik de knop Add in het programma. Geef aan wat je wilt doen, bijvoorbeeld roteren (Rotate) en/of het formaat aanpassen (Resize). Je kunt je foto's ook een nieuwe naam geven of zelfs een watermerk toevoegen. Dit laatste is handig als je bijvoorbeeld mooie foto's maakt, deze online publiceert en niet wilt dat derden deze zomaar gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld je naam of het adres van je website als watermerk toevoegen.

 

© PXimport

Tip 11 Hornil Photo Resizer is een Zwitsers zakmes voor je foto's en kan onder andere afbeeldingen verkleinen en batchmatig verwerken.

Tip 12: Klokjes

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Veel mensen grijpen naar hun telefoon om een kattenbelletje in te stellen. Dankzij Free Alarm Clock hoef je je ogen niet van je computerbeeldscherm te halen. Je kunt snel diverse alarmen instellen; altijd handig om achter de hand te hebben! Overdrijf het niet, want als het overzicht zoek raakt, sla je met Free Alarm Clock de plank mis. Je kunt een alarm automatisch laten herhalen en uiteraard het geluid aanpassen. Hoewel Free Alarm Clock fraaie wekgeluiden heeft, kun je het programma niet als echte wekker gebruiken. Als je computer uit staat of in slaapstand is, blijft het stil en mis je het alarm. Voor gebruik overdag is Free Alarm Clock handig om bijvoorbeeld niet te vergeten om regelmatig even te strekken als je langdurig achter je computerscherm werkt.

 

© PXimport

Tip 12 Free Alarm Clock kan diverse wekkers/alarmen instellen.

Tip 13: Systeemgereedschap

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Synei System Utilities is een krachtig programma om je computer te optimaliseren en op te schonen. Hoewel het programma zeer gebruiksvriendelijk is, hebben we toch gekozen voor een hoge moeilijkheidsgraad. Het bevat namelijk ook onderdelen die je beter niet kunt gebruiken, zoals defragmenteren en register opruimen. Deze acties kunnen zelfs schadelijk zijn. Opschonen PC en Boost opstarten zijn veilig te gebruiken om overbodige bestanden te verwijderen en het opstartproces te versnellen. Kijk bij voorkeur bij Gereedschapskist voor meer controle over de programmamogelijkheden.

Als je eenmaal weet welke onderdelen van Synei System Utilities je handig vindt, kun je deze ook automatisch laten uitvoeren. Kijk hiervoor bij Gereedschapskist / Persoonlijk / Schema Manager.

Tijdens het gebruik biedt Synei System Utilities aan om een systeemherstelpunt aan te maken. Dit is, vooral voor beginners, aan te raden. Gaat er iets mis? Dan kun je terugkeren naar dit herstelpunt via Windows Systeemherstel.

 

© PXimport

Tip 13 Synei System Utilities biedt een allegaartje aan systeemgereedschap, van zeer bruikbaar tot minder handig.

Weet waar je downloadt

We vermelden bij elke bespreking de website van de makers. Hiervan kun je het programma veilig downloaden. Omdat de benamingen van websites soms ingewikkeld zijn, is de kans groot dat je de naam van het programma intypt in Google. Dit werkt sneller, maar er is een risico. Controleer of je wordt doorgeleid naar de website van de makers of een betrouwbaar downloadarchief. Let er ook op dat je niet op een advertentielink klikt. Sommige links ogen zeer vertrouwd, maar kunnen je doorverwijzen naar een ander product of een aangepaste installatieprocedure met verborgen extra's.

 

© PXimport

Zoek je een programma op in Google? Let dan op naar welke website je wordt doorgestuurd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten