De beste freeware van november

Door: robbin-ooijevaar | 23 november 2015 15:15

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Freeware-makers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis tools wordt computeren leuker en handiger! We bespreken hier de beste gratis software van november. 12 dikke download-tips dus!

Tip 1 - Even opladen...

Geschikt voor: OS X, Windows 7, 8(.1), 10

Sommige mensen hebben er nooit last van, anderen lopen dagelijks met een lege telefoon in hun handen. Dankzij iBetterCharge hoeft dat niet meer. De truc werkt alleen voor iPhone. iBetterCharge is een programmaatje dat je installeert op je computer. Vervolgens waarschuwt iBetterCharge je dat je niet moet vergeten je telefoon aan de lader te hangen. Je hoeft niets te installeren op je iPhone, alles gaat automatisch. De enige voorwaarde die iBetterCharge stelt is dat iTunes geïnstalleerd is en je computer en telefoon verbonden zijn met hetzelfde thuisnetwerk (je computer mag bedraad aangesloten zijn, als beide apparaten maar in hetzelfde netwerk hangen).

Bij de instellingen van iBetterCharge kun je aangeven wanneer je de waarschuwing wilt hebben, bijvoorbeeld als je accucapaciteit de grens van 50, 20 of 10 procent bereikt.

Tip 2 - Wijzigingen in map

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

In sommige situaties is het handig als je de inhoud van een map in de gaten kunt houden. Denk aan de map waar je downloads binnenkomen of aan een gedeelde map in je Dropbox of OneDrive. Directory Monitor regelt dit voor je. Afhankelijk van je wensen kijkt het programma of er nieuwe bestanden, mappen en/of andere wijzigingen plaatsvinden. Zodra dit gebeurt, krijg je een melding hiervan. Ook gaat het Directory Monitor-icoontje in je systeemvak knipperen. Zodra je het programma opent, zie je onder in beeld waarom het 'alarm' is afgegaan. Directory Monitor is de gratis versie van een betaalde pro-versie met meer functies.

Tip 2 - Directory Monitor houdt de inhoud van mappen in de gaten en waarschuwt je als er wijzigingen zijn.

Tip 3 - Alles met iso's

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Windows kan iso-bestanden branden op cd of dvd. Ook is het mogelijk om via de rechtermuisknop de inhoud zichtbaar te maken als een virtuele schijfletter in Windows Verkenner. Een extra hulpprogramma zoals Jihosoft ISO Maker Free is handig voor al het andere dat je met iso-bestanden wilt doen. Zo maak je met het programma snel en eenvoudig zelf een iso-bestand aan. Je kunt een 'glimmend schijfje' opslaan als iso-kopie of zelf bestanden/mappen bewaren als iso-bestand. Uiteraard is het mogelijk om iso-bestanden uit te pakken en je kunt de inhoud van iso's wijzigen.

Tip 3 - Jihosoft ISO Maker Free maakt van je glimmende schijfjes een iso-bestand.

Tip 4 - Filmpje verknippen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

AVI Trimmer is een programma waarmee je een videobestand kunt inkorten of 'verknippen'. Zo kun je bijvoorbeeld een reclame of andere ongewenste inhoud uit een videobestand verwijderen. Ook als je het leuk vindt om geanimeerde gif-filmpjes te maken, kan AVI Trimmer handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld een groot filmbestand inladen, een fragment selecteren en dit exporteren naar een kleiner bestand. Bestanden worden niet opnieuw gecodeerd en behouden de originele kwaliteit. Vervolgens kun je het bestand laten omzetten door bijvoorbeeld deze website naar een 'animated gif'.

AVI Trimmer maakt tijdens de installatie gebruik van OpenCandy, een techniek die niet door iedereen als wenselijk wordt ervaren. Hoewel AVI Trimmer meestal probleemloos werkt, merkten we toch dat het programma zich soms verslikt en vastloopt. We hebben niet kunnen achterhalen waarom dit gebeurde, maar gelukkig komt het niet al te vaak voor.

Tip 5 - UWT voor Windows 10

Geschikt voor: Windows 10

Met de komst van een nieuwe Windows-versie komt Ultimate Windows Tweaker vrijwel altijd met een nieuwe versie op de proppen. UWT geeft je toegang tot alle belangrijke en verborgen instellingen van Windows. Hoewel je de aanpassingen die je doet met UWT eenvoudig ongedaan kunt maken, is het goed om eerst een herstelpunt aan te maken. Gebruik hiervoor de knop Create restore point in het programma.

De aanpassingen die je kunt doen met UWT zijn snel terug te vinden via handige categorieën als Security & Privacy, Customization en Performance. UWT biedt geen één-klik-optimalisatie, je moet alle instellingen handmatig doen en dus ook weten waar je mee bezig bent. Dit laatste is belangrijk omdat je ook Windows-onderdelen kunt deactiveren waardoor het besturingssysteem werkt met beperkingen. UWT is dus niet voor beginners, maar bedient wel iedereen die op zoek is naar goed gereedschap om Windows zelf veilig te optimaliseren.

Versie 4 van UWT werkt onder Windows 10. Voor andere Windows-versies is eveneens een versie van UWT beschikbaar.

Tip 5 - Alle geavanceerde Windows 10-instellingen in één overzicht? Probeer Ultimate Windows Tweaker 4!

Tip 6 - Gratis van McAfee

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

In een tijd waarin bijna alles gratis is voor eindgebruikers, kunnen grote beveiligingsbedrijven als McAfee niet achter blijven. Sinds kort kun je aan de slag met McAfee Free Antivirus. Dit beveiligingsprogramma biedt een 'realtime-scanner'. Dit houdt in dat je computer in de gaten wordt gehouden terwijl je ermee werkt. Zodra er iets mis dreigt te gaan, onderneemt het programma automatisch actie. Tijdens het internetten houdt McAfee Free Antivirus ook je browser in de gaten. Websites krijgen een extra labeltje waaraan je kunt zien of de site veilig is.

McAfee Free Antivirus gedraagt zich als een modern programma en dat merk je al bij de installatie. Er worden geen lastige vragen gesteld, het programma wordt direct geïnstalleerd zodat het z'n werk kan doen. Een overvloed aan ingewikkelde instellingen is er evenmin en dat maakt McAfee Free Antivirus overzichtelijk. Ten tijde van schrijven verkeerde McAfee Free Antivirus nog in de bèta-fase. Sommige functies waren nog niet volledig actief, zoals het handmatig scannen.

Tip 6 - McAfee Free Antivirus biedt gratis bescherming tegen virussen en andere ongewenste gasten.

3 Reactie(s) op: De beste freeware van november

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 november 2015 11:45 Anoniem
  Kan dit ( Mcafee) geinstalleerd worden gelijktijdig met Windows Defender" windows 10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2015 13:52 Anoniem
  "Äls je het niet te bond maakt…" Bont schrijf je hier met een T.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2015 16:58 Jorispeterse
  …James Bont. ;-)

  Bedankt voor het melden. Ik pas het gelijk aan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.