Gratis software: De 10 beste freeware-tips van juni

Door: robbin-ooijevaar | 16 juni 2017 15:12

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware-tips van juni en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Geen antimalware

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je computer ernstig in gevaar is door malware of andere ellende weet je één ding zeker: je beveiligingsprogramma heeft een steekje laten vallen. In dat geval kan Emsisoft Emergency Kit je redder in nood zijn. Download Emsisoft Emergency Kit bij voorkeur vanaf een schoon systeem en pak de installatie uit naar een usb-stick. Plaats deze in het besmette systeem en gebruik de Windows Verkenner om het programma te starten via emergency kit scanner.exe. De ‘tegenaanval’ bestaat uit vier stappen: updaten, scannen, probleem oplossen (via quarantaine) en de resultaten bekijken. Klik op Instellingen als je de opties wilt bekijken of aanpassen. In de meeste gevallen kun je direct op Update klikken om het programma bij te werken. Voer de controle uit met Scan en laat de geïnfecteerde bestanden in quarantaine plaatsen. Verwijderen is ook een optie, maar die actie kun je niet meer ongedaan maken. Bekijk met Log welke problemen Emsisoft Emergency Kit heeft aangetroffen. Het programma biedt geen permanente bescherming, maar is zeer geschikt om ‘woekerende’ malware op te schonen.

Let op: Emsisoft Emergency Kit is een krachtig programma en kan bestanden opschonen. Verwijder nooit onderdelen/instellingen die je niet begrijpt. Dit geldt niet alleen voor Emsisoft Emergency Kit, maar voor alle systeemhulpprogramma’s.

Tip 01 Computer in gevaar? Emsisoft Emergency Kit helpt je uit de brand!
FocusWriter is een tekstverwerker zonder alle toeters en bellen van een normale tekstverwerker

Tip 02: Concentratie terug

Geschikt voor: Linux, Mac OS X, Windows 7, 8(.1), 10

Bijna iedereen die veel met de computer werkt kent het probleem: je moet een lange tekst schrijven (bijvoorbeeld voor een werkstuk, project of offerte) en het komt maar niet uit je vingers. Een gebrek aan concentratie is een beruchte boosdoener en daar probeert FocusWriter je mee te helpen. Het programma is een tekstverwerker, maar dan zonder de toeters en bellen die een normale tekstverwerker wel bevat. FocusWriter opent in volledige schermweergave en zelfs de Windows-taakbalk verdwijnt. Ook de basis werkbalk (om bijvoorbeeld een document te openen of bewaren) is standaard niet zichtbaar. Pas als je de muisaanwijzer tegen de bovenkant van je beeldscherm beweegt, komt deze tevoorschijn. Klik op het schilderspalet om de vormgeving van FocusWriter aan te passen. Kies een skin waarbij je je prettig voelt en experimenteer hiermee om jouw ultieme ‘concentratie werkomgeving’ te vinden.

FocusWriter is geen vervanger voor een volledige tekstverwerker als Microsoft Word, maar biedt wel het juiste gereedschap voor als je een paar uurtjes geconcentreerd wilt werken aan teksten. Voor de romanschrijvers onder ons heeft FocusWriter goede statistieken waarmee je doelen kunt stellen en bijhouden. De ingebouwde stopwatch is handig om niet volledig door te draaien. Stel deze in op drie kwartier en laat je tijdens deze ‘blokperiode’ niet verleiden om tussentijds op Alt+Tab te drukken.

Tip 02 FocusWriter biedt een tekstverwerker zonder afleiding: en nu aan het werk!

Tip 03: Tweedehandsje

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De aanschaf van een tweedehands pc of laptop is altijd een risico, maar meestal gaat het goed. Je moet bekend zijn met de zwakke plekken van bijvoorbeeld een laptop, zoals de accu en beeldschermscharnieren. Verder wil je natuurlijk weten of alle informatie uit de advertentie klopt. Hierbij kan System Information Viewer (SIV) helpen. Het programma bestaat al een tijdje, maar is nog steeds erg handig als je wilt weten wat een computer onder de motorkap heeft. Download het zip-bestand en pak het uit naar een usb-stick om een ander systeem te testen. Start SIV met de Windows Verkenner via het bestand SIV64X.exe (64-bit Windows-versie) of SIV32X.exe (32-bit Windows-versie). Je ziet direct de meest essentiële onderdelen. Klik op Machine / All dev voor een overweldigend overzicht. Niet alle informatie is relevant, maar je kunt snel de processor, de omvang van het werkgeheugen, de SSD/harde schijf en grafische kaart controleren. SIV is ook handig als je van plan bent om je werkgeheugen uit te breiden. Als een systeem bijvoorbeeld 4 GB heeft, kun je met SIV nagaan of er vrije bankjes zijn. Zo ja, dan is uitbreiden (meestal) mogelijk via ‘bijprikken’. Als je geen vrije bankjes meer hebt, kun je meer geheugen installeren door het bestaande geheugen te vervangen.

Tip 03 System Information Viewer toont informatie over de samenstelling van een pc of laptop.

Tip 04: Weg met Norton?

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Bijna iedereen weet dat een goede computerbeveiliging essentieel is om je systeem veilig te gebruiken. Norton is een populaire beveiliger, maar kost ook geld. Als je abonnement verlopen is en je wilt overstappen op een gratis pakket (zie tip 8), kun je Norton verwijderen. Soms lukt dit niet via het configuratiescherm en dan komt Norton Remove and Reinstall goed van pas. Dit programma kan Norton volledig verwijderen van je computer. Ook is dit programma handig wanneer je in de loop van de tijd verschillende Norton-versies hebt aangeschaft en nu een nieuwe start wilt maken. Standaard zal Norton Remove and Reinstall de Norton-beveiliger ook weer opnieuw installeren. Als je dit niet wilt omdat je overstapt naar een ander beveiligingsprogramma, kies je voor Geavanceerde opties / Enkel verwijderen.

Tip 04 Norton Remove and Reinstall verwijdert alle sporen van Norton-programma’s.
Clipboard Master bewaart alles wat je kopieert automatisch in een extra geheugenlaag

Tip 05: Prikbordhulp

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De bekendste toetscombinatie in Windows is misschien wel Ctrl+C. Hiermee kopieer je een tekst of afbeelding naar het Windows-klembord om het vervolgens ergens anders te plakken met de toetscombinatie Ctrl+V. Als je de Ctrl+C-actie nogmaals uitvoert, is het voorgaande verdwenen. Clipboard Master bewaart alles wat je kopieert automatisch in een extra ‘geheugenlaag’. Zelfs als je Windows opnieuw opstart, vergeet Clipboard Master niets. Druk op de Insert-toets om Clipboard Master te activeren. Je krijgt een lijst met alles wat Clipboard Master voor je onthouden heeft. Dubbelklik op een item in de lijst om het opnieuw te plakken. Naast dit ‘supergeheugen’ heeft Clipboard Master allerlei handigheidjes zoals het instellen van standaardzinnetjes en het automatisch invullen van formulieren. Dit eerste is bijvoorbeeld erg handig als je regelmatig brieven typt in Word of bij het opstellen (en afsluiten) van e-mailberichten.

Bekijk ook eens de instellingen van andere handige sneltoetsen via Settings / Global hotkeys. Je hoeft ze niet allemaal te onthouden, dat zou Clipboard Master overbodig complex maken. Gebruik alleen wat je nodig hebt, zelfs dan kun je al veel profijt hebben van dit handige programmaatje.

Tip 05 Clipboard Master geeft je Windows-klembord extra capaciteit en nieuwe functies.

0 Reactie(s) op: Gratis software: De 10 beste freeware-tips van juni

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.