Gratis software: De 12 beste freewaretips van oktober

Door: robbin-ooijevaar | 20 oktober 2015 13:39

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma's wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma's van dit moment en nieuwe versies van 'evergreens'.

Tip 01: Unchecky

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We hebben al eerder het programma Unchecky genoemd. Unchecky hield een oogje in het zeil als jij een programma probeerde te installeren. Unchecky was er op gebrand om stiekeme vinkjes op te merken tijdens de installatieprocedure waardoor je per ongeluk toestemming gaf om allerlei rommel te installeren. Onlangs is Unchecky overgenomen door Reason Security. De functies van Unchecky zijn ondergebracht in het beveiligingsprogramma Reason Core Security onder de naam 'bundle protection'.

Reason Core Security is een antimalwareprogramma met vergelijkbare functies als MBAM (Malwarebytes Anti-Malware). De basisversie van Reason Core Security heet Standard Protection en is de gratis versie van de betaalde 'grote broer' Complete Protection. De gratis versie voldoet uitstekend om spyware en andere ongenode gasten te verwijderen, maar ontbeert 'realtime bescherming'. De optie 'bundle protection' is wel aanwezig in de gratis versie en dat maakt Reason Core Security Standard Protection al de moeite waard om te installeren.

Tip 01 Reason Core Security Standard Protection beschikt over de functies van het populaire programma Unchecky.

Tip 02: Iso op een stick

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Een iso-bestand is een digitale kopie van een cd, dvd of blu-ray-schijfje. Een iso-bestand wordt onder andere gebruikt om een besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows of Linux) op een schijfje te krijgen zodat je computer hiervan op kan starten en het besturingssysteem geïnstalleerd kan worden. Je kunt een iso-bestand via de rechtermuisknop branden op een schijfje, hiervoor heb je geen extra software nodig.

Als je geen cd/dvd-brander hebt, kun je een iso-bestand ook op een usb-stick zetten. Dit houdt niet in dat je het iso-bestand domweg kopieert naar de stick, hiervoor is wél een extra programma zoals ISO to USB voor nodig. Start ISO to USB, klik op Browse en wijs het iso-bestand aan dat je hebt gedownload. Kies bij Drive de schijfletter van je usb-stick en klik op Burn om de stick aan te maken. Tijdens het aanmaken wordt de stick volledig gewist, oppassen dus welke stick je gebruikt (en schijfletter) je aanwijst.

Tip 03: Anti-eilandjes

Geschikt voor: OS X, Linux, Windows 7, 8(.1)

Spotify, Google Music, Xbox Music en iTunes hebben één ding gemeen: het zijn allemaal 'eilandjes' die elkaar tegenwerken en dat is jammer. Tomahawk stelt de muziek centraal en koppelt (indien mogelijk en toegestaan) meerdere diensten aan elkaar. Zo kun je muziek luisteren uit je eigen collectie, maar ook van Spotify, YouTube, SoundCloud en nog veel meer bronnen. Alles wordt samengebracht in één overzichtelijke speler. Tomahawk werkt intuïtief als je het programma eenmaal hebt ingesteld, maar dit kost wel enige moeite.

Het begint bij het aangeven welke plug-ins en diensten je wilt gebruiken. Druk op Ctrl+M om het basismenu weer te geven. Ga naar Instellingen / Tomahawk instellen en activeer de diensten die je wilt gebruiken, bijvoorbeeld YouTube en Spotify. Klik op Collectie en geef aan waar je mp3-bestanden te vinden zijn. Je kunt meerdere locaties opgeven en deze automatisch laten scannen.

Je eigen mp3's vind je onder Jouw muziek, maar de krachtige zoekfunctie werkt nog beter. Je meest recente zoekopdrachten blijven bewaard en staan links in beeld onder Bladzijdes openen.

Tip 03 Tomahawk speelt je eigen muziek af, maar ondersteunt ook online diensten als YouTube en Spotify.

Tip 04: Bureaubladfoto's

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Als je op zoek gaat naar mooie bureaubladfoto's kom je vaak op websites terecht die veel meer aanbieden dan foto's. Voor je het weet heb je ergens op geklikt en per ongeluk een programma gedownload met allerlei reclame. Wallpapers Bot is een handig programmaatje om dit te voorkomen. Wallpapers Bot biedt een zoekmachine die meerdere fotoarchieven doorzoekt. Vervolgens kun je een gevonden foto downloaden, bekijken en als je dat wenst direct instellen als achtergrondfoto. Wallpapers Bot heeft een overzichtelijke vormgeving zonder overbodige extra's. Dit maakt dat je snel een mooie foto hebt gevonden en deze binnen een paar muisklikken hebt ingesteld.

Tip 04 Wallpapers Bot zoekt naar mooie foto's van goede kwaliteit die je als bureaubladachtergrond kunt instellen.

0 Reactie(s) op: Gratis software: De 12 beste freewaretips van oktober

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.