Gratis software: de beste freeware-tips van april 2018

Door: Peter Keizer | 13 april 2018 14:54

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Crashdetective

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Staat je pc plotseling stil en geeft hij geen sjoege meer? Of start je computer opeens opnieuw op? Ontzettend irritant – helemaal als je erachter zit te werken. Vaak is een corrupte driver de oorzaak. Maar welke? WhoCrashed helpt je om de schuldige te vinden. Het programma analyseert de ‘crash dumps’ (een kopie van het geheugen van de computer op het moment van de crash) en vertelt je vervolgens welke driver moet worden verwijderd of opnieuw geïnstalleerd. Gebruikmaken van WhoCrashed is heel simpel: nadat het programma is geïnstalleerd, klik je op Analyze. Vervolgens krijg je onder de knop Report een gedetailleerd overzicht van wat er mis is gegaan.

Tip 07 Het ziet er niet erg aantrekkelijk uit, maar WhoCrashed kan een goede hulp in nood zijn.

Tip 08: Joystickvertaler

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Sommige pc-games spelen een stuk beter met een controller. Bijvoorbeeld racegames spelen veel fijner met een goeie Xbox-controller of PlayStation DualShock in je handen, dan met de toetsen van je toetsenboard. Niet iedere controller wordt echter ondersteund. De oplossing daarvoor is World of Joysticks, een programma dat de bewegingen van de D-pad, sticks of knoppen van je joysticks omzet in toetsaanslagen. Erg eenvoudig is de software niet. Nadat je het programma hebt geïnstalleerd, krijg je een wirwar aan instellingen voorgeschoteld. Sluit je joystick aan op je pc, en wiebel met alle pookjes en druk op alle knoppen om onder Joystick Axes te zien hoe de bewegingen worden geregistreerd. Door onder Axes Mapping aan te geven welke sticks voor de horizontale en verticale bewegingen zorgen, kun je de muis met je joystick bewegen. Kies onder Output voor Axis X, en kies de corresponderende stick onder Input. Welke dat is, verschilt per model. Klik vervolgens op de + om de selectie vast te leggen. Doe hetzelfde voor Axis Y. Onder Buttons Mapping kun je de knoppen op de joystick toewijzen aan toetsaanslagen. In games worden de toetsen W, S, A en D gebruikt voor de besturing. Klik op Output en druk dan op de W op je toetsenbord. Selecteer vervolgens Input en druk op de D-pad naar boven. Klik daarna op de + om de selectie vast te leggen. Doe hetzelfde voor de andere toetsen, tot je alle knoppen hebt ingesteld. Wil je zien of het werkt? Kies dan onder Mode voor Playing. Beweeg met de sticks om te zien of je de muis goed kunt verplaatsen. Klik ten slotte op de floppy om je configuratie op te slaan. Als je alle toetsen hebt gekoppeld, kan het gamen beginnen. Voor meer uitleg, bekijk het filmpje hier.

Tip 08 Het is geen eenvoudig programma, maar met enig geduld en een beetje proberen kun je iedere joystick gebruiken om te gamen op je pc.

Tip 09: Accu-check

Geschikt voor: macOS

MacBooks kampen met hetzelfde euvel als iedere laptop: de accu wordt naar verloop van tijd steeds minder sterk. Daarom is het altijd fijn om in de gaten te houden hoeveel tijd je nog hebt. macOS geeft wel in percentages aan hoe vol je accu nog is, maar niet wanneer je batterij nou echt leeg zal zijn. Battery Health 2 brengt daar verandering in. Het programma vertelt je precies hoeveel uur je accu het nog volhoudt, maar ook hoe oud de batterij is, hoe vaak hij is opgeladen en hoe gezond hij is. Zo heeft de accu van de geteste MacBook Pro in twee jaar tijd zeven procent van z’n capaciteit verloren. Nog niet iets om zenuwachtig van te worden, maar het geeft wel aan dat de laptop een maximale leeftijd heeft. De accu van nieuwe MacBooks is namelijk niet meer te vervangen. De betaalde versie van Battery Health 2 geeft ook notificaties als je batterij een bepaald niveau heeft bereikt (10,99 euro).

Tip 10: Wifi verbeteren

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10; macOS

Je kunt de snelste internetverbinding in huis halen, maar als je wifi-dekking niet goed is, heb je er weinig aan. De kwaliteit van je draadloze verbinding hangt namelijk niet alleen af van het abonnement dat je hebt, maar ook van de positie van je router, het aantal wifi-signalen in de buurt en bijvoorbeeld de objecten tussen je apparaat en de router. Simpelweg je router installeren is dus niet voldoende om een goede connectie te garanderen. Xirrus, een bekende fabrikant van wifi-producten, heeft een tool gemaakt om je verder te helpen. Wi-Fi Inspector scant alle netwerken in de buurt en vertelt je gedetailleerd waar de signalen vandaan komen, welke beveiliging ze gebruiken en op welke frequentie ze zitten. Dat laatste is van belang voor de snelheid. Als alle routers in de buurt op dezelfde frequentie zitten, kunnen ze elkaar gaan storen. Zorg dus dat je router een andere frequentie gebruikt dan die van de buren. Onder het tabblad Tests vind je enkele links naar sites om de snelheid en kwaliteit van de verbinding te testen. Heb je genoeg informatie verzameld, dan biedt Xirrus ook nog het gratis programma Wi-Fi Designer aan, waarmee je de optimale positie van de router in je woning kunt bepalen.

Tip 10 Met de radar laat Wi-Fi Inspector precies zien waar alle routers en modems staan, en hoe goed hun signaal is.

Tip 11: Snel installeren

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je net een nieuwe pc hebt gekocht of Windows opnieuw hebt geïnstalleerd, wacht je nog een vervelende taak: het installeren van alle benodigde programma’s. Een browser, mediaspeler, virusscanner, pdf-lezer enzovoort. Ninite neemt je dat werk uit handen en installeert automatisch al je essentiële programma’s. Het enige dat je hoeft te doen is naar www.ninite.com gaan en daar een vinkje zetten bij alle programma’s die je wilt installeren. Als je je selectie hebt gemaakt, klik je op Get Your Ninite om het installatieprogramma te downloaden. Vervolgens kun je na het opstarten van Ninite rustig achterover hangen, terwijl het tooltje z’n werk doet. Je hoeft geen opties te selecteren of andere keuzes te maken, Ninite installeert alle programma’s op de standaardlocatie en zorgt ervoor dat irritante werkbalken of ongewenste indringers (zie kader ‘Niet te snel klikken’) worden geweigerd. Dat bespaart je dus enorm veel tijd en frustratie.

Tip 11 Ninite kan een heleboel populaire programma’s automatisch voor je installeren.

Tip 12: Mega-cloud

Geschikt voor: Chrome, Firefox

MEGA is misschien wel de meest omstreden clouddienst die er bestaat. De opslagdienst – waar je grote bestanden kunt uploaden en delen met anderen – werd opgericht onder de naam Megaupload door de beruchte miljonair Kim Dotcom. Die site werd in 2012 echter platgelegd door de FBI vanwege het schenden van auteursrechten. Dotcom werd gearresteerd en vele rechtszaken volgden. Maar de beruchte ondernemer gaf niet op. Dotcom besloot het anders aan te pakken en lanceerde in 2013 MEGA, dat in tegenstelling tot Megaupload de bestanden eerst versleutelt voordat ze worden geüpload. Ook werden de servers verplaatst naar Nieuw-Zeeland om de Amerikanen buiten de deur te houden. De dienst werd al snel uitermate populair, maar kampte vooral in het begin met veel problemen. Inmiddels is Dotcom niet meer verbonden aan MEGA en is de dienst een goede concurrent geworden van bijvoorbeeld Dropbox en Box. Mega is vooral aantrekkelijk omdat het 50 GB aan gratis opslagruimte biedt. Daarnaast werkt het gemakkelijk. Maar is het ook betrouwbaar? Voor het delen van bestanden werkt de dienst heel goed. Maar misschien is het vanwege het verleden van het bedrijf beter om er geen illegale of persoonlijke bestanden op te zetten.

Tip 12 MEGA werkt op een pc via je browser. Je kunt er simpelweg bestanden naartoe slepen om ze te uploaden.

Gevaarlijk?

Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwing van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook. Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico, of met een overijverig beveiligingsprogramma.

Niet te snel klikken

We zien het helaas te vaak en het zou verboden moeten worden: installatieprocedures die extra programma’s bundelen en zomaar aanpassingen doen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette aanduiding is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Wij gebruiken Unchecky om ‘verkeerde vinkjes’ op te merken. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor de geavanceerde of aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.

0 Reactie(s) op: Gratis software: de beste freeware-tips van april 2018

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.