Gratis software: De 13 beste freeware-tips van april

Door: robbin-ooijevaar | 30 april 2015 08:39

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Vervelend, een lege portemonnee terwijl je ook nog wilt investeren in goede software om foto's te bewerken, programma's te verwijderen en je pc op te schonen. Niet altijd is er geld nodig om (legaal) dergelijke software binnen te halen. Deze 13 freeware-tips bewijzen dat.

Tip 01: Muziekspeler

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Winyl lijkt op het eerste gezicht misschien het zoveelste afspeelprogramma voor mp3's, maar is dat niet! Winyl is een licht programma en werkt zeer intuïtief. Dit laatste is te danken aan de minimalistische vormgeving. Je bladert snel door je muziekcollectie, bijvoorbeeld op basis van de artiest of door een map aan te klikken. De map-selectie is handig als je je tags niet goed op orde hebt, maar wel weet waar een liedje of album op je schijf staat. Uiteraard is er een goede zoekfunctie aanwezig. Voor de liefhebber biedt Winyl uitgebreide mogelijkheden om de tags van je mp3-bestanden op orde te krijgen.

Naast mp3's kan Winyl ook minder bekende (maar wel populaire!) muziekbestanden afspelen, zoals ogg, flac en ape. Vooral de snelheid en intuïtieve werking maken Winyl de moeite waard om uit te proberen.

Tip 01 Winyl is een fraai programma om optimaal van je mp3-collectie te genieten.

Tip 02: Fotocollage

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Photo Collage Creator oogt oubollig, maar schijn bedriegt. Met dit programma kun je van verschillende foto's een collage maken. Zo creëer je snel een leuk cadeau, een herinnering aan een feestelijke gebeurtenis of misschien zelfs een foto om in te lijsten. Photo Collage Creator kost niets, maar vereist na 24 dagen een gratis registratie. Het programma kan op diverse manieren worden gebruikt. De eenvoudigste manier werkt via Quick spill. Wijs de map aan met je foto's en je krijgt direct een voorbeeld te zien van de collage. Als je echt een retro-collage wilt maken, kun je allerlei kleurtjes en schaduwen kiezen. Verwijder dit alles voor een strakke, 'schone' collage. Klik op Spill om de collage op te slaan.

Tip 02 Met Photo Collage Creator maak je snel een fraaie fotocollage.

Tip 03: Photoshop Express

Geschikt voor: Windows 8(.1)

Adobe Photoshop Express heeft inhoudelijk weinig overlap met Photoshop, alleen de programmanaam en de makers komen overeen met het bekende Adobe Photoshop. Adobe Photoshop Express is een app voor Windows 8 om je foto's snel te bewerken. De bewerkingen zijn beperkt, maar handig. Zo kun je snel een afbeelding croppen (bijsnijden) of de kleuren bijstellen. Gebruik de knop View diff om direct tijdens een bewerking het verschil te zien ten opzichte van het origineel (of de vorige bewerking). De wonderknop Autofix past snel enkele basisbewerkingen toe om de foto iets op te krikken, maar verwacht hier niet te veel van. Met Red Eye kun je de bekende rode ogen verwijderen. Niet spannend, wel handig!

Tip 03 Adobe Photoshop Express is een handige app voor Windows 8(.1) om snel basale fotobewerkingen uit te voeren.

Tip 04: Internetherstel

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Internetstoringen zijn vervelend en soms niet eenvoudig op te lossen. Ligt het probleem bij je modem, aan de draadloze verbinding, het aansluitkabeltje of een verkeerde Windows-instelling? Meestal bewandel je op je zoektocht diverse wegen, waarbij je steeds een onderdeel uitsluit. Reset-TCPIP richt zich specifiek op technische TCP/IP-instellingen in Windows. Het gebruik is eenvoudig en biedt geen enkele garantie op succes, maar je sluit wel snel uit dat er iets mis is met een IP-instelling. Vink de onderdelen aan die je wilt repareren en klik op Apply. Je TCP/IP-instellingen en (bijna) al het gerelateerde worden teruggezet naar de standaardinstellingen.

Tip 04 Reset-TCPIP herstelt een haperende internet- of netwerkverbinding door je netwerkinstellingen te resetten.

6 Reactie(s) op: Gratis software: De 13 beste freeware-tips van april

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 mei 2015 13:22 hvdkleij
  Beste Computertotaal, ik heb op aanraden van u Dr.Web CureIt Free geinstalleerd en gedraaid. Nadat het programma aangaf dat er bedreigingen waren gevonden heb ik het programma die laten verwijderen. Ik moest toen de PC opnieuw opstarten.

  Na het opstarten was mijn PC met Windows 8.1 volledig van slag en kon niet meer hersteld worden. Hij bleef bij het opstarten in een lus zitten met de melding dat er een fout bij het opstarten was gevonden en startte weer opnieuw op.

  Ik had een USB-stick met reserve Windows maar ook die kreeg de fout er niet uit. Ik heb 4 systeem herstellingen geprobeerd en ook dat hielp niet.

  Heb nu uiteindelijk maar de fabrieks Windows er weer opgezet om mijn PC weer te kunnen gebruiken met als resultaat dat alle software opnieuw geinstalleerd moest woden.

  Dus Computertotaal, nog bedankt hè !

  Hans van der Kleij
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 mei 2015 14:11 Jorispeterse
  Ja, dat is een risico dat je loopt bij verwijdering van malware die diep genesteld in het systeem zit. Ik zou zeggen, klop ook even aan bij de ontwikkelaars zelf. Hopelijk kunnen ze deze bug verhelpen zodat anderen hier niet ook tegenaan lopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2015 01:32 Anoniem
  Het stiekem installeren van ongewenste software blijft maar doorgaan en is voor veel internetters een geniepige plaag en een helse toestand om te verwijderen. Let dus vooral op wie het programma's aanbied en alleen v/d ontwikkelaar is echt de veiligste optie. Neem als voorbeeld de ellendeling "softonic" die zomaar de zoekmachine "ASK" installeert, die voor velen onmogelijk is om te verwijderen. Zeer opdringerig en gevaarlijk want zij zijn uit op jouw gegevens. Maleware zit er gegarandeerd daarna op je PC.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 mei 2015 20:44 Anoniem
  Wynil is een waardig opvolger van Windows Media Player, dat in W10 gaat verdwijnen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 mei 2015 15:30 Wim Grandiek
  ook ik dacht ha fijn nu eens een nieuw programma dat dr huppellepup.
  Nou geeft u mijn portie maar aan fikkie of hoe die hond mag heten.
  Dit programma doet alsof er van allerlei ongerechtigs op je pc staat en vervolgens neutraliseert het van alles en nog wat en dus doen twee programma's het niet meer.
  Hartelijk dank voor uw advies.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 mei 2015 12:29 Oscar
  Let bij het downloaden van freeware (gratis) software, buiten de app store om, voornamelijk bij sites als softonic goed op, dat er behalve de applicatie, die je wilt downloaden goed op, of er geen ander extra's staan aangevinkt, is dat het geval, die extra's weghalen, uitvinken. Anders zit je na de downloadt opgescheept, met allerlei ongevraagde extra applicaties, zoals een gewijzigde startpagina, of extra taakbalk, ongevraagde virusscanner enz. .
  .
  En let bij het gebruik van, bijvoorbeeld anti spionage (spyware) software, wel goed op, dat voordat je een scan uitgevoerd, je eerst, een analyse doet, bij anti spionage software, worden, sommige (bekende) opstart bestanden, onterecht als verdacht aangezien. Bijvoorbeeld een game, mp3 of MP4 of foto jpg bestanden, of media player, na analyse, kan je vervolgens, die aangevinkte (bekende) bestanden, weg vinken, zodat ze bij de scan niet worden verwijderd.
  Verdiep je goed in de aangeboden freeware software, ga na of je die software echt nodig hebt, of denkt te hebben.
  .
  De redactie laat zien, wat er allemaal, áán nieuwe freeware wordt aangeboden. Maar houdt er rekening mee, dat sommige aangeboden freeware, enige kennis of ervaring vereist, om er méé te kunnen werken. Sommige applicaties, doen het zelfde als de applicaties die je wellicht al op je pc/laptop, smartphone hebt staan. Bijvoorbeeld een virusscanner, downloadt je zo'n gratis freeware scanner, dan krijg je, foutmeldingen, het zogenaamde " twéé kapiteins op één schip effect" ofwel twee applicaties die vechten om de heerschappij op je pc/laptop, of smartphone
  .
  Dus……….
  Houdt er rekening mee, dat niets op het internet echt gratis is, óók op het internet, gaat voor niks alleen de zon op. Daarom goed opletten wat er bij een te downloaden app, buiten de app store om, bij sites als bijvoorbeeld softonic áán extra's aangevinkt staat.
  Zo komt de meeste (als spyware geziene) software op je pc/laptop terecht. Doordat ze meeliften met een applicatie die je downloadt. Dus niet te snel op downloaden klikken, eerst effe checken……
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.