Gratis software: de beste freeware-tips van april 2018

Door: Peter Keizer | 13 april 2018 14:54

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Muziek beheren

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De standaardmuziekspeler van Microsoft, Windows Media Player, doet vaak wat hij moet doen. Maar er zijn betere alternatieven, zoals Musicbee. Deze muziekspeler heeft een modern uiterlijk en is heel overzichtelijk. Je kunt gemakkelijk je muziekcollectie naar Musicbee slepen, waarna het programma de nummers scant en ze meteen indeelt op artiest, album of genre. Het programma downloadt zelf de afbeeldingen van de betreffende artiesten en albums (indien beschikbaar), waardoor het een stuk gemakkelijker is om door de collectie te scrollen. Dat scannen gaat overigens opvallend snel. Voor de smaakmakers is de speler uitgevoerd met een equalizer en allerlei geluidseffecten. Musicbee kun je ook gebruiken om muziek te synchroniseren met je telefoon of tablet (voor de iPhone en iPad moet een extra driver worden geïnstalleerd). Audioformaten die je telefoon niet ondersteunt worden door de speler automatisch geconverteerd naar een formaat dat wel kan worden afgespeeld.

Tip 01 Musicbee biedt ontzettend veel informatie over je muziek, maar kan ook in een minimalistische mini-versie worden weergegeven.

Tip 02: Browsergeheugen

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Vivaldi, Opera

Af en toe kom je een programma tegen waarvan je meteen weet: dit gaat mijn leven een stuk gemakkelijker maken. Memex van WorldBrain is er zo eentje. Het overkomt ons allemaal weleens: ben je een tijdje aan het surfen, bedenk je opeens dat je die ene site weer terug wilt vinden. Maar hoe? Je kunt de geschiedenis van je browser doorzoeken, maar daar staan alleen maar titels en links, en dat is niet altijd even behulpzaam. Memex slaat de content van alle sites die je hebt bezocht lokaal op, zodat je ze kunt doorzoeken op tekst. Dus weet je nog waar de site over ging, dan kun je ‘m met Memex weer vinden. Het programma is te installeren als extensie voor Chrome, Firefox en Opera. Nadat je dat hebt gedaan, kun je eerder bezochte sites of bladwijzers importeren, zodat je ook die kunt doorzoeken. Om een pagina te vinden, typ je in de adresbalk van je browser een w, gevolgd door een spatie en de zoekwoorden. Daarna laat Memex meteen alle url’s zien van sites waar die woorden in voorkomen. De eerste link toont een overzicht van de gevonden websites. Vind je zoeken in de adresbalk lastig? Als je op het logo van de extensie klikt, naast de adresbalk, krijg je een keurig zoekvenster.

Tip 02 Memex kan ook worden gebruikt via een overzichtelijk zoekvenster.

Tip 03: Ready, set, action!

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Wil je een gratis fotobewerker met veel opties? Probeer dan Lightworks eens. Het programma van EditShare biedt vrijwel evenveel mogelijkheden als een professioneel pakket. Het combineren van beelden, bijsnijden van video of het toevoegen van audio is vrij eenvoudig. Tenminste, als je even de tijd hebt genomen om het programma onder de knie te krijgen, want dat kan wel even duren. Professionele videoprogramma’s moeten het meestal niet hebben van de gebruiksvriendelijkheid, en Lightworks is wat dat betreft niet anders. Het is even zoeken naar de opties. Maar als je eenmaal je weg weet te vinden, kun je vrijwel alles met dit pakket doen, bijvoorbeeld ook kleurcorrectie, effecten en titels toevoegen. De gratis versie heeft één belangrijke beperking: 720p is de hoogste resolutie. Wil je je films opslaan in full hd of 4K, dan moet je de pro-versie kopen voor 19,99 euro per maand.

Tip 03 Kleuren kunnen gemakkelijk worden aangepast onder VFX-knop.

Tip 04: Eenvoudig appen

Geschikt voor: Windows 8(.1), 10; macOS

WhatsApp is ideaal als je even wilt chatten met een vriend of vriendin. Het wordt alleen lastig als je veel berichtjes naar verschillende mensen wilt sturen. Dan is tikken op het kleine toetsenbord van je smartphone soms best vermoeiend. WhatsApp introduceerde daarom drie jaar geleden de webversie van het chatprogramma, waarmee je via je browser – net als op je telefoon – berichtjes kunt sturen naar al je contacten. Maar wat niet iedereen weet, is dat er ook een desktopversie van de populaire chatapp is. Die werkt vrijwel hetzelfde als de webversie: installeer het programma, open WhatsApp op je telefoon, tik op de drie puntjes rechtsbovenin en kies voor WhatsApp Web. Vervolgens scan je de QR-code die op je monitor wordt weergegeven, en je kunt aan de slag. Wat is dan het voordeel van de desktopversie ten opzichte van de webversie? De dekstopversie van het programma kan automatisch worden geopend als je de computer aanzet en kan beter overweg met sneltoetsen.

Tip 04 Op je pc ziet WhatsApp er heel herkenbaar uit. En dit typt echt een stuk makkelijker.

Tip 05: Wachtwoordhulp

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

We weten allemaal dat we voor elke website en ieder programma een ander wachtwoord moeten gebruiken als we ons registreren. Mochten hackers je wachtwoord onverhoopt in handen krijgen, dan kunnen ze die maar op één plek gebruiken. Er zijn echter maar weinig mensen die ook daadwerkelijk steeds unieke wachtwoorden verzinnen. Meestal omdat dat te veel gedoe geeft. Een wachtwoordmanager, zoals RoboForm, is dan ideaal. Dit gratis programma slaat al je wachtwoorden op, bedenkt nieuwe voor je als het nodig is en vult ze automatisch voor je in als je ergens wilt inloggen. RoboForm gebruikt daarvoor aes-256bit-encryptie en zorgt ervoor dat elk nieuw wachtwoord minimaal acht tekens lang is. Dankzij de integratie in je browser is het aanmaken van nieuwe logingegevens gemakkelijk te doen: zodra je iets moet invullen schiet RoboForm je te hulp. Daarnaast kun je dankzij de gelijknamige app ook op je mobiel bij alle wachtwoorden die je op je pc hebt aangemaakt. Nieuw in versie 8 is Security Center, dit onderdeel vertelt je hoe sterk je wachtwoorden zijn en of je niet ergens per ongeluk dubbele gebruikt.

Tip 05 RoboForm onthoudt niet alleen je wachtwoorden, maar checkt ook voor je of ze goed genoeg zijn.

Tip 06: Sneller internetten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Moet je Chrome gedag zeggen, nu de nieuwste versie van de browser Firefox is uitgebracht? Firefox Quantum is volgens ontwikkelaar Mozilla beter, sneller en vreet minder computergeheugen. Is het Mozilla echt gelukt om het gebruiksvriendelijke Chrome van de troon te stoten? Quantum lijkt in elk geval op een aantal vlakken beter te presteren. De browser is zeker snel en vertraagt minder als je een heleboel tabbladen open hebt. Maar Firefox wint vooral op andere vlakken. Zo is het nu heel gemakkelijk om een webpagina te delen met de Firefox-browser op je smartphone, en andersom. Met een druk op de knop kun je dezelfde site verder lezen op je mobiel. Net zo gemakkelijk sla je de webpagina op in Pocket, voor als je hem later (nog eens) wilt lezen. En je maakt ook snel een screenshot van (een deel van) een site, zonder dat je de browser hoeft te verlaten. Ook kun je gemakkelijk de lezersweergave inschakelen, die automatisch een site van alle drukke advertenties, knoppen en links stript, zodat je alleen de tekst overhoudt. Zo kun je je een stuk eenvoudiger concentreren. Daarnaast kan Firefox automatisch ‘trackers’ in advertenties blokkeren, waardoor adverteerders je online gtsedrag niet kunnen volgen.

Tip 06 Quantum is minimalistisch, snel en gemakkelijk aan te passen naar je eigen smaak.

0 Reactie(s) op: Gratis software: de beste freeware-tips van april 2018

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.