Gratis software: De 13 beste freeware-tips van april

Door: Robbin Ooijevaar | 30 april 2015 08:04

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Vervelend, een lege portemonnee terwijl je ook nog wilt investeren in goede software om foto's te bewerken, programma's te verwijderen en je pc op te schonen. Niet altijd is er geld nodig om (legaal) dergelijke software binnen te halen. Deze 13 freeware-tips bewijzen dat.

Tip 01: Muziekspeler

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Winyl lijkt op het eerste gezicht misschien het zoveelste afspeelprogramma voor mp3's, maar is dat niet! Winyl is een licht programma en werkt zeer intuïtief. Dit laatste is te danken aan de minimalistische vormgeving. Je bladert snel door je muziekcollectie, bijvoorbeeld op basis van de artiest of door een map aan te klikken. De map-selectie is handig als je je tags niet goed op orde hebt, maar wel weet waar een liedje of album op je schijf staat. Uiteraard is er een goede zoekfunctie aanwezig. Voor de liefhebber biedt Winyl uitgebreide mogelijkheden om de tags van je mp3-bestanden op orde te krijgen.

Naast mp3's kan Winyl ook minder bekende (maar wel populaire!) muziekbestanden afspelen, zoals ogg, flac en ape. Vooral de snelheid en intuïtieve werking maken Winyl de moeite waard om uit te proberen.

Tip 01 Winyl is een fraai programma om optimaal van je mp3-collectie te genieten.

Tip 02: Fotocollage

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Photo Collage Creator oogt oubollig, maar schijn bedriegt. Met dit programma kun je van verschillende foto's een collage maken. Zo creëer je snel een leuk cadeau, een herinnering aan een feestelijke gebeurtenis of misschien zelfs een foto om in te lijsten. Photo Collage Creator kost niets, maar vereist na 24 dagen een gratis registratie. Het programma kan op diverse manieren worden gebruikt. De eenvoudigste manier werkt via Quick spill. Wijs de map aan met je foto's en je krijgt direct een voorbeeld te zien van de collage. Als je echt een retro-collage wilt maken, kun je allerlei kleurtjes en schaduwen kiezen. Verwijder dit alles voor een strakke, 'schone' collage. Klik op Spill om de collage op te slaan.

Tip 02 Met Photo Collage Creator maak je snel een fraaie fotocollage.

Tip 03: Photoshop Express

Geschikt voor: Windows 8(.1)

Adobe Photoshop Express heeft inhoudelijk weinig overlap met Photoshop, alleen de programmanaam en de makers komen overeen met het bekende Adobe Photoshop. Adobe Photoshop Express is een app voor Windows 8 om je foto's snel te bewerken. De bewerkingen zijn beperkt, maar handig. Zo kun je snel een afbeelding croppen (bijsnijden) of de kleuren bijstellen. Gebruik de knop View diff om direct tijdens een bewerking het verschil te zien ten opzichte van het origineel (of de vorige bewerking). De wonderknop Autofix past snel enkele basisbewerkingen toe om de foto iets op te krikken, maar verwacht hier niet te veel van. Met Red Eye kun je de bekende rode ogen verwijderen. Niet spannend, wel handig!

Tip 03 Adobe Photoshop Express is een handige app voor Windows 8(.1) om snel basale fotobewerkingen uit te voeren.

Tip 04: Internetherstel

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Internetstoringen zijn vervelend en soms niet eenvoudig op te lossen. Ligt het probleem bij je modem, aan de draadloze verbinding, het aansluitkabeltje of een verkeerde Windows-instelling? Meestal bewandel je op je zoektocht diverse wegen, waarbij je steeds een onderdeel uitsluit. Reset-TCPIP richt zich specifiek op technische TCP/IP-instellingen in Windows. Het gebruik is eenvoudig en biedt geen enkele garantie op succes, maar je sluit wel snel uit dat er iets mis is met een IP-instelling. Vink de onderdelen aan die je wilt repareren en klik op Apply. Je TCP/IP-instellingen en (bijna) al het gerelateerde worden teruggezet naar de standaardinstellingen.

Tip 04 Reset-TCPIP herstelt een haperende internet- of netwerkverbinding door je netwerkinstellingen te resetten.